Νέες τεχνολογίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη

13.09.2018 15:58 Αθήνα

Δελτίο Τύπου

Έρευνα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής,

για νέες τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη και ρομπότ

Όπως ο ηλεκτρισμός και ο ατμός, έτσι και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει και θα επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας.

Πρόσφατες μελέτες ανεβάζουν στο 20% το ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής που θα εκτελείται από έξυπνες μηχανές, έως το 2020. Τα bots πχ (αυτοματοποιημένες συνομιλίες εξυπηρέτησης), θα αποτελούν σύντομα, το 85% της διάδρασης των πελατών με τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με μελέτες μεγάλων οργανισμών (ΟΟΣΑ, McKinsey, Pwc, ΕΕ) η υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης από ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και οικονομικών δραστηριοτήτων, προσέφερε κέρδη 6,4 δισεκ. ευρώ το 2016 και αναμένεται έως το 2020 να ξεπεράσει τα 37 δισεκ. ευρώ.

Συνολικά η Τεχνητή Νοημοσύνη εκτιμάται ότι θα προσθέσει 12,8 τρισεκ. Ευρώ στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030, ήτοι μία αύξηση 14% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Υπολογίζεται επίσης, ότι 7,4 τρισεκ. Ευρώ θα προέλθουν από τη ζήτηση νέων προϊόντων και άλλα 5,4 τρισεκ. Ευρώ από την αύξηση της παραγωγικότητας που θα επιφέρει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η αύξηση αυτή εκτιμάται σε 40% έως το 2035!

Η επένδυση σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως ακολουθεί πλέον φρενήρεις ρυθμούς. Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από το 2012 έως το 2017 παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 85%. ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Καναδάς, Μ. Βρετανία, Ινδία, Καναδάς, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Γερμανία, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, είναι οι χώρες που ή έχουν ήδη εκπονήσει ή εκπονούν σχέδια για την κατάκτηση των πλεονεκτημάτων από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Και η Ελλάδα; Προφανώς καθεύδει. Η μόνη συγκροτημένη προσέγγιση έχει γίνει μέσα από το αναπτυξιακό σχέδιο που διαθέτει ο Κυρ. Μητσοτάκης και που αναδεικνύει τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας, των δυνατοτήτων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής θέτει το ζήτημα στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της χώρας και ειδικά για τα ενδιαφέροντα ενός νεανικού και δυναμικού κοινού. Οι παραγωγικές ηλικίες της χώρας έχουν διάθεση να αφουγκραστούν τις εξελίξεις, λείπει όμως το «υπομόχλιο». Η οργάνωση του επιστημονικού διαλόγου, της εφαρμοσμένης καινοτομίας και της προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς ερευνητές και μπορεί να βρεθεί στην πρωτοπορία της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη ναυτιλία, αρκεί να συντονιστούμε όσο προλαβαίνουμε.

 

Βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης

Η έρευνα της aboutpeople για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Σεπτεμβρίου και συμμετείχαν 704 χρήστες του ίντερνετ ηλικίας 17-55 ετών. Με δεδομένο ότι σε αυτές τις ηλικίες η διείσδυση του ίντερνετ αγγίζει το 90%, πρακτικά μιλάμε για το συντριπτικό ποσοστό της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Βασικά ευρήματα:

  • Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι η ταχύτατη εξέλιξη των νέων τεχνολογιών έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία (77%),  στην ποιότητα ζωής (75,1%) και στην κοινωνία (72,1%).
  • Όσον αφορά στις δεξιότητες των ερωτώμενων σχετικά με τη χρήση του ίντερνετ, παρατηρούμε ότι το 26,1% θεωρεί ότι διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, ώστε να ανταποκριθεί απόλυτα στις ανάγκες της εργασίας του, το 45,6% αρκετά, ενώ το 26,4% απαντά όχι πολύ και καθόλου.

Παράλληλα το 36,1% αισθάνεται απόλυτα άνετα στο να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες, το 38,2% αρκετά, ενώ το 25,4% όχι πολύ και καθόλου.

Τέλος σε σχέση με τις αγορές μέσω ίντερνετ, το 42,4% απαντά απόλυτα, το 33,8% αρκετά και το 22,7% όχι πολύ και καθόλου.

  • Οι μισοί ερωτώμενοι έχουν ακούσει/διαβάσει κάτι για την τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους 6 μήνες. Υψηλότερα ποσοστά συναντούμε στους άνδρες, στις ηλικίες 17-34 και στους κατοίκους της Αττικής.
  • 7 στους 10 (69,6%) απάντησαν ότι έχουν θετική άποψη για τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη.
  • Όσον αφορά στο μέλλον, το 67,6% εκτιμά ότι κάποιες από τις δουλειές που κάνουν σήμερα οι άνθρωποι θα γίνονται από ρομπότ, το 52,4% πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες θα δημιουργήσουν νέες δουλειές για τους ανθρώπους, το 77,3% απαντά ότι τα ρομπότ είναι απαραίτητα γιατί θα κάνουν εργασίες που είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους, ενώ 7 στους 10 θεωρούν ότι τα ροµπότ και η τεχνητή νοηµοσύνη θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων στο µέλλον.

Τα ροµπότ και η τεχνητή νοηµοσύνη είναι πιθανό να καταστήσουν τους ανθρώπους «σκλάβους»  τους φοβάται το 36,7%, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (47,8%) φοβάται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει τη δουλειά του από τα ρομπότ στο μέλλον.

  • Στην υπόθεση εργασίας «ότι εξαιτίας της τεχνητής νοηµοσύνης και των ροµπότ, οι άνθρωποι θα δουλεύουν στο µέλλον τις µισές ώρες από όσο δουλεύουν σήµερα», το 44% απάντησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τους έκανες περισσότερο χαρούμενους, το 22% λιγότερο χαρούμενους, το 38,4% περισσότερο δημιουργικούς και το 28,% περισσότερο τεμπέληδες (απαντήσεις πολλαπλής επιλογής).
  • Τέλος, θέσαμε 3 ερωτήσεις σχετικά με την πρακτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα. Το 27% απάντησε ότι θα εµπιστευόταν ένα αυτοκινούµενο όχηµα χωρίς οδηγό, το 74% ότι χρησιμοποιεί οδηγούς πλοήγησης και οι μισοί ότι χρησιµοποιούν κάποια υπηρεσία µετάδοσης µουσικής και video.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας (περίπου 3 στους 4) είναι θετικοί απέναντι στις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υποεκτιμούμε α) το ότι ένας στους δύο φοβάται ότι οι εξελίξεις θα τον ξεπεράσουν όσον αφορά την απασχόληση του και β) ότι 1 στους 3  (36,75) εκφράζει την ανησυχία του γενικότερα για τον τρόπο ζωής στο μέλλον εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων. 

Υλικό

Υλικό δημοσίευσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.