Την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ, Ακαδημίας 7), το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής διοργάνωσε εκδήλωση-δημόσια συζήτηση με θέμα «Μετατοπίσεις ισχύος: μια νέα παγκόσμια ισορροπία ή προς έναν άναρχο κόσμο;». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αγγλική.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Michel Foucher, κορυφαίος γεωγράφος και πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας. Στην ομιλία του, με τίτλο «An uncoordinated World», ο κ. Foucher επισήμανε τέσσερις βασικές ροπές που εμφανίζονται στο διεθνές σύστημα. Ανέφερε ότι, πρώτον, ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια μακρά περίοδο η οποία θα χαρακτηριστεί από τον ανταγωνισμό μεταξύ καθιερωμένων και ανερχόμενων δυνάμεων – κυρίως των ΗΠΑ και της Κίνας. Δεύτερον, ο «τραμπισμός», δηλαδή η αντίδραση μεγάλου μέρους του αμερικανικού κοινού προς την διεθνή πολυμέρεια, είναι ένα σταθερό πλέον φαινόμενο, που θα επιβιώσει του Ντόναλντ Τραμπ, αν και η αντίδραση προς αυτή την τάση, μέσα στις ΗΠΑ, επίσης εντείνεται. Τρίτον, η Ρωσία δεν είναι μια ανερχόμενη δύναμη, αλλά μια παλαιά δύναμη που αγωνίζεται για να αποκαταστήσει την πρότερη ισχυρή θέση της. Σε τούτο, βασικό ρόλο παίζει η δυνατότητά της να διεξάγει προπαγανδιστικές εκστρατείες στις ανοικτές κοινωνίες. Τέλος, ο κ. Foucher σημείωσε τη μεγάλη σημασία που αποκτά, σε αυτές τις συνθήκες, η προσπάθεια ανάταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Γερμανία, παρά την οικονομική της ισχύ, δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει ευρύτερες γεωπολιτικές ευθύνες, αλλά η Γαλλία, υπό τον Ε. Μακρόν, επανέρχεται στο προσκήνιο με ιδέες για την αναμόρφωση της Ένωσης. Η ενότητα είναι απαραίτητη καθώς κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί, μόνο του, τις καθιερωμένες και τις ανερχόμενες δυνάμεις της εποχής μας.
Ακολούθησε σχολιασμός της τοποθέτησης του κ. Foucher από τους καθηγητές Χαράλαμπο Παπασωτηρίου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιώργο Πρεβελάκη (Σορβόννη) και Ευάνθη Χατζηβασιλείου(Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) καθώς και διάλογος με το κοινό. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Αριστοτελία Πελώνη, ενώ τον ομιλητή παρουσίασε η αναπλ. καθηγήτρια Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).
Η εκδήλωση φιλοδοξούσε να συμβάλει στη διεύρυνση των οριζόντων της δημόσιας συζήτησης στη χώρα. Ανέλυσε τις ευρύτερες τάσεις του διεθνούς συστήματος, οι οποίες καθορίζουν τη δομή του και έτσι επηρεάζουν άμεσα και τη διεθνή θέση της ίδιας της Ελλάδας.