Θρησκευτικός Ριζοσπαστισμός: Μια Πρόκληση για την Ευρώπη

29.09.2016 17:10 Goethe Institut, Ομήρου 14-16, Αθήνα

Δελτίο Τύπου

Σε συνεργασία με Ίδρυμα Konrad Adenauer

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου τοΙνστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με το Ίδρυμα KonradAdenauer, πραγματοποίησε στο Ινστιτούτο Goethe εκδήλωση με θέμα”Θρησκευτικός Ριζοσπαστιρμός: Μια Πρόκληση για την Ευρώπη”. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οGilles Kepel, Kαθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών των Παρισίων και ο Νίκος Δένδιας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης, Kαθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Νέας ΔημοκρατίαςΚυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το θέμα του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα, παρά την κρισιμότητά του λόγω και των προσφυγικών ροών στη χώρα μας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας στο πεδίο αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας, ώστε να εμπεδωθεί καλύτερα το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της ενσωμάτωσης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες με κανόνες και δικαιοσύνη ως ένα σημαντικό βήμα αντιμετώπισης της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Ρόδη Κράτσα, η Susanna Vogt, Διευθύντρια Ιδρύματος Konrad-Adenauer και ο Matthias Makowski, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Goethe επεσήμαναν ότι ο θρησκευτικός ριζοσπαστισμός απειλεί τη συνοχή του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος και συνιστά πρόκληση για τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίε,ς καθώς και την ποιότητα του δημόσιου λόγου. Ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος, η Ρόδη Κράτσα τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ενώ η Susanna Vogt υπογράμμισε τη σημασία διεξαγωγής διαλόγου βάσει των γνώσεων και δεδομένων που έχουμε.

Ο Δημήτρης Καιρίδης επεσήμανε ότι η έννοια του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού μπορεί να μην έχει απαραίτητα αρνητική χροιά, ενώ επεσήμανε ότι συνιστά προϊόν όχι μόνο της θρησκείας αλλά και των γενικότερων κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων των τελευταίων 40 ετών.

Ο Gilles Kepel επεσήμανε ότι η ατονία του γαλλο-γερμανικού άξονα επηρεάζει αρνητικά τη γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας. Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η σημερινή κύρια πρόκληση είναι η άνοδος του τζιχάντ. Παράλληλα, επεσήμανε πως η ριζοσπαστικοποίηση των νέων στη Γαλλία συνδέεται άμεσα με την απουσία του πατρικού πρότυπου στην πλειοψηφία αυτών των ατόμων, γεγονός που τα κατέστησε πιο εύκολους στόχους στρατολόγησης. Επίσης, ανέλυσε τις τρεις φάσεις του σύγχρονου τζιχάντ ενώ ανέφερε το ότι θα επιχειρούνταν τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη ήταν ήδη γνωστό από το 2000 αλλά δεν είχε αναληφθεί ανάλογη δράση, καθώς κάτι τέτοιο θεωρήθηκε υπερβολικό.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η Γαλλία, ως ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε φονταμενταλιστές ισλαμιστές, ήταν τρίτη σε θύματα τρομοκρατίας το 2015, με τέταρτο το Αφγανιστάν. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η πολιτική των ΗΠΑ αναστάτωσε τη Μέση Ανατολή καθώς η νεοσυντηριτική ιδεολογία της κυβέρνησης Μπους θεωρούσε πως η εδραίωση δυτικού τύπου δημοκρατιών θα διαπαιδαγωγούσε τους πολίτες των χωρών αυτών, κάτι που τελικά αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Επιπλέον, χαρακτήρισε το νομικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Schengen) ως αναποτελεσματικό και παρωχημένο, καθώς διαμορφώθηκε σε μια τελείως διαφορετική εποχή. Επεσήμανε ότι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών διευκολύνει τους τρομοκράτες και πρέπει το πρόβλημα του συντονισμού να θεραπευθεί.

Μετά τις δύο εισηγήσεις, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό όπου τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την αφομοίωση των προσφύγων, τη δημόσια και διεθνή ασφάλεια, την ίδρυση του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.

Υλικό

Υλικό εκδήλωσης

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.