Συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης στην Πολιτική Προστασία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τη Μετανάστευση

12.03.2024 14:49

Δελτίο Τύπου

Οι πρωτοβουλίες και οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αναπτύχθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2024.

Στη συζήτηση, υπό τον συντονισμό του έμπειρου Δημοσιογράφου, κ. Κώστα Παπαχλιμίντζου, συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Κικίλιας ανάφερε ότι η κλιματική κρίση είναι παρούσα και αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας. Παλαιότερα μιλούσαμε μόνο για την κλιματική αλλαγή η οποία όμως έχει γίνει πλέον κλιματική κρίση, ενώ κάποιοι μιλούν ήδη και για την κλιματική κατάρρευση. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, του περιβάλλοντος, αλλά και της παραγωγής και των υποδομών μας, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα και υποχρέωσή μας, σε μία εθνική στρατηγική που προτάσσει τρεις πυλώνες. Πρόληψη, προετοιμασία και ετοιμότητα, άμεση παρέμβαση και ανθεκτικότητα. Επεσήμανε επίσης ότι προετοιμαζόμαστε για μία δύσκολη αντιπυρική περίοδο και βασιζόμαστε στην πρόληψη, την εκπαίδευση, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τον διεξοδικό σχεδιασμό. Υλοποιούμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”, ύψους 2,1 δις ευρώ, έως τα μέσα Απριλίου, θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες ενώ ορισμένα έργα έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Ένα έργο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι λαμβάνουμε μέτρα ώστε να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά από την κλιματική κρίση. Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης επηρεάζουν τη συνοχή και την ασφάλεια των κοινωνιών. Ζούμε σε μία εποχή προκλήσεων, η πλειοψηφία των οποίων συνδέεται με την κλιματική κρίση. Προτεραιότητά μας είναι η ισχυροποίηση της αγροτικής ανάπτυξης και η προσαρμογή της στα νέα δεδομένα. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε αποφασιστικά μέτρα και να κάνουμε γενναίες τομές στο αγροδιατροφικό μοντέλο της χώρας. Βασικό εργαλείο αποτελεί η ΚΑΠ 2023-2027, όπου υπάρχουν δράσεις αγροτικής ανάπτυξης που δημιουργούν θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Επιδέχεται όμως βελτιώσεις. Ήδη έχουν εγκριθεί οι τροποποιήσεις που αιτηθήκαμε, ενώ δεσμευόμαστε για συνέχιση αναγκαίων αλλαγών. Την ίδια στιγμή έχουμε δώσει νέα πνοή στην έννοια “Αγροτική Διπλωματία”. Ξεχωριστό ρόλο διαδραματίζουν η ενεργοποίηση της Συμμαχίας των ευρωπαϊκών χωρών του νότου ( EUMED9) για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και η στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ενώ ξεχωρίζουν επίσης δύο εμβληματικές δράσεις: Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και η ενιαία διαχείριση νερού η οποία ξεκινάει από τη Θεσσαλία.
Τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στη μετανάστευση παρουσίασε η κ. Βούλτεψη. Όπως ανέφερε υπολογίζεται ότι στα επόμενα 30 χρόνια προβλέπεται να μετακινηθούν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια περιβαλλοντικοί μετανάστες. Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν ότι οι ανθρώπινες μετακινήσεις από περιβαλλοντικά αίτια αναμένεται να γίνουν σε κλίμακα που δεν υπήρξε παρόμοια, ενώ ήδη η κλιματική κρίση προκάλεσε τους μισούς από τους νέους εκτοπισμούς το 2022. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ 32,6 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων, από τους οποίους το 98% μετακινήθηκαν εξαιτίας των φυσικών καταστροφών. Αναφέρθηκε επίσης στο εμβληματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από το Πυροσβεστικό Σώμα, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των επιτευγμάτων της Ένωσης (achievements of the Union), που παραδοσιακά συνοδεύει την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η αξία και η επιτυχία του Προγράμματος αποδείχθηκε έμπρακτα σε τρεις περιπτώσεις, σε πυρκαγιές που ξέσπασαν στις δομές Κατσικά, Ριτσώνας και Σχιστού, όπου οι ήδη εκπαιδευμένοι πρόσφυγες έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά παρέχοντας βοήθεια στο Πυροσβεστικό Σώμα και επεμβαίνοντας στο αρχικό στάδιο της φωτιάς. Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2023, στη διάρκεια του οποίου η πατρίδα μας επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, στις περιπολίες και στα μέτρα πρόληψης έλαβαν μέρος οι ίδιοι οι πρόσφυγες, αφαιρώντας βάρος από το Πυροσβεστικό Σώμα.

 

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.