Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, οδηγός για το μέλλον της Ελλάδας

08.09.2016 17:25 Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ακαδημίας 7, Αθήνα

Δελτίο Τύπου

           Σε συνεργασία με Ίδρυμα Konrad Adenauer

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016, τοΙνστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ίδρυμα KonradAdenauer εκδήλωση με θέμα: «Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, οδηγός για το μέλλον της Ελλάδας» με ομιλητές τον ΔραΒολφγκανγκ Σούσσελ, πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, τον Χάρη Γεωργιάδη, υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, την Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, πρώην υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας και τον καθηγητή Δικαίου Χέριμπερτ Χίρτε, βουλευτή της CDU. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να καταγραφούν οι εμπειρίες πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίες ως κυβερνήσεις κλήθηκαν να εφαρμόσουν δύσκολες, αλλά αναγκαίες, μεταρρυθμίσεις σε νευραλγικούς τομείς και ταυτόχρονα να αναδειχθεί το όραμά τους για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Οι ομιλητές εστίασαν στις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, η δημόσια διοίκηση, η ψηφιακή πολιτική και η εκπαίδευση, οι οποίες στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Προλογίζοντας την εκδήλωση, η Κωνσταντίνα Μπότσιου, γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τόνισε τη σημασία της ανταλλαγής θετικών και αρνητικών εμπειριών από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Εστίασε, επίσης, στις κοινές αρχές πίστης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αντίστασης στα άκρα που διαπνέουν τα κόμματα που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), παρά τις διαφορετικές αποχρώσεις και αντιλήψεις πολιτικής. Στη δική της εισαγωγή, η Σουζάνα Φογκτ, διευθύντρια του Ιδρύματος Konrad Adenauer αναφέρθηκε στην μεταρρυθμιστική δυναμική του ΕΛΚ για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Παρατήρησε ότι τα υποδείγματα και οι κίνδυνοι ανατροπής των μεταρρυθμίσεων που έγιναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για όσες χώρες τώρα επιχειρούν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης πέρα από το μνημόνιο, για τη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε επιπλέον στους παράγοντες που εμπόδισαν την Ελλάδα να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, αποδίδοντας την αποτυχία στην έλλειψη συναίνεσης, στην υπερφορολόγηση και στο φόβο του πολιτικού κόστους. Μεγάλο μερίδιο της αποτυχίας χρέωσε στη διαχρονική άρνηση των κυβερνώντων να αποκτήσουν «ιδιοκτησία» του προγράμματος, δηλαδή να το πιστέψουν και να το υποστηρίξουν δημοσίως. Αναφέρθηκε στη δαιμονοποίηση των τεχνοκρατών σαν υπεκφυγή μεταρρυθμίσεων με τη γνώση των ειδικών και υπογράμμισε τη σημασία ανανέωσης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων με τη συνδρομή όσων είναι γνώστες των σύγχρονων προκλήσεων και προβλημάτων, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που βρίσκονται στην πρωτοπορία της επιστήμης και μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης διατύπωσε κάποιες εισαγωγικές σκέψεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με τους εταίρους της χώρας, με σκοπό την αντιμετώπιση των εγχώριων προβλημάτων.

Στο κυρίως μέρος, ο πρ. καγκελάριος της Αυστρίας Δρ. Βόλφγκανγκ Σούσσελ αναφέρθηκε στην κυβερνητική εμπειρία του, κατά τη διάρκεια της οποίας προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Υπογράμμισε ότι καθήκον της πολιτικής εξουσίας είναι να εμφυσήσει ελπίδα και εμπιστοσύνη στους πολίτες. Επέμεινε στην αξία της ταχύτητας, στη δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, στην έγκαιρη προετοιμασία για να πραγματοποιηθούν αλλαγές εντός σύντομου χρονικού διαστήματος στην αρχή μιας διακυβέρνησης και στην ανάγκη να είναι οι πολιτικοί φειδωλοί με τις υποσχέσεις και παραγωγικοί σε έργο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης απαρίθμησε τα διδάγματα της Κύπρου από την κρίση και υποστήριξε ότι οι πολιτικοί οφείλουν να λειτουργούν με πραγματισμό, αγνοώντας το πολιτικό κόστος και προωθώντας δύσκολες μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Σημείωσε ότι παρατηρούνται τάσεις και πιέσεις για παλινδρόμηση σε παλιές νοοτροπίες που θα ήταν καταστρεπτικές για ην κυπριακή οικονομία που μόλις ανέκαμψε. Η πρ. υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκεμετέφερε τις εμπειρίες της από την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής στην Πορτογαλία, τονίζοντας ότι οι διαρθρωτικές τομές στην οικονομία αποτελούν μονόδρομο και πρέπει να εφαρμόζονται με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων και όχι υπό την πίεση των αγορών. Παρατήρησε ότι και στην περίπτωση της Πορτογαλίας οι φωνές υπέρ της γρήγορης εγκατάλειψης της δημοσιονομικής τάξης δυνητικά θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν ξανά την οικονομία. Τέλος, ο ΚαθηγητήςΧέριμπερτ Χίρτε ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και του κράτους δικαίου παρουσιάζοντας περιπτώσεις μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην Γερμανία στον τομέα της δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την κοστολόγηση πολιτικών και την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ενώ έδωσε έμφαση στην ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει γρήγορα και αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση κράτους και αγοράς σφυρηλατώντας ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία που θα υιοθετήσει το αίτημα για εκσυγχρονισμό της χώρας.

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.