“Οι πολλαπλές συνέπειες της κλιματικής κρίσης”
Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το
Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, με θέμα τις σημαντικές και πολλαπλές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, μίλησαν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς
Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή Χρήστος Ζερεφός και η επικεφαλής του Τομέα Οικονομικής Ανάπτυξης και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων Ζαφείρα Καστρινάκη.
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι, ενώ «για το παλιό κλίμα είχαμε στατιστικές, μπορούσαμε να μελετήσουμε και να προβλέπουμε τα φαινόμενα, στο καινούριο κλίμα αυτό είναι αδύνατον και το παρελθόν δεν είναι οδηγός». Μόνο πολύ εξειδικευμένα κλιματικά μοντέλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν “οδηγό”. Αυτό το “βάθος της αγνοίας μας” επιβάλλει να ακολουθούμε μία συντηρητική αρχή στον τρόπο που σχεδιάζουμε και να υποθέτουμε το πλέον ρεαλιστικό ή δυσμενές σενάριο, σαν το πιθανότερο να συμβεί. Ο χρόνος προσαρμογής που έχουμε στα νέα δεδομένα είναι μηδενικός, διότι δεν γνωρίζουμε -όπως απέδειξαν τα φαινόμενα της περσινής χρονιάς- πότε θα έρθει και ποια έκταση θα έχει το επόμενο φαινόμενο. Συνεπώς, η έννοια της απόλυτης προστασίας αντικαθίσταται από αυτήν της ανθεκτικότητας, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Πρέπει να εισαχθεί στη ζωή μας η αρχή της ανθεκτικότητας, με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, καθώς ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο της κλιματικής κρίσης. Αυτός, θα πληγεί περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια.
«Είναι η ώρα για τολμηρές αλλαγές», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας κορυφαία προτεραιότητα της νέας Περιφερειακής Αρχής την προσαρμογή στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, επισημαίνοντας ότι στην Αττική, ήδη συζητούμε με τους Δήμους για αυτά που πρέπει να γίνουν και θα προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις, μαζί όμως με το κεντρικό κράτος. Με διακριτούς, αλληλοσυμπληρούμενους ρόλους, αλλά και με δύο βασικούς πυλώνες. Την πρόληψη και τον μετριασμό. Γιατί, μαζί με την «πράσινη καθημερινότητα» χρειαζόμαστε περισσότερες «πράσινες» αντιλήψεις. Μία νέα κουλτούρα, αλλά και στοχευμένες δράσεις. Να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να προλάβουμε σε όλα τα επίπεδα. Η απάντησή μας θα είναι μία Μητροπολιτική Αττική με έργα, με ανυποχώρητη δράση για το περιβάλλον και την πολιτική προστασία, δίνοντας το στίγμα των δράσεων που θα ακολουθήσουν: Με μετρήσιμους δείκτες και αποτελέσματα. «Έτσι ώστε όλοι να λογοδοτούν και να αξιολογούνται. Ημέρα με την ημέρα. Και πρώτος εγώ», όπως ανέφερε.
Στην αναλυτική παρουσίασή του, ο κ Ζερεφός εστίασε στην μέχρι τώρα τάση θέρμανσης στη Μεσόγειο και την Ελλάδα περίπου κατά 1.5°C τα τελευταία 100 χρόνια, όπως και στην ανάδειξη του 2023 ως έτους κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων ανά τον πλανήτη. Ειδικότερα το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο από το 1900 για πολύ μεγάλο μέρος των χερσαίων τμημάτων της Μεσογείου, ενώ αντίστοιχα υψηλές (έως και κατά 3°C) ήταν οι αποκλίσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών αλλά και ακραίων βροχοπτώσεων. Επεσήμανε επίσης τις εκτιμήσεις για τις μελλοντικές μεταβολές του κλίματος στην Ελλάδα με βάση τις οποίες η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 3.0°C έως 5.0°C μέχρι το 2100, ενώ η μέση βροχή κατά τη βροχερή περίοδο θα εξακολουθήσει να μειώνεται από 15% έως και 30%, με αποτέλεσμα την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Συμπεραίνοντας, ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι η κλιματική κρίση εξελίσσεται με ρυθμό εντονότερο από τις εκτιμήσεις, ενώ το κόστος της, αν δεν ληφθούν μέτρα προσαρμογής και μετριασμού, εκτιμάται σε αρκετές εκατοντάδες δις ευρώ.
Τονίζοντας ότι «πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια», η κα Καστρινάκη ανέφερε ότι η χώρα μας, πιστή στο όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ενισχύει την προσπάθεια της σε τομείς όπως, ενέργεια, κτίρια, μεταφορές, δασοκομία οι οποίοι απαιτούν σημαντικές μειώσεις των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Επισημαίνοντας επίσης ότι χωρίς την συναίνεση της κοινωνίας και κοινή δράση όλων των φορέων της οικονομικής δραστηριότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για την κλιματική ουδετερότητα, τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση δεν προϋποθέτει μόνο υψηλές επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά εμπεριέχει και σημαντικά οφέλη. Για παράδειγμα, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών, αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, υπάρχουν ευκαιρίες για τεχνολογική ανάπτυξη και δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων, νέων αγορών και θέσεων εργασίας, υιοθετώντας «έξυπνες λύσεις» με την βοήθεια των σύγχρονων ψηφιακών μέσων και καλύτερων δεδομένων για το κλίμα.