Οι διαχρονικοί Ελληνοβαυαρικοί δεσμοί

15.06.2021 18:56 Τηλεδιάσκεψη

Δελτίο Τύπου

Οι διαχρονικοί Ελληνοβαυαρικοί δεσμοί
Διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Οι διαχρονικοί Ελληνοβαυαρικοί δεσμοί», διοργάνωσαν την Τρίτη 15 Ιουνίου το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Hanns-Seidel-Stiftung, με αφορμή την έκδοση του ιστορικού βιβλίου «Αφοσιωμένος σε μια ιδέα – Ο βασιλιάς Όθων και η Ελλάδα».
Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας κ. Markus Söder ο οποίος ανέφερε πως «την Ελλάδα και τη Βαυαρία τις συνδέουν πολλά παραπάνω από τα κοινά χρώματα στις σημαίες μας. Ο Όθωνας είναι μια βασική ιστορική γέφυρα, καθώς μετέφερε τη Βαυαρική κουλτούρα στους Έλληνες, αλλά κυρίως μετείχε ο ίδιος του ελληνικού πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «ύψιλον» στην αναγραφή του ονόματος «Bayern» της χώρας μας φέρνει καθημερινά στη μνήμη μας τους στενούς δεσμούς οι οποίοι συνδέουν, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, τη Βαυαρία με την Ελλάδα, κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η φιλία μας έχει διασωθεί παρά τα τις διαφορετικές προσεγγίσεις καμιά φορά σε ορισμένα θέματα, καθώς στην ανάμνηση του παρελθόντος βρίσκεται η ευκαιρία και η ελπίδα για το μέλλον».
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Άγγελος Συρίγος υπογράμμισε τον ρόλο του HSS στη συνεργασία και την κατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας. Για τον Όθωνα ανέφερε ότι συνόδευσε την Ελλάδα στα πρώτα βήματα του ελληνικού κράτους και το έκανε με μεγάλη επιτυχία. Άφησε μια σημαντική κληρονομιά καθώς ακόμα και σήμερα βρίσκουμε στη χώρα χαρακτηριστικά σημάδια της περιόδου του. Ως προς τις σύγχρονες ελληνογερμανικές σχέσεις εκτίμησε ότι της πλήγωσε η προηγούμενη δεκαετία. Υπογράμμισε ότι σήμερα προβληματίζει την Ελλάδα η πολύ στενή σχέση Γερμανίας με την Τουρκία και για παράδειγμα η επιμονή της πρώτης για την κατασκευή υποβρυχίων για τη δεύτερη σε μια περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας από την Τουρκία. Τόνισε τέλος τη σημασία των διαχρονικών και ιστορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βαυαρικής Βουλής κ. Robert Brannekämper αναφέρθηκε στις διαχρονικές διμερείς σχέσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένας στους πέντε Έλληνες που ζουν στη Γερμανία ζει στη Βαυαρία αποτελώντας μια σύγχρονη γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Βαυαρίας. Αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στην έκδοση τονίζοντας ότι βλέπει τον Όθωνα όχι χωρίς κριτική αλλά με πολύ συμπάθεια και κατανόηση πολλές φορές για το νεαρό της ηλικίας του καθώς είχε να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις ως βασιλιάς του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο Όθωνας και οι άνθρωποί του πέτυχε αυτό που δεν είχε καταφέρει να πετύχει ο Καποδίστριας: δημιούργησε το ελληνικό έθνος κράτος με σύγχρονα για την εποχή χαρακτηριστικά, με εθνικό στρατό, νόμισμα, τράπεζα, σύστημα εκπαίδευσης, μια νέα εθνική πρωτεύουσα, το πανεπιστήμιο Αθηνών ένα ίδρυμα το οποίο θα στελέχωνε το νέο έθνος κράτος με τους αναγκαίους ανθρώπους. Ίδρυσε την αυτοκέφαλη Ελληνική Εκκλησία και, παρά τις αντιδράσεις, προσπάθησε να φτιάξει ένα εθνικό φορολογικό σύστημα. Συνέβαλε στη συγκρότηση του κράτους με αποτέλεσμα αυτή η περίοδος να καθορίσει την ελληνική ιστορία.
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Αφοσιωμένος σε μια ιδέα – Ο βασιλιάς Όθων και η Ελλάδα» κ. Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπογράμμισε ότι στόχος της έκδοσης ήταν μια ισορροπημένη παρουσίαση του έργου του Όθωνα, των θετικών αλλά και των σφαλμάτων που έγιναν τα τριάντα χρόνια της βασιλείας του και υπήρξαν καθοριστικά όχι μόνο για τα πρώτα βήματα αλλά και για τη μετέπειτα πορεία του ελληνικού κράτους. Θεσμοί που υπάρχουν μέχρι και σήμερα θεμελιώθηκαν την εποχή του Όθωνα, όπως επίσης και ιδεολογικές προεκτάσεις οι οποίες συνόδευσαν την πορεία του ελληνικού κράτους ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη ιδέα, η επιδίωξη να επεκταθεί το ελληνικό κράτος ενσωματώνοντας όσο δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αλύτρωτων Ελλήνων και να καταστεί ένας σημαντικός παράγοντας στις γεωπολιτικές ισορροπίες των Βαλκανίων και την Ανατολικής Μεσογείου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Όθων ερωτεύτηκε την Ελλάδα. Την επηρέασε, αλλά και επηρεάστηκε βαθιά από αυτή. Προσπάθησε όσο μπορούσε να την υπηρετήσει. Δεν το κατόρθωσε πάντα με τον τρόπο που θα ήθελε, αλλά και με την αποτελεσματικότητα που προσδοκούσαν οι Έλληνες. Ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι οι προθέσεις του ήταν αγαθές, έστω κι αν οι ικανότητές του δεν αρκούσαν πάντα για να τις υποστηρίξουν».
Εισαγωγικό χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Διευθύντρια του γραφείου του Ιδρύματος Hanns Seidel κ. Τζένη Καπέλλου η οποία επεσήμανε ότι η έκδοση και η εκδήλωση αποτελούν συνεισφορά του HSS στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ενώ αντίστοιχα, ο Διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κ. Πάνος Σταθόπουλος τόνισε ότι η συνεργασία των δύο πολιτικών ιδρυμάτων σηματοδοτεί τους διαχρονικούς ελληνοβαυαρικούς δεσμούς.
Σημειώνεται ότι στη έκδοση «Αφοσιωμένος σε μια ιδέα – Ο βασιλιάς Όθων και η Ελλάδα» έχει απευθύνει χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η φιλελληνική αύρα της εποχής του Λουδοβίκου και του Όθωνα παραμένει ζωντανή στις καρδιές των Βαυαρών φίλων μας. Και η έκδοση του Ιδρύματος Hanns Seidel για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης το επιβεβαιώνει. Έρχεται να συμβάλει σε μια νέα ανάγνωση των πρώτων χρόνων της ελεύθερης Ελλάδας, αλλά και να εμπλουτίσει μια εκτενή βιβλιογραφία για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Με αφετηρία το παρελθόν, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η κυκλοφορία του τόμου αυτού συμπίπτει και με μία οκταετία επιτυχημένης λειτουργίας του Γραφείου του Ιδρύματος Hanns Seidel στην Αθήνα. Επισφραγίζοντας τη στενή συνεργασία μας με τον Πρωθυπουργό Markus Söder και με τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση, δυναμικό μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και καταδεικνύοντας ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και το ενοποιητικό της εγχείρημα. Όλα αυτά, στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας. Αλλά και στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής, γεμάτης πρωτόγνωρες προκλήσεις, για ολόκληρη την ήπειρό μας».
Η έκδοση διατίθεται ηλεκτρονικά και μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.