Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ως γεωπολιτική πρόκληση για την Ευρώπη

27.11.2020 15:46 Τηλεδιάσκεψη

Δελτίο Τύπου

Η ΕΕ οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και υλοποίησης των πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη ταχύτητα των διεθνών προκλήσεων και να μπορέσει να σταθεί απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των ψηφιακών υπερδυνάμεων.

Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση κατά τη διαδικτυακή συζήτηση «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ως γεωπολιτική πρόκληση για την Ευρώπη» που διοργάνωσε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Wilfried Martens Centre for European Studies.

Συμμετείχαν ο  κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, ο κ. Axel Voss, Ευρωβουλευτής, Εισηγητής Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα ψηφιακής πολιτικής και τεχνητής νοημοσύνης και ο κ. Ray Pinto, Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη DIGITALEUROPE.  

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών επεσήμανε στην τοποθέτησή του ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του παγκόσμιου συστήματος δημιουργώντας νέα δεδομένα και σε γεωπολιτικό επίπεδο, στα οποία η Ευρώπη καλείται όχι μόνο να προσαρμοστεί αλλά και να τα συνδιαμορφώσει.

 

Ο κ. Χριστόπουλος πρότεινε την αναθεώρηση χρονοβόρων ρυθμιστικών διαδικασιών, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής διασφαλίζοντας την αποτελεσματική προστασία του δημοσίου συμφέροντος εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών μελών, χωρίς να προστίθενται βαρίδια και εμπόδια στην καινοτομία και τελικά στην οικονομική ανάπτυξη. 

Επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία στο επίπεδο της κυβερνοασφάλειας είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία των ευρωπαϊκών ψηφιακών υποδομών και περιεχομένου από τις διαδικτυακές επιθέσεις.

Ο κ. Χριστόπουλος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ξεκινώντας από τη συγκέντρωση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου μια διοικητική μονάδα να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις απαραίτητες πολιτικές συντονίζοντας όλα τα ψηφιακά ζητήματα του ελληνικού δημοσίου.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την ψηφιακή διακυβέρνηση και τη δημιουργία της διαδικτυακής πύλης gov.gr  που σήμερα παρέχει περίπου 700 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προώθησε με πολύ γρήγορους ρυθμούς τη δημοπράτηση του 5G, εν μέσω της πανδημίας, ενώ συνέστησε το ειδικό ταμείο Φαιστός για τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη του απαραίτητου οικοσυστήματος, με την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων που καινοτομούν στον τομέα του 5G.  Η λειτουργία του Ταμείου συνδυάζεται, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα δίκτυα 5ηςγενιάς, με τη διάθεση των συχνοτήτων σε ερευνητικά κέντρα και startups που καινοτομούν με όχημα το 5G. Αυτές οι δύο παρεμβάσεις, μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που κατά 20% θα κατευθυνθούν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα δώσουν ώθηση στη δημιουργία αξίας από τα νέα δίκτυα τα οποία μπορούν να γίνουν επιταχυντής της ανάπτυξης της χώρας.

Την Ελλάδα ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής στην προώθηση των δικτύων 5G και ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα ανέδειξε με τοποθέτησή του κ. Ray Pinto, Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη DIGITALEUROPE, του φορέα των ευρωπαϊκών τεχνολογικών επιχειρήσεων, λέγοντας ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσουν τον παράδειγμα της Ελλάδας. Τόνισε χαρακτηριστικά τη σημασία διασύνδεσης των δημοσίων φορέων με ευρυζωνικά δίκτυα, καθώς όπως ανέφερε «ανεξάρτητα από το πόσο αναπτύσσεται η τεχνολογία στην Ευρώπη αν δεν υπάρχει το απαραίτητο δίκτυο για να αξιοποιηθούν αυτά τα επιτεύγματα θα είναι σαν να έχουμε σύγχρονα τρένα χωρίς σιδηροδρομικές γραμμές» και εκτίμησε ότι η επίτευξη υψηλών ταχυτήτων ίντερνετ σε όλη την Ευρώπη θα αλλάξει πλήρως την εικόνα της ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας.

Τη χαμηλή ταχύτητα ευρωπαϊκής αντίδρασης στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις σχολίασε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Axel Voss, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στον δεδομένο κατακερματισμό που υπάρχει στην Ένωση. Ωστόσο τόνισε πως πρόκειται για έναν αγώνα επιβίωσης της Ευρώπης γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρξει μια αλλαγή νοοτροπίας, να εξασφαλισθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση που θα μπορέσει να κάνει ηγέτιδα δύναμη την ΕΕ στο ψηφιακό πεδίο.

Στο ίδιο πλαίσιο ανάδειξε τη σημασία προώθησης της κοινής ψηφιακής αγοράς, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση των ψηφιακών επιχειρήσεων, ενώ χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσίασε ο κ. Χριστόπουλος λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει ψηφιακή κινητοποίηση και σε εθνικό επίπεδο, φυσικά υπό τον κοινό ευρωπαϊκό συντονισμό.

Ο κ. Pinto, από την πλευρά του, αντέτεινε ότι η Ευρώπη έχει ισχυρά ερείσματα στην τεχνολογική αγορά  Business to Business, η οποία είναι σχεδόν τετραπλάσια σε μέγεθος σε σχέση με την τεχνολογική αγορά Business to Consumer όπου η ΕΕ υστερεί. Δεν είναι δηλαδή τόσο ορατή η ισχύς της στην επιφάνεια, ενώ σε άλλους κλάδους όπως η ρομποτική η Ένωση καταφέρνει να έχει έναν πολύ σημαντικό  ρόλο.

Οι συμμετέχοντες εστίασαν ιδιαίτερα στην ηθική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και στην «ανάγκη προβολής των ευρωπαϊκών αξιών σε αυτό τον τεχνολογικό τομέα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο συντονιστής της συζήτησης κ. Παναγιώτης Κακολύρης, Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

 

Ο Ευρωβουλευτής κ. Voss τόνισε την ανάγκη διασφάλισης διαφάνειας και εποπτείας στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης καθώς «ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα και τις κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της ανάπτυξης εμπιστοσύνης των πολιτών προς την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς απαιτείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με ισχυρές δικλείδες που θα διασφαλίζουν την ασφαλή αλληλεπίδραση των ανθρώπων με την τεχνολογία. Ο κ. Pinto έφερε ως παράδειγμα το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου χρειάστηκαν κάποια χρόνια για να δημιουργηθεί το περιβάλλον ασφάλειας που θα καθησύχαζε τους χρήστες. Αυτό όμως δημιουργήθηκε και πλέον το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς χωρίς να υπάρχουν αμφιβολίες. «Χρειάζεται να εκπαιδευτούν οι πολίτες στη χρήση και τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσαρμόζεται περισσότερο στον χρήστη διευκολύνοντάς τον».

Ο Γ.Γ. κ. Χριστόπουλος επισήμανε ότι ο ρόλος του κράτους είναι σημαντικός στην εξασφάλιση αυτής της απαραίτητης εμπιστοσύνης παρακολουθώντας και ρυθμίζοντας, όπου χρειάζεται, το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας την ισορροπία μεταξύ της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η συζήτηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του net@work, του φόρουμ των think tanks του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διοργανώνει το WMCES στις 25 και 26 Νοεμβρίου, με θέμα τη γεωπολιτική προοπτική της Ευρώπης.

 

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.