Ο αιώνας του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ. Διαδρομή στο λόγο και στο χρόνο

12.12.2011 11:20 Ξενοδοχείο Divani Caravel, αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ (Bασ. Αλεξάνδρου 2), Αθήνα

Δελτίο Τύπου

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής  

 

διοργανώσε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ (Bασ. Αλεξάνδρου 2), ειδική εκδήλωση προς τιμήν του νομπελίστα ποιητή με τίτλο:

 

 

 

Ο αιώνας του ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

 

Διαδρομή στο λόγο και στο χρόνο

 

 

 

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

 

 

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες οι Xavier Bordes, ποιητής και μεταφραστής του Ελύτη στα γαλλικά, Ιngemar Rhedin, Καθηγητής Φιλολογίας, ποιητής και μεταφραστής του Οδυσσέα Ελύτη και της Κικής Δημουλά στα σουηδικά, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής Γλωσσολογίας, πρ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών και Δημοσθένης Δαββέτας, Καθηγητής Φιλοσοφίας, συγγραφέας, εικαστικός και Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού Νέας Δημοκρατίας. Την εκδήλωση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Μαριάνα Πυργιώτη.

 

 

 

Η εκδήλωση επεφύλασσε μια ξεχωριστή πολιτιστική προσφορά για το ελληνικό κοινό. Ο επίσημος μεταφραστής του νομπελίστα ποιητή στα γαλλικά Xavier Bordes παρέδωσε ιδιαίτερα συγκινημένος στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό. Το περιεχόμενό του περιλαμβάνει δεκάδες φωτογραφίες και αδημοσίευτες έως σήμερα επιστολές, προϊόν της εικοσαετούς συνεργασίας του Xavier Bordes με τον ποιητή. Το σημαντικό αυτό αρχειακό υλικό, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμβολή του Αναπλ. Τομεάρχη Πολιτισμού Δημοσθένη Δαββέτα, παραδόθηκε στη συνέχεια από τον Αντώνη Σαμαρά στον εκπρόσωπο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Jack LDavisΟ Ελύτης έχει ήδη παραχωρήσει στη Γεννάδειο ένα σημαντικό μέρος του αρχείου του, το οποίο περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα και  επιστολές του Bordes προς τον Οδυσσέα Ελύτη. Η νέα προσθήκη στο ήδη υπάρχον αρχειακό υλικό είναι οι επιστολές που έστειλε ο Ελύτης στο Bordes. Με την ένωση των δύο αρχειακών υλικών, ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στους ερευνητές και στο υπόλοιπο κοινό να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της μεταξύ τους αλληλογραφίας.

Υλικό

Υλικό εκδήλωσης

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.