Νέο Γεωπολιτικό πεδίο Ρωσίας – Δύσης

26.04.2022 9:19 Διαδικτυακή

Δελτίο Τύπου

“Νέο Γεωπολιτικό πεδίο Ρωσίας – Δύσης”, ήταν το θέμα της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022.
Ο κ. Πρεβελάκης επεσήμανε ότι μετά τον ψυχρό πόλεμο έχουμε ζήσει επί τρεις δεκαετίες με την ψευδαίσθηση ότι η ιστορία έχει πάψει να είναι τραγική και η ευημερία μπορεί να παραταθεί επ’ άπειρον. Με αυτή τη λογική, στέλνοντας επίσης το μήνυμα από την εποχή της Γιουγκοσλαβικής κρίσης ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερέχει της εθνικής κυριαρχίας, η Δύση ανέχτηκε τον Πούτιν στην Κριμαία. Τώρα όμως αντέδρασε, και ο Πούτιν είχε υποτιμήσει την αντίδραση αυτή, στέλνοντας ουσιαστικά το ανάποδο μήνυμα. Ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη έχει το τεράστιο πλεονέκτημα της ποικιλίας της, που είναι όμως και πηγή διαφορών και αυτό είναι μειονέκτημα σε σχέση με τα αυταρχικά συστήματα (Ρωσία, Κίνα), αλλά στο τέλος μας ενώνει ο κίνδυνος και τότε οι δημοκρατίες είναι πιο αποτελεσματικές, γιατί κινητοποιούνται εθελοντικά και όχι με τον καταναγκασμό των άλλων. Τονίζοντας, τέλος, ότι είναι αισιόδοξος μακροπρόθεσμα, έχοντας όμως συνείδηση των προβλημάτων βραχυπρόθεσμα (π.χ. άνοδος του λαϊκισμού που οφείλεται στις οικονομικές δυσκολίες) επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι θαλασσινή δύναμη και θάλασσα είναι η Δύση. Αντιθέτως, η Ρωσία είναι ηπειρωτική δύναμη και, παρά τις αναφορές για τους ιστορικούς μας δεσμούς, στην ουσία είναι εχθρική στην Ελλάδα.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε αρχικά ότι η Δύση αντέδρασε ενιαία στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία όπως οι δεινόσαυροι όταν τους πατήσεις την ουρά. Η διατήρηση αυτής της ενότητας όμως δεν είναι εύκολη και για την ώρα έχει ως συγκολλητική ουσία τις θηριωδίες που διαπράττονται και τον αναθεωρητισμό του Πούτιν στο μεταψυχροπολεμικό status quo. Προσθέτοντας ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημασία να αποκτήσει χαρακτηριστικά σκληρής ισχύος με στρατηγική αυτονομία, σχολίασε στη συνέχεια τον ρόλο της Τουρκίας ο οποίος είναι ιστορικά του «επιτήδειου ουδέτερου», εκμεταλλευόμενη τη γεωπολιτική της θέση. Στην Ελλάδα, οι μεγάλοι εθνικοί ηγέτες Ελευθέριος Βενιζέλος και Κωνσταντίνος Καραμανλής θεωρούσαν ότι ως μικρό κράτος-έθνος πρέπει να συγκλίνει με ευρύτερες συσσωματώσεις κρατών-εθνών ώστε να τις χρησιμοποιεί ως πολλαπλασιαστή ισχύος. Η επιλογή ήταν όμως πάντα προς τη Δύση και για τον πρόσθετο λόγο ότι είμαστε γενέτειρα της δημοκρατίας και του Δυτικού πολιτισμού. Ιστορικά, τα συμφέροντά μας δεν συγκλίνουν με τη Ρωσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καλές σχέσεις, αλλά στη σημερινή επιδείνωση των σχέσεων δεν είναι υπεύθυνη η Ελλάδα. Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι η παραβίαση των συνόρων για εμάς είναι ζωτικής σημασίας.
Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε αρχικά στο ενεργειακό ζήτημα και τους άξονες αντιμετώπισής του όπως έχει ήδη προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή, την από κοινού αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πλαφόν και αποσύνδεση ηλεκτρικού από το φυσικό αέριο, συν τα 240 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενεργειακή φτώχεια και με πορεία απεξάρτησης από την Ρωσία στην οποία η Ευρώπη δίνει σήμερα περίπου 1 δις κάθε μέρα. Επεσήμανε στη συνέχεια ότι ο αναθεωρητισμός δεν τα πάει καλά στην Ουκρανία και επομένως οι άλλοι αναθεωρητές θα το ξανασκεφτούν και πάντως η Τουρκία θα κληθεί να αποφασίσει με ποιον είναι, αν και η απομάκρυνση της από τη Δύση μοιάζει πολύ πιθανή. Ο Πούτιν άλλωστε «κρατάει» την Τουρκία οικονομικά και γεωστρατηγικά, όπως και τον Ερντογάν προσωπικά. Αν όμως μείνει στο Δυτικό μπλοκ, τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό θα μπουν σε τροχιά επίλυσης. Γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να ξέρει τι θέλει και να μην εκτεθεί, όπως το 2004 όταν ήρθε από τον ΟΗΕ μία κακή λύση για το Κυπριακό (σχέδιο Ανάν), ενώ εμείς επί 50 χρόνια ζητούσαμε λύση από τον ΟΗΕ. Τόνισε, τέλος, ότι στις σχέσεις μας με τη Ρωσία, παρότι υπάρχουν οι δεσμοί της ορθοδοξίας και του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας, είναι υπερβολική η προβολή του λεγόμενου «ξανθού γένους». Οι διεθνείς σχέσεις χρειάζονται ψυχρότητα, κυνικότητα και καθόλου συναισθηματισμό.

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.