Η τουρκική πρόκληση προς τη Γαλλία και την Ευρώπη

12.11.2020 13:58 Τηλεδιάσκεψη

Δελτίο Τύπου

«Η τουρκική πρόκληση προς τη Γαλλία και την Ευρώπη» ήταν το θέμα διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020 με τη συμμετοχή τριών έμπειρων Γάλλων ομιλητών στα γεωπολιτικά θέματα και τις διεθνείς σχέσεις, του ομότιμου καθηγητή και πρώην πρύτανη της Σορβόννης, Gerard-Francois Dumont, του γεωγράφου, κατόχου έδρας Εφαρμοσμένης Γεωπολιτικής στο Κολλέγιο Παγκοσμίων Μελετών (FMSH, Παρίσι) Μichel Foucher, και του στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικού σε θέματα Βαλκανίων και Τουρκίας, Pierre Mirel.
Η ενδιαφέρουσα συζήτηση κατέληξε σε τρία βασικά συμπεράσματα:
-Η ουσιαστική σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία υπήρξε διαχρονικά διστακτική, αν όχι προβληματική, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν τήρησε ποτέ το σύνολο των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει.
-Η αναγνώριση της πραγματικότητας αυτής είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η εξωτερική πολιτική καλείται να ωριμάσει, να διαμορφωθεί ανάλογα και να κινείται πιο γρήγορα.
-Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αυτό είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό και στη κατεύθυνση αυτή η Γαλλία αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο.
Ταυτοχρόνως, στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές ανέδειξαν κάποια επιμέρους θέματα, επί παραδείγματι ο Gerard-Francois Dumont ανέφερε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί και εργαλειοποιεί τη μετακίνηση των πληθυσμών. Ο Μichel Foucher τόνισε, από την πλευρά του, ότι η Τουρκία προσπαθεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο κόσμος την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και, στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει και να παίξει το δικό της σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε. Τέλος, ο Pierre Mirel επεσήμανε ότι πάντοτε υπήρχε θέμα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει πιο έντονα, με την πολιτική της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να επιβάλει την αντίληψη της «δύναμης» και όχι του σεβασμού στις διεθνείς συνθήκες.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τη συνόψιση από τον ομότιμο καθηγητή Γεωπολιτικής στη Σορβόννη και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γιώργος Πρεβελάκης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το μεταφρασμένο βίντεο της εκδήλωσης:
https://www.youtube.com/watch?v=7-b3_YKloE0

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.