Η σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και η μεγάλη πρόκληση της ακροδεξιάς για την κοινή πορεία της Ευρώπης

12.04.2024 16:26 Οικουμενικό Φόρουμ Δελφών

Δελτίο Τύπου

Τη σημασία των επικείμενων Ευρωεκλογών και τη μεγάλη πρόκληση που συνιστά η ακροδεξιά για την κοινή πορεία της Ευρώπης, ανέδειξε η συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το  Martens Centre στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Σλοβακίας και πρόεδρος Martens Centre for European Studies κ. Mikuláš Dzurinda επισήμανε ότι «ένας βασικός λόγος ανόδου της ακροδεξιάς είναι ότι έχουν παραγνωριστεί οι ανάγκες και τα προβλήματα της μεσαίας τάξης. Η ελιτίστικη προσέγγιση ορισμένων πολιτικών ηγετών, η επικράτηση της πολιτικής ορθότητας και η αδιαφορία γι’ αυτούς που αισθάνονται «χαμένοι» κοινωνικά και οικονομικά, έχουν επιτείνει το πρόβλημα.  

Ταυτόχρονα έχουν καθυστερήσει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που επιτείνει μια δυσφορία των πολιτών, ενώ διαπιστώνεται ότι σε ορισμένα πεδία η ευρωπαϊκή παρέμβαση σε ζητήματα που μέχρι τώρα ήταν αρμοδιότητας των κρατών μελών έχει ενισχύσει τις αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρωσικό παράγοντας έχει επενδύσει εδώ και χρόνια στην ενίσχυση της ακροδεξιάς δημιουργώντας κανάλια διαφθοράς και επιρροής».

Ο κ. Dzurinda τόνισε ότι «για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση χρειαζόμαστε μια πιο γενναία ηγεσία σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό, να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις, να δώσουμε απαντήσεις στις ανάγκες των πολιτών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξε επίσης την ανάγκη να επιταχύνουμε στην διαμόρφωση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας με τα απαραίτητα εργαλεία. Δεν υπάρχει περιθώριο άλλων καθυστερήσεων».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας προέβλεψε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα έχει μια πολύ ισχυρή παρουσία και κυρίαρχο ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και ότι θα εξασφαλιστεί η συνεργασία με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, αλλά με πιο περιορισμένη συνοχή σε κάποια ζητήματα.

«Η ιστορική εμπειρία καταδεικνύει ότι σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, πολιτικές δυνάμεις με ακραίες ιδεολογικές αναφορές ή ακόμα και με εξτρεμιστικές συμπεριφορές έχουν την τάση να ενισχύονται. Η απήχησή τους μεγαλώνει διότι ευαγγελίζονται εύκολες λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα» ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αντώνης Κλάψης. Εκτίμησε ότι «το φάσμα της ενίσχυσης της ακροδεξιάς στις επικείμενες ευρωεκλογές προβάλει ολοένα πιθανότερο. Ο ευρωσκεπτικισμός μοιάζει να ενισχύεται και η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να απειλείται με κλονισμό». Επεσήμανε τέλος ότι «οι πολίτες της ΕΕ δεν καλούνται απλώς να διδαχθούν από την Ιστορία, αλλά πολύ περισσότερο έχουν την ευκαιρία να τη διαμορφώσουν στις κάλπες του προσεχούς Ιουνίου».

«Τα λαϊκιστικά – ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα αυξάνουν την παρουσία τους στον παραδοσιακό χώρο της πολιτικής τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1990 και στις επικείμενες ευρωεκλογές φαίνεται πως θα ενισχυθεί περαιτέρω» ανέφερε η διευθύντρια του European Policy Centre  κ. Corina Stratulat

Η ανοδική πορεία των ακροδεξιών κομμάτων αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη, διότι αναδεικνύει τα άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα που επιδρούν στη λειτουργία της ΕΕ. Τα κόμματα αυτά ευδοκιμούν στο διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των κυρίαρχων κομμάτων και των πολιτών.

«Συνηθίζουμε να λέμε ότι οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες, όμως οι επικείμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε μια ιδιαίτερη συγκυρία όπου η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς γεωπολιτικής έντασης, μ’ έναν πόλεμο στα σύνορά της, μια μεγάλη κρίση στην Μέση Ανατολή και έντονη αβεβαιότητα στα ζητήματα ασφαλείας και τις Ευρωατλαντικές σχέσεις εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα και αποφασιστικά» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων (ΕΝΟΡ), και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΙΔΚΚ κ. Παναγιώτης Κακολύρης. Είπε χαρακτηριστικά ότι «μια ισχυρή ακροδεξιά παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο θα αποτελέσει μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν οι πολίτες πριν προσέλθουν στις κάλπες».  Ο κ. Κακολύρης επεσήμανε τον ρόλο της επικοινωνίας τόσο στη μεγέθυνση, όσο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και τη σημασία των social media η φύση και λειτουργία των οποίων ευνοεί τη διάδοση των απλουστευτικών πολιτικών μηνυμάτων της ακροδεξιάς.

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.