Η οικονομία της “καλής ζωής” ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας

18.06.2020 11:05 Τηλεδιάσκεψη

Δελτίο Τύπου

«Η οικονομία της “καλής ζωής” ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας», ήταν το θέμα διαδικτυακής συζήτησης με διοργανωτή το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, και ομιλητές:

‘Αντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος ΕΟΤ

Γιώργο Βερνίκο, Πρόεδρο Ο.Κ.Ε., Γενικό Γραμματέα Σ.Ε.Τ.Ε. & Πρόεδρο Vernicos Yachts

Ανδρέα Ανδρεάδη, Διευθύνων Σύμβουλος Sani & Ikos Resorts Group
Συντονιστής της συζήτησης ήταν: ο Θοδωρή Πελαγίδη, Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Όπως υπογράμμισε εισαγωγικά η πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Γκερέκου, το ευ ζην είναι κάτι που κατέχουμε χιλιάδες χρόνια, αλλά έχει γίνει τώρα και πάλι επίκαιρο. Εισάγοντας δε, στη συζήτηση, έννοιες όπως ο αειφόρος τουρισμός και ο ανθρωποκεντρικός τουρισμός, εστίασε στη συνέχεια στο θέμα των ημερών:

«Η υγειονομική ασφάλεια είναι η λέξη – κλειδί σήμερα, είναι αυτό που θα ξεκλειδώσει την απόφαση να κάνει κάποιος επισκέπτης το booking. Τα νέα από τους tour operators, είναι ότι «θέλουμε πάρα πολύ να έρθουμε στην Ελλάδα, είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά έχουμε ακόμη ανασφάλειες, φοβόμαστε λίγο», ανέφερε η ‘Αντζέλα Γκερέκου για να προσθέσει: «Δεν έχουμε αυταπάτες, ξέρουμε ότι ο τουρισμός φέτος δεν θα είναι αυτός που θέλουμε, θα έχουμε σοβαρές απώλειες, αλλά να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες και να αδράξουμε την ευκαιρία για την επόμενη μέρα», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «έχει πάρει πάνω του» το θέμα του τουρισμού.
Παραλλήλως, η πρόεδρος του ΕΟΤ ζήτησε να υπάρξει ισορροπία της ασφάλειας από τη μια, και να μη χαθεί η χαρά των διακοπών στην Ελλάδα από την άλλη. «Ελλάδα ίσον χώρα του ευ ζην, να το κάνουμε παγκόσμιο brand» πρότεινε η κυρία Γκερέκου και εκμυστηρεύτηκε ότι σε λίγες ημέρες θα επισκεφθεί το Μαρμάρι, εκεί όπου γυρίσθηκε το βίντεο του state of mind.
Από την πλευρά του, ο Γ. Βερνίκος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και γ.γ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, έθεσε εισαγωγικά σειρά ερωτημάτων, όπως: Μετά το lockdown θα μας μείνει μεγαλύτερη υπευθυνότητα ως άτομα και φορείς; Θα μείνει μεγαλύτερη ευαισθησία γύρω από τις έννοιες του ‘εγώ’ και του ‘εμείς’; – για να σημειώσει με έμφαση στη συνέχεια της συζήτησης, ότι το lockdown ήταν το εύκολο, η επαναλειτουργία της πραγματικής οικονομίας και οι συνέπειες του lockdown είναι το δύσκολο.

Ο κ. Βερνίκος μετέφερε την αγωνία, όπως είπε, των οικονομικών παραγόντων για το πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και για άλλες πτυχές της οικονομικής ζωής. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, τόνισε κλείνοντας.
Τέλος, ο επιχειρηματίας Ανδρ. Ανδρεάδης, έστειλε το μήνυμα πως έχουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής, έχουμε το ευ ζην, πρέπει να το αισθάνεται κάθε μόνιμος ή προσωρινός κάτοικος/ επισκέπτης. Αλλά, γύρω από το ευ ζην πρέπει να χτισθούν διάφοροι τομείς, όπως υποδομές, εθνικό σύστημα υγείας, καλύτερα αγροτικά προϊόντα, επικοινωνίες και μεταφορές.

Σύμφωνα με τον Ανδρ. Ανδρεάδη εξάλλου, καμία μικρή χώρα δεν άλλαξε το μοντέλο ανάπτυξης, γι’ αυτό και πέτυχαν. «Η χρονιά έχει ουσιαστικά χαθεί, να είμαστε ειλικρινείς», ανέφερε επί λέξει και συνέχισε εξειδικεύοντας: «Αν καταφέρουμε το 2021 να κάνουμε τα νούμερα του 2019, θα έχουμε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ». Και για τις φετινές απώλειες, «αν σώσουμε το 25% του περσινού τζίρου, που ήταν 18 δισ., αν κάνουμε 5 δισ., θα είμαι ικανοποιημένος». Κατά συνέπεια, «6-7 μονάδες του ΑΕΠ θα χαθούν εκεί. Το αν το ΑΕΠ μας είναι στο -9% ή στο -7%, θα το δούμε, -10% δεν πιστεύω. Του χρόνου αυτές τις 6-7 μονάδες μπορούμε να τις πάρουμε πίσω», εκτίμησε.

Ο κ. Ανδρεάδης πρότεινε ταυτόχρονα να κάνουμε τα καλύτερα πρωτόκολλα στον κόσμο, να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε τις αφίξεις των ξένων: «Έχουμε μεγάλο δρόμο χωρίς ουσιαστικό έσοδο, αλλά μπαίνουμε στην πρώτη θέση για την επόμενη χρονιά, καθώς είναι πολύ λίγοι οι προορισμοί».
Κλείνοντας, ο επιχειρηματίας χαρακτήρισε «πρωτοφανές» το πόσο βαθιά έχει εμπλακεί ο σημερινός πρωθυπουργός και έχει πάρει πάνω του τα θέματα της πανδημίας και του τουρισμού. «Εγώ 30 χρόνια δεν έχω δει έναν πρωθυπουργό να μπαίνει μπροστά και να ρισκάρει βέβαια, αυτό μας δίνει ελπίδες», τόνισε, καλώντας όλους, και την αντιπολίτευση, να στηρίξουν την εικόνα της χώρας.

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.