Με κεντρικό ομιλητή τον Γ.Γ. της Ένωσης για τη Μεσόγειο Fathallah Sijilmassi, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα «Η Μεσόγειος μετά την Αραβική Άνοιξη. Εκδημοκρατισμός και Όραμα Κοινής Ευημερίας» που συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Πρεσβεία του Μαρόκο στην Ελλάδα.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Jean Monnet και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Kράτσα-Τσαγκαροπούλου και ο Πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκο στην Ελλάδα, Abdelkader El Ansari.
Σκοπός της ημερίδας ήταν να εξεταστούν οι προκλήσεις ασφάλειας αλλά και κοινής ευημερίας για τους λαούς από τις δύο όχθες της Μεσογείου υπό το φως των εξελίξεων μετά την Αραβική Άνοιξη και της γεωπολιτικής ρευστότητας στην περιοχή.
Ο Γ.Γ. της Ένωσης για τη Μεσόγειο τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις ανακατατάξεις στην περιοχή, είναι πλέον καιρός για δράση, καθώς στο επίπεδο του σχεδιασμού έχουν όλα διατυπωθεί. Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις δύο όχθες της Μεσογείου είναι η τρομοκρατία, οι μεταναστευτικές ροές και η ανεργία και αυτές είναι κοινές. Επεσήμανε, τέλος, τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και την επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, στα Ευρω-Μεσογειακά θέματα.
Ο κ. Βαληνάκης υπενθύμισε τις ελληνικές πρωτοβουλίες εθνικά, αλλά και ως μέλος της Ε.Ε. για την ανάπτυξη της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας στη Μεσόγειο − «μια θάλασσα που ενώνει ή χωρίζει, ανάλογα με τις πολιτικές που ακολουθούμε», όπως είπε. «Με την ανάπτυξη στις θάλασσες γύρω από την Ελλάδα στην ΑΟΖ της, η Ελλάδα αποκτά -γεωγραφικά, πολιτικά και οικονομικά- νέους άμεσους γείτονες στις βορειοαφρικανικές ακτές της Μεσογείου. Νέες σχέσεις που πρέπει η Ελλάδα να αναπτύξει άμεσα».
Η κ. Ρόδη Κράτσα, τόνισε την σημασία των εξελίξεων στις χώρες- εταίρους από την απέναντι όχθη της Μεσογείου για την Ε.Ε. και την Ελλάδα. Ιδιαίτερα και επεσήμανε την ανάγκη να εργαστούμε συντονισμένα για την εμπέδωση της Δημοκρατίας στις μεσογειακές χώρες και την αντιμετώπιση των κρίσεων που προέρχονται από την Εγγύς και Μέση Ανατολή όπως και την υποσαχάρια Αφρική. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την σταθερότητα της οικονομίας της και της ευρωπαϊκής πορείας της για να μπορέσει ως αξιόπιστος εταίρος να παίζει αποτελεσματικό ρόλο στο σχεδιασμό όλων των πολιτικών για μια Μεσόγειο ειρήνης και προόδου για όλους τους λαούς.
Σημ. Η Ένωση για τη Μεσόγειο θεσμοθετήθηκε το 2008 με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Προέδρου Ν. Sarkozy και περιλαμβάνει τις χώρες της Ε.Ε., τις χώρες – εταίρους της Ε.Ε. από την απέναντι όχθη της Μεσογείου και τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. μεσογειακές χώρες.