Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»διοργάνωσε σε συνεργασία με τοΊδρυμα Hanns-Seidel του Βαυαρικού κόμματος CSU ημερίδα με θέμα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Brexit, προσφυγικό, μεταρρυθμιστικά μοντέλα» με ομιλητές τον Karl Freller, Βουλευτή του CSU, τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τον οικονομολόγοJens Bastian, Διδάκτορα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI), τον Χρίστο Δήμα, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και τον Κώστα Υφαντή, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναλυθούν οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και να αποτυπωθούν προτάσειν πολιτικής για την αντιμετώπισή τους, προκειμένου να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της Ε.Ε. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Ursula Männle, Πρόεδρος του Ιδρύματος Hanns-Seidel, ανέφερε πως η Ευρώπη βιώνει τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της και χρειάζεται οι χώρες-μέλη να επιμείνουν στην τήρηση των κανόνων και των συμφωνιών της Ένωσης, τόσο στην οικονομία όσο και στο προσφυγικό. Η Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας στάθηκε στην ανάγκη υπέρβασης των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και την σημασία που έχει η συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ πολιτικών παραγόντων και ερευνητών από χώρες της Ε.Ε. για την καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης λαών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών, ώστε να θεραπευθεί ο λαϊκισμός που κεφαλαιοποιεί τις κρίσεις υποσκάπτοντας την ευρωπαϊκή σταθερότητα και την λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την ισόρροπη ανάπτυξη και συνοχή.
Στο κύριο μέρος της ημερίδας, ο Karl Freller τόνισε ότι η Ε.Ε. συνιστάμια περιοχή ασφαλείας και γι’ αυτό αποτελεί πόλο έλξης πολλών ανθρώπων στον κόσμο. Για να αντιμετωπίσει η Ένωση το προσφυγικό ζήτημα, υποστήριξε, πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και να τεθεί όριο στις εισροές, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη η ενσωμάτωσή όσων εγκαθίστανται στην Ευρώπη. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως, σε περίπτωση αποτυχίας της, θα επαναληφθεί η αύξηση των προσφυγικών ροών, δημιουργώντας εξαιρετικές δυσκολίες στη χώρα μας. Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε ότι, για να αποδώσει η συμφωνία, πρέπει η Ένωση να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό την Ελλάδα και να πιέσει την Τουρκία να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την παραμονή των προσφύγων στο έδαφός της, σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα. Από την πλευρά του, ο Δρ. Jens Bastian στην ομιλία του άσκησε κριτική στην Ε.Ε. για τη στάση της στο προσφυγικό, τόσο για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, που δεν επέλυσε το πρόβλημα αλλά έστρεψε τις ροές προς την Ιταλία, όσο και για την ευέλικτη αλληλεγγύη που δείχνουν οι χώρες-μέλη ως προς το συμφωνηθέν πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ ανέφερε πως υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να καταστεί ο «Λίβανος της Ευρώπης». Ο Χρίστος Δήμας στην παρέμβασή του ανέλυσε την οικονομική πορεία της χώρας κατά τα χρόνια της κρίσης και τόνισε πως η αδυναμία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και η υπερφορολόγηση εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς επιτήρησης. Η εισήγησή του συνοδεύτηκε από αναλυτικούς πίνακες που αποτύπωναν τη ζημιά που έχει υποστεί η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο ΚαθηγητήςΚώστας Υφαντής μίλησε για τις συνέπειες του Brexit για τη Βρετανία και την Ε.Ε. Χαρακτήρισε τη θετική ψήφο για το Brexit τη μεγαλύτερη πρόσφατη νίκη του λαϊκισμού στην Ευρώπη και ανέλυσε τους παράγοντες που διευκόλυναν την επικράτηση του λαϊκιστικού αφηγήματος, μεταξύ αυτών τις συνέπειες της μετανάστευσης, τη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων, τη διάχυση της αντίληψης ότι στην Ευρώπη ανθίζει η διαφθορά, και τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ενισχύθηκε η άποψη ότι η τόσο το Brexit όσο και το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και η δυσκολία της Ελλάδας να εξέλθει από την κρίση δείχνουν ότι η Ε.Ε. καλείται να επεξεργαστεί νέες πολιτικές για την επίλυσή τους στη βάση της αλληλεγγύης των μελών παράλληλα με την τήρηση των αρχών. Οι πολιτικές αυτές πρέπει να συμπεριλαμβάνουν αυξημένη οικονομική και τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα ως πύλη εισόδου μεταναστών με δύσκολα προς φύλαξη σύνορα. Αναφέρθηκαν επίσης οι πολιτικές ενσωμάτωσης της Ε.Ε. και των χωρών- μελών για τους πρόσφυγες και μετανάστες στην βάση της αλληλεγγύης των αρχών του ανθρωπισμού της Ε.Ε. αλλά και σεβασμού των αξιών της δημοκρατίας εκ μέρους των μεταναστών όπως και των πληθυσμιακών ισορροπιών στις ευρωπαϊκές πόλεις.