Η Ευρώπη πουλάει;

23.03.2019 16:13 Αθήνα

Δελτίο Τύπου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το κλειστό Policy Meeting που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Hanns Seidel την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, με θέμα:

“Η Ευρώπη πουλάει;”

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Γερμανός καθηγητής Daniel Göler.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αναδείχτηκαν θέματα όπως  ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να προσαρμοστεί σε μια σειρά από παγκόσμιες δυνάμεις, που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ένωσης, και είναι ιδιαίτερα κρίσιμες: η δημογραφική αλλαγή, η αύξηση της ψηφιοποίησης και της τεχνικής νοημοσύνης στην οικονομία και οι προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας από τις αναδυόμενες οικονομίες και τις εσωτερικές διαιρέσεις της, ο εμπορικός πόλεμος καθώς και η προσφυγική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει και έχει και μία προοπτική, η οποία τώρα πια έχει πίσω της μία ζωή περίπου 60 ετών, επειδή οι λαοί και κοινωνίες μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θεώρησαν ότι υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αυτός είναι η ευρωπαϊκή δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τίθεται εν αμφιβόλω, η αξία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, γιατί οι κοινωνίες νιώθουν ότι ασφυκτιούν, αδικούνται και ότι δεν έχουν διασφαλισμένη την θέση τους μέσα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση η οποία δεν προστατεύει τις κοινωνίες.

Αυτό δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια και έτσι η κρίση πολλαπλασιάζεται, διότι δεν είναι απλά μία κρίση δημοσιονομική, μία κρίση χρηματοπιστωτική, μία κρίση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος αλλά είναι και κρίση εθνικής και ευρωπαϊκής ταυτότητας καθώς και κρίση ανασφάλειας με όλες τις έννοιες του όρου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εισήγηση του υπογράμμισε τη διακυβερνητική φύση της δομής της Ένωσης που υπερκαθορίζει εν πολλοίς τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ.

Ως προς τα θέματα αιχμής που θα απασχολήσουν την Ένωση το επόμενο διάστημα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που μετά την εκλογή Τραμ εισήχθησαν σε ένα πλαίσιο εμπορικού ανταγωνισμού, τη συζήτηση περί αμοιβαιοποίησης του χρέους, την ανολοκλήρωτη τραπεζική ένωση. Ενώ προσέθεσε ότι η προσφυγική κρίση, καθώς και το Brexit θα απασχολήσουν αρκετά.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης εκ μέρους του ανέφερε πέντε άξονες που θα πρέπει να αποτελέσουν το πλαίσιο συζήτησης για την ΕΕ της επόμενης ημέρας:

  • Μία ασφαλή ΕΕ
  • Μία ΕΕ που αντεπιτίθεται στον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό
  • Μία ΕΕ που θα υπερασπίζεται τις αξίες της και την πολιτιστική ποικιλομορφία
  • Μία ΕΕ που θα δίνει φωνή στον πολίτη και θα ενισχύει την Εξωτερική της πολιτική και τέλος
  • Μία ΕΕ πολλών ταχυτήτων

 

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.