Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλήςπραγματοποίησε την Παρασκευή 15 Ιουλίου ημερίδα με θέμα «Η Ελλάδα και η Ευρώπη μετά το Brexit» στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Η πρώτη συνεδρία είχε θέμα «Brexit: Κρίση, Πρόκληση ή Ευκαιρία»και ομιλητές ήταν ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής-Επικεφαλής Ευρωβουλευτών Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Α’ Αθηνών-Συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας Νέας Δημοκρατίας και η κ.Πόπη Καλαϊτζή, ιδρυτικό μέλος του Brain Gain. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Γιώργος Κουβαράς. Η δεύτερη συνεδρία είχε θέμα«Το Brexit ως Γεωπολιτική, Οικονομική και Θεσμική Πρόκληση»και ομιλητές ήταν ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Εκπρόσωπος Τύπου Νέας Δημοκρατίας-Βουλευτής Β’ Αθηνών, ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Πανεπιστημίου Αθηνών-Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ο κ. Γιώργος Σμυρλής, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέας Δημοκρατίας. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δημοσιογράφος κ. Νίκος Ελευθερόγλου. Οι ομιλητές ανέλυσαν τις πολιτικές που οδήγησαν στο αποτέλεσμα του πρόσφατου βρετανικού δημοψηφίσματος, στις διαδικασίες που θα εφαρμοστούν για την υλοποίησή του από τη βρετανική και την κοινοτική πλευρά και στις νέες τάσεις που μπορεί να δημιουργήσει το Brexit στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας συνόψισε η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου ερμηνεύοντας τα αίτια της ψήφου υπέρ του Brexit -διευρυνόμενες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών, δημοκρατικό έλλειμμα της Ε.Ε., ενίσχυση αντισυστημικών κομμάτων, συνέπειες ανατολικής διεύρυνσης, πίεση από τη μαζική μετανάστευση- και τις πιθανές επιπτώσεις μελλοντικής αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., για την τελική πραγματοποίηση της οποίας ορισμένοι ομιλητές εξέφρασαν σκεπτικισμό.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κ. Ρόδη Κράτσα. Αναφέρθηκε στον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τους νέους συσχετισμούς ισχύος που δημιουργεί η αναμενόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας της 14.7.2016 και ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή ως φόρος τιμής στα θύματα. Στη συνέχεια ανέλυσε τους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε. μέχρι σήμερα, τις σχέσεις της Βρετανίας με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη και τις δυνητικές επιπλοκές που θα προκαλέσει στην ίδια τη Βρετανία η έξοδός της από την Ε.Ε. σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Ειδική αναφορά έκανε στον τρόπο με τον οποίο το Brexit διαφαίνεται ότι θα επηρεάσει την Ελλάδα και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ομιλητές ανέπτυξαν συζήτηση με το κοινό, όπου συμμετείχαν νυν και πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι πρεσβειών και διεθνών οργανισμών στην Αθήνα, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές και σπουδαστές.