Διεθνή διαδικτυακή συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με το Martens Centre for European Studies, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια και του Εκτελεστικού Διευθυντή του American Jewish Committee, κ. David Harris.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία, τονίζοντας πως πρόκειται για συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.
Εξήγησε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις. «Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Διότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης Roland Freudenstein (Διευθυντή Πολιτικής και Έρευνας του Martens Centre for European Studies) αν ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την απόσυρση του Όρουτς Ρέις, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν το χαρακτηρίζει ένα παράθυρο, επειδή ένα παράθυρο είναι πολύ ευρύ με πολύ φως, αλλά ένα σημάδι, ένα μικρό φως στο τέλος του διαδρόμου που ίσως δείχνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία. Σημείωσε πως η Ελλάδα ούσα μια ειρηνική χώρα θα κάνει αυτό που της αναλογεί και ελπίζει ότι η Τουρκία θα κάνει το ίδιο. «Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.
Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ, ο κ. Δένδιας τόνισε πως θα πρέπει να μείνει στο πλευρό των κρατών-μελών της, όχι μόνο λόγω της ιδιότητας του μέλους, αλλά επειδή διακυβεύεται το κράτος δικαίου και ειδικότερα το διεθνές δίκαιο.
«Τα τουρκικά ερευνητικά, Yavuz και Barbaros, φτάνουν τις έρευνές τους ακόμη και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Ζητάμε την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού που έχει ψηφιστεί από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.», σημείωσε ο υπουργός των Εξωτερικών.
Ο κ. Δένδιας εκθείασε ακόμη την αγαστή τριμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο και έκανε λόγο για ένα ευρύ πλαίσιο δυνατοτήτων συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς.
«Δεν θα πρέπει να αναλύσουμε πλέον τον Ερντογάν αλλά την αντίδρασή μας απέναντι στις αποφάσεις του», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Harris για να ξεκαθαρίσει ότι η περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν στρέφεται εναντίον τρίτων κρατών, αλλά υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και της περιφερειακής συνεργασίας.
Ο κ. Harris επεσήμανε ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχει, ειδικά μετά την αγορά του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, κοινή εντύπωση από όλες τις πλευρές ότι η Τουρκία έχει αλλάξει προτεραιότητες και σταδιακά αποκλίνει από τις συμμαχικές γραμμές. Έθεσε δε, ως παραδείγματα για τη μερική αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, την υποστήριξη του περιφερειακού διαλόγου για την ενεργειακή συνεργασία (East Med Gas Forum) καθώς και τη μερική άρση του εμπάργκο για πώληση ελαφρών όπλων στην Κύπρο.
Κωδικοποιώντας ο συντονιστής της συζήτησης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνον σε χωρικά ύδατα ή ενεργειακές πηγές αλλά στις ίδιες τις αρχές της ΕΕ και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Γι αυτό και χρειάζεται μια πιο αποφασιστική στάση εκ μέρους της Ένωσης απέναντι στην Τουρκία και ξεκάθαρες κυρώσεις η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από τη στάση της Άγκυρας το επόμενο διάστημα.