Γεύμα εργασίας με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Επίτροπο για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Ανταγωνισμού και Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Bocconi της Ιταλίας Mario Monti με θέμα: «Η κρίση στην Ευρωζώνη: οικονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»

20.01.2011 14:39 Αθήνα

Δελτίο Τύπου

Γεύμα εργασίας σε υψηλό πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Επίτροπο για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και Ανταγωνισμού  (1995-2004) και Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Bocconi της Ιταλίας Μάριο Μόντι την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011.

Στη συζήτηση συμμετείχαν διακεκριμένοι οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, διεθνολόγοι και ιστορικοί από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας. Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροι του κόμματος, Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών  Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Σύμβουλος του Προέδρου Καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Σταύρος Παπασταύρου, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος Ανάπτυξης Γιώργος Ντίνας,  κ.ά.

Επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κρίση στην ευρωζώνη και οι στρατηγικές που μπορεί να οδηγήσουν στη υπέρβασή της, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Ο Μάριο Μόντι κατέγραψε με προσοχή τις παρατηρήσεις των συνομιλητών του για το μεγάλο  έλλειμμα αναπτυξιακών μέτρων στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Επίσης, εστίασε το ενδιαφέρον του στα θέματα που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως είναι η στρεβλή εφαρμογή του ασύλου και η πενιχρή χρηματοδότηση της έρευνας, και στην ανάγκη να διασφαλιστεί υψηλής ποιότητας δημόσια παιδεία, που θα εγγυάται κοινωνική κινητικότητα χωρίς εκπτώσεις στην διεθνή της ανταγωνιστικότητα.

Ο Μάριο Μόντι είναι οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο για θέματα ενιαίας αγοράς και έχει αναλάβει επανειλημμένως ρόλο συμβούλου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης Σαρκοζί κ.ά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για ζητήματα οικονομικής στρατηγικής.

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.