Εθελοντισμός: Μία διαχρονική αξία

05.12.2016 15:55 Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Αθήνα

Δελτίο Τύπου

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

«Εθελοντισμός: Μία διαχρονική αξία»

Στοά του Βιβλίου, Αθήνα

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ημερίδα για τον εθελοντισμό διοργάνωσε τοΙνστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με τη Γραμματεία Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας τη Δευτέρα5 Δεκεμβρίου 2016, στη Στοά του Βιβλίου.Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου από τότε που την καθιέρωσε ο ΟΗΕ, το 1985. Σκοπόςτων διοργανωτών ήταν να αναδειχθεί και να ενθαρρυνθεί ο εθελοντισμός ως σταθερή ιδιότητα του ενεργού πολίτη, αλλά και ως συλλογική προσφορά που, χωρίς να υποκαθιστά, συμπληρώνει τις κρατικές δομές και διδάσκουν τις κοινωνίες. Επέλεξαν, μάλιστα, να τονίσουν το πόσο ευρηματικά εκφράζει αυτό τον σκοπό το εφετινό σύνθημα του ΟΗΕ “Παγκόσμιος Έπαινος: Δώστε ένα χέρι στους Εθελοντές” (#GlobalApplause:GiveVolunteersAHand).

Ομιλητές ήταν κορυφαίοι εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών και διεθνών οργανισμών με μακρά παράδοση στην εθελοντική δράση: οΑρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, Διευθυντής του Γραφείου Μεταναστών και Προσφύγων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο Philippe LeclercΕκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα,ο Αντώνης Αυγερινός,Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ο Νικήτας Κανάκης,Πρόεδρος της Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Ελλάδας. Τη συζήτηση συντόνισε η Αναπλ. Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Νέας ΔημοκρατίαςΚυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας τις πολιτικές του για τον εθελοντισμό. Το σκεπτικό της ημερίδας παρουσίασαν η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και πρ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα και ο Γεώργιος Α. Σταμάτης, Γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης,τόνισε ότι η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας συμβάλλει καίρια στην ανάδειξη της σημασίας του εθελοντισμού, που δεν τυγχάνει συχνά της απαραίτητης προσοχής στη δημόσια συζήτηση. Επεσήμανε ότι τόσο η οικονομική όσο και η προσφυγική κρίση έφεραν στην επιφάνεια ελλείψεις στον κρατικό σχεδιασμό, ταυτόχρονα, όμως, και τις σημαντικές εθελοντικές πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς (χώρος της εκπαίδευσης, στήριξη ευπαθών ομάδων, φροντίδα ηλικιωμένων, προστασία του περιβάλλοντος, σίτιση απόρων, δωρεά ρούχων και άλλων αντικειμένων, παροχή βοήθειας άμεσης ανάγκης). Απεδείχθη ότι η ελληνική κοινωνία έχει ακόμα σφυγμό, διότι ο εθελοντισμός είναι σύμφυτος με την ελληνική κουλτούρα. Από τις πολιτικές που έχει σχεδιάσει η Νέα Δημοκρατία στο θέμα αυτό, παρουσίασε την ίδρυση Κεντρικού Φορέα Εθελοντισμού, τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων, τη θέσπιση ενιαίου θεσμικού πλαισίου που θα αφορά τον καθορισμό τηςχρηματοδότησης των ΜΚΟ με διαφανή κριτήρια, τη σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την εποπτεία και τη λογοδοσία των ΜΚΟ, τη δημιουργία ενός νέου φορολογικού καθεστώτος για τις δωρεές και τη νομοθετική κατοχύρωση των εθελοντών και της εργατικής και ασφαλιστικής κάλυψής τους. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη συστηματικής καλλιέργειας του εθελοντισμού στα σχολεία, ώστε να αποτελέσει δεύτερη φύση του καλού πολίτη.

Η Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και πρ. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επεσήμανε ότι ο εθελοντισμός αποτελεί διαχρονικά δράση που εμπνέει και κινητοποιεί τους πολίτες, προσαρμοζόμενη στις εκάστοτε ανάγκες, όπως σήμερα, για παράδειγμα, η οικονομική και προσφυγική κρίση και ευδοκιμεί σε φιλελεύθερο περιβάλλον. Η Ε.Ε. υποστηρίζει με θεσμούς και προγράμματα το έργο των εθελοντών στο πλαίσιο της συμμετοχικής δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής συνοχής. Για να ευδοκιμήσει ο εθελοντισμός απαιτείται συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης και ένα φιλελεύθερο περιβάλλον ίσων ευκαιριών. Ο εθελοντισμός προωθεί την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη καλλιεργώντας την αλληλεγγύη, την κοινωνική ευθύνη και τις διαπολιτισμικές σχέσεις.

Ο Γεώργιος Σταμάτης, Γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας, ανέδειξε τον ρόλο του εθελοντισμού ως δείκτη δημοκρατίας και πολιτισμού. Εξήρε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση οργανωμένου εθνικού προγράμματος για τον εθελοντισμό σαν έκφραση της άμεσης σχέσης του με τον φιλελευθερισμό και τη δημοκρατία. Ως ενεργός υποστηρικτής του εθελοντικού κινήματος ο ίδιος, παρουσίασε τις αρετές της εθελοντικής δράσης και ως μαθησιακής εμπειρίας στη συγκρότηση της ταυτότητας του ενεργού πολίτη. Η προσφυγική κρίση, σημείωσε, θέτει πιεστικά την ανάγκη να ενισχυθεί ο εθελοντισμός στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου,διαπιστώνονται τραγικές ελλείψεις.

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, Διευθυντής του Γραφείου Μεταναστών και Προσφύγων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος,ανέλυσε τον ενεργό ρόλο της Εκκλησίας στον τομέα του εθελοντισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα και στην οικονομική/κοινωνική κρίση. Ανέφερε ότι η εθελοντική δράση, έννοια ταυτόσημη με τον χριστιανισμό, στηρίζει διαχρονικά το πολυσύνθετο φιλανθρωπικό της έργο. Παρουσίασε τις δράσεις που πραγματοποιούνται με τη συνδρομή εθελοντών: συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, δέματα στο σπίτι, γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, αιμοδοσία, στέγη γερόντων, ποιμαντική ασθενών, ενίσχυση απόρων, φυλακισμένων, ατόμων σε ανάγκη κ.ά. Επιπλέον, λόγω του ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε χώρα υποδοχής προσφύγων και σε πολυπολιτισμική κοινωνία, η Εκκλησία έχει αναλάβει στοχευμένες δράσεις, όπως την ίδρυση Ξενώνα ανηλίκων προσφύγων και του Γραφείου μεταναστών και προσφύγων, σε συνεργασία με άλλους φορείς για παροχή νομικής βοήθειας σεθέματα ασύλου, μετανάστευσης και επανένωσης οικογενειών. Τέλος, έδωσε έμφαση στον ρόλο των ενοριών και μητροπόλεων ως εστιών περαιτέρω ανάπτυξης εθελοντικού πνεύματος και ως κέντρων συνεργασίας σε τοπικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Ο Philippe Leclerc, Εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ανέλυσε τον ρόλο του ΟΗΕ, γενικά, και του Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες ειδικότερα, στο φλέγον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ζήτημα των προσφύγων. Αναφέρθηκε στη σημασία των θεσμικών και συμβολικών πρωτοβουλιών που ενθαρρύνουν τους εθελοντές, όπως η πρόσφατη απονομή του Βραβείου Προσφύγων Nansen 2016 σε Έλληνες εθελοντές, αλλά και πολιτικών, όπως το σχέδιο δράσης του Προέδρου της ΝΔ για τον εθελοντισμό. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με όλους τους επίσημους φορείς που δραστηριοποιούνται και αξιοποιούν την εθελοντική συνεισφορά στο προσφυγικό ζήτημα, με ΜΚΟ και με πολίτες που αναπτύσσουν ατομική πρωτοβουλία σε ένα εύρος δράσεων (εθελοντές διασώστες, γιατροί, διανομή βασικών ειδών και τροφίμων, παροχή στέγης, εκπαίδευση και συντονισμός εθελοντών, πληροφόρηση προσφύγων για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, παιδική προστασία, θέματα ασύλου), ενώ παρουσίασε και μια σειρά από στατιστικά στοιχεία και άλλες δράσεις της Υ.Α. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα (με κύριο το ζήτημα της στέγασης). Παρ’ όλα αυτά, η εθελοντική δράση δεν θα έπρεπε να υποκαθιστά τη λειτουργία του κράτους, διεθνών οργανισμών και επίσημων φορέων, όπως επεσήμανε ο κος Leclerc. Τέλος, έδωσε έμφαση και στον ρόλο των εθελοντών όχι μόνο για την εφαρμογή των νομικών πτυχών στην αποδοχή και στην υποδοχή των μεταναστών αλλά και στην ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, αμβλύνοντας διαφορετικές νοοτροπίες και φέρνοντας κοντύτερα πληθυσμούς με διαφορετικές συνήθειες, ώστε να επιτευχθεί μια καλή συμβίωση και να έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή και να συνεισφέρουν στην ελληνική ανάπτυξη.

Ο Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από τη σωρευμένη εμπειρία του στον χώρο της υγείας, προσέφερε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση της διαχρονικής πορείας και της σύγχρονης αποστολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των τριών τομέων εθελοντών που τον συνιστούν (νοσηλευτική, κοινωνική πρόνοια, Σαμαρείτες, διασώστες και ναυαγοσώστες), αποδεικνύοντας πόσο καλά οργανωμένοι είναι οι επίσημοι οργανισμοί και δίνοντας έμφαση στον ρόλο τους και στην ηθική υποχρέωση για την προαγωγή του οράματος της εθελοντικής προσφοράς σε μια πιο γόνιμη εκδοχή του. Ο ΕΕΣ αποτελεί το μεγαλύτερο εθελοντικό κίνημα και με την κατάλληλη εκπαίδευση παρέχεται η απαραίτητη τεχνογνωσία στους εθελοντές του, ώστε να είναι άξιοι της αποστολής τους. Ο κος Αυγερινός ανέφερε ενδεικτικά στοιχεία των ειδών προσφοράς από τους εθελοντές του ΕΕΣ στους δύο κύριους τομείς δράσης: την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση (ανθρωπιστικά δέματα, διασωστικές βοήθειες, τεχνική διευκόλυνση, ενημέρωση, προώθηση της επανασύνδεσης οικογενειών) και τις ευάλωτες ελληνικές κοινωνικές ομάδες. Τέλος, αναφέρθηκε στην ημέρα και στο συμβολικό χαρακτήρα της εκδήλωσης ως μια συμβολική ημέρα γιορτής και ευγνωμοσύνηςπρος τους εθελοντές και ως έναυσμα για την προώθηση του εθελοντισμού ως στάσης ζωής από όλους μας και υγιούς αντίδρασης της κοινωνίας σε φαινόμενα αποχής και αδράνειας. Στόχος είναι να απαλυνθεί ο ανθρώπινος πόνος και να προωθηθεί το όραμα ενός κόσμου με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στα ανθρώπινα δικαιώματακαι στοδιεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος της Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Ελλάδας, από την πολυετή εμπειρία του στο πεδίο δράσης του εθελοντισμού συνεισέφερε στη συζήτηση με καίριους προβληματισμούς τόσο για την ουσία του εθελοντισμού όσο και για την αναγκαιότητά του και τον ρόλο του σε σχέση με την πολιτεία, ενώ πρότεινε και καινοτόμους τρόπους να ελεγχθεί και πλαισιωθεί η δράση των ΜΚΟ, με απώτερο στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους και την ουσιαστική τους συνεισφορά στη δόμηση μιας υγιούς, δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Υπερθεμάτισε την άποψη του Προέδρου της ΝΔ για την άμεση σχέση εθελοντισμού – φιλελευθερισμού και την αισιόδοξη προοπτική για οργανωμένο σχέδιο ενεργειών που θα εξασφαλίσει τη δράση των εθελοντικών οργανώσεων, πολιτική που επισφραγίζει τον ρόλο του εθελοντισμού ως δείκτη ανοιχτής κοινωνίας και δημοκρατίας. Επεσήμανε τη λαθεμένη αντίληψη οι εθελοντές να παρουσιάζονται ως εξαιρετικές περιπτώσεις πολιτών, αποκομμένων από την κοινωνία, ενώ στην ουσία πρόκειται για καλά παραδείγματα ενεργών πολιτών, που λαμβάνουν αποφάσεις και δράσεις, προωθώντας τη δημοκρατία μέσα από μια πρακτική συναίνεσης και συνεννόησης. Αυτή είναι και η λύση που προτείνει ο κος Κανάκης στη σχέση δυσπιστίας μεταξύ πολιτείας και εθελοντικών οργανώσεων, σύμφωνα με την οποία το κράτοςνα διατηρεί τον πρωταρχικό ρόλο στον κεντρικό σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων, ενώ η δράση των ΜΚΟ να λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι υπονομευτικά ή σε ρόλο υποκατάστασης, αλλά με απόλυτο σεβασμό στους νόμους και σε κλίμα συνεννόησης με στόχο την επίλυση των προβλημάτων και την προαγωγή της δημοκρατίας. Έτσι, στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, ως κρίσης μέσα στην ευρύτερη οικονομική κρίση, αναδύθηκε η ανάγκη και η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού και περιχαράκωσης της ταυτότητας και της λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων ως εξαιρετικού παραδείγματος ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ως καλή πρακτική σε αυτό πρότεινε, ο κος Κανάκης, με τόλμη τον έλεγχο των οικονομικών δράσεων και την επιβολή πόθεν έσχες στις ΜΚΟ. Κλείνοντας, εστίασε στην ουσία του εθελοντισμού, που είναι η εμφύτευσηιδεών και καινούριωνπρωτοβουλιώνστην κοινωνία που θα ευδοκιμήσουν στο μέλλον.

Η Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στον συντονισμό της συζήτησης έριξε φως στο συμβολικό νόημα της εκδήλωσης και της Ημέρας του Εθελοντισμού, το οποίο συμπυκνώνεται στο εφετινό σύνθημα του ΟΗΕ “#GlobalApplause:GiveVolunteersAHand, ως μια αφορμή για να αναγνωριστεί και να ενισχυθεί η δράση των εθελοντών ως στάση ζωής ενεργών πολιτών. Στάση που διαφαίνεται μέσα από τις καλές πρακτικές των οργανισμών εθελοντικής δράσης πρώτης γραμμής, που εκπροσωπήθηκαν στην ημερίδα, οι οποίες λειτουργούν ως υπόδειγμα οργάνωσης. Επεσήμανε, επίσης, την αναγκαιότητα των εθελοντών, οργανωμένων σε επίσημους φορείς αλλά και με δράσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε ο εθελοντισμός να γίνει τρόπος ζωής και να μεταδοθεί σαν αξία σε όλους μας, προωθώντας την άμβλυνση των διαφορών και των ανισοτήτων και το άνοιγμα της κοινωνίας, καθώς ο εθελοντισμός είναι ίδιον του φιλελεύθερου ανθρώπου αλλά κυρίως του ελεύθερου ανθρώπου. Τέλος, ευχαρίστησε την ομάδα εθελοντών του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, για το πάθος και την αγάπη τους γι΄ αυτό που κάνουν, όπως και την Στοά του Βιβλίου για την ευγενική και συμβολική παραχώρηση του χώρου.

Υλικό

Υλικό εκδήλωσης

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.