Επίσημα εγκαίνια Ιδρύματος Hanns Seidel

13.05.2013 13:17 Αθήνα

Δελτίο Τύπου

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Hanns Seidel

Τα επίσημα εγκαίνια της αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Hanns Seidel στην Αθήνα έγιναν τη Δευτέρα 13 Μαΐου, με τη συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Hanns Seidel Hans Zehetmair. Ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Γιάννης Μιχελάκης και ο Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος του CSU στο Ευρωκοινοβούλιο Markus Ferber.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε στην ομιλία του ότι «η αναγέννηση της Ελλάδας ανοίγει δρόμους για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, πράγματι η Ελλάδα έζησε και ζει ακόμα μια πρωτοφανή κρίση, σημειώνοντας όμως πως «και στην περίπτωση της Ελλάδας φάνηκαν όχι μόνο τα δικά μας αδιέξοδα, τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά αδυναμίες και αντιφάσεις στο ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Κάποια στιγμή μάλιστα δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η αποβολή της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν τάχα “αναπόφευκτη”. Αυτή η άποψη ανήκει πια στο παρελθόν. Το λεγόμενο Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη – που μέχρι πριν ένα χρόνο ακόμα ήταν στην ημερήσια διάταξη διεθνώς – σήμερα δεν το αναφέρει κανείς! Δεν το επικαλείται κανείς. Είναι μια θλιβερή ανάμνηση.

Η Ελλάδα κατάφερε να αναστρέψει πορεία. Μέσα από τις θυσίες του Ελληνικού Λαού. Και μαζί, να δείξει ότι και η Ευρώπη μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματά της. Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα ήταν “παράδειγμα προς αποφυγήν”. Σήμερα η διαφαινόμενη επιτυχία της Ελλάδας, το λεγόμενο ελληνικό success story, αναδεικνύεται σε σύμβολο μιας ανανεωμένης ευρωπαϊκής δυναμικής».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα τα προβλήματα, σημειώνοντας ότι «η ύφεση συνεχίζεται για έκτο χρόνο» και ότι «η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο 30%. Και πάνω από το 60% για τα νέα παιδιά. Πόσες χώρες θα το άντεχαν αυτό; Πόσες χώρες θα κατάφερναν μέσα σε τέτοιες συνθήκες να προωθήσουν τόσο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να διαλυθούν, χωρίς να χάσουν τη συνοχή και τον αυτοσεβασμό τους;

Οι Έλληνες ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική μας. Όλα τα ιδανικά που σημάδεψαν τις καλύτερες στιγμές της Ιστορίας τους, αναβιώνουν μέσα στην πρόσφατη κρίση και γίνονται το εφαλτήριο για να την ξεπεράσουμε. Γίνονται, όμως, και εφαλτήριο για να ξεπεράσει την κρίση της και η Ευρώπη.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι το Ίδρυμα Hanns Seidel, που γι’ αυτά τα ιδανικά παλεύει εδώ και δεκαετίες, δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη στιγμή για να έλθει στην Ελλάδα!

Φίλοι μας από τη Βαυαρία, έχουν περάσει πενήντα δύο χρόνια από το θάνατο του Hanns Seidel και 47 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου που είναι αφιερωμένο στις πολιτικές του παρακαταθήκες. Βρίσκεστε ήδη εγκαταστημένοι σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα δεν έρχεστε απλώς σε μιαν ακόμα χώρα. Επιστρέφετε στην κοιτίδα όλου αυτού του πνευματικού φορτίου. Και μάλιστα τη στιγμή που – εδώ και από εδώ – καθιστούμε αυτές τις ιδέες, ξανά επίκαιρες για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτές οι κοινές μας αξίες, λοιπόν, είναι η κινητήρια δύναμη που θα κάνει την Ευρώπη αντάξια των λαών της, αντάξια της Ιστορίας της, αλλά καλύτερη – πολύ καλύτερη – από το παρελθόν της:

Πιο Δημοκρατική, πιο Ενωμένη, πιο Ανταγωνιστική, πιο Δίκαιη! Πιο αποτελεσματική στους στόχους της, πιο στοργική στους ανθρώπους της, πιο συνεκτική προς τα μέσα, πιο ειρηνική προς τα έξω.

Μια Ενωμένη Ευρώπη που θα ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο:

Αξιοπρέπεια, Ελευθερία, Δικαιοσύνη και Ευημερία».

Ο Hans Zehetmair κατά τον χαιρετισμό του τόνισε:

Η Ελλάδα δεν έδωσε στην Ευρώπη μόνο την ονομασία της, αλλά και τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας. Με τη φιλοσοφική σκέψη συνέβαλε στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ταυτότητας.

Η Ευρώπη σήμερα είναι κάτι παραπάνω από το Ευρώ, πάνω από την οικονομική και νομισματική ένωση, πάνω από την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

H Ευρώπη είναι μια κοινότητα αξιών, ένα μοναδικό οικοδόμημα ειρήνης. Είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός χώρος παγκοσμίως και επομένως ένα οικοδόμημα του μέλλοντος που εξασφαλίζει σε εμάς, τους Ευρωπαίους, το δικαίωμα να συναποφασίζουμε στη διεθνή πολιτική σκηνή. Αυτή η Ευρώπη δεν πρέπει να «χαθεί». Γι αυτό απαιτείται η βούληση να συμπαραστεκόμαστε ο ένας στον άλλον, στο πνεύμα της επικουρικότητας. Αλλά όπως είχε αναφέρει και ο Ησίοδος «Μπροστά από την επιτυχία οι θεοί έβαλαν τον ιδρώτα». Έτσι και η Ελλάδα έχει εφαρμόσει επώδυνα και σκληρά μεταρρυθμιστικά μέτρα τα οποία αποτελούν προϋπόθεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της οικονομικής ανάκαμψης.  Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα έχει δημιουργήσει τις προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.

Θα ήθελα να εκφράσω στην ελληνική Κυβέρνηση την πλήρη αναγνώριση γι αυτή τη συνεπή μεταρρυθμιστική πολιτική.

Γνωρίζουμε  τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού – και η ευρωπαϊκή κοινότητα, όπως και η Γερμανία- και δεν θα σας αφήσουμε μόνους σ’ αυτή την προσπάθεια. Εξάλλου σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η λειτουργία γραφείου μας στην Ελλάδα. Διότι για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντική η ελληνοβαυαρική – ελληνογερμανική φιλία. Γι αυτό χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη συνεργασία σας.

Για την αποστολή μας στην Ελλάδα αποτελεί μεγάλη τιμή και ενθάρρυνση το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας και παρίσταται στα εγκαίνια ως κύριος ομιλητής. Το εκτιμούμε ως ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.