Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεiύτερη εκδήλωση του Ι.Δ.Κ.Κ. και της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν.Δ. με θέμα την σύνδεση της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με τη συμμετοχή πολλών στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 20-02-2017, στο Γκόλφ της Γλυφάδας, εκδήλωση- συζήτηση με θέμα:«Επιχειρηματικότητα και Τουρισμός στην Πόλη. Η περίπτωση της Γλυφάδας», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με τη Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας.
Πρόκειται για έναν κύκλο εκδηλώσεων που θα λαμβάνει χώρα στην Αττική. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενημέρωση των τοπικών φορέων σχετικά με τις ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης στις σύγχρονες αγορές αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ν’ αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες.
Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, κα Ρόδη Κράτσα, άνοιξε την εκδήλωση ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους για την αθρόα συμμετοχή τους αλλά και τον Γενικό Γραμματέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κο Γαϊτάνη, για την δημιουργική συνεργασία του . Αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η τοπική ανάπτυξη για την περιφερειακή και κοινωνική συνοχή. Επεσήμανε τις σοβαρές διαθρωτικές και οικονομικές αδυναμίες της Ελλάδας , τόνισε ότι η χώρα πρέπει να δημιουργήσει επειγόντως συνθήκες ανάκαμψης κι επανεκκίνησης της οικονομίας και εστιάστηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες στην αναπτυξιακή διαδικασία, ιδιαίτερα δε όταν υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους. Επιπλέον, τόνισε ότι η κάθε πόλη σήμερα καλείται να δημιουργήσει το δικό της αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο βασισμένο στα δικά της χαρακτηριστικά και σ’ αυτά της ευρύτερης περιφέρειας.
Στη συνέχεια ο συντονιστής της εκδήλωσης, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Γαϊτάνης ανέφερε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα για αναπτυξιακή αποκέντρωση στη χώρα μας. Επίσης ανέφερε το διεθνές παράδειγμα των ανταγωνιστικών πόλεων που για την ανάπτυξή τους βασίζονται σε κάποια ή κάποιες τοπικές εξειδικεύσεις. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αυξάνεται η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην επικράτειά τους και εν τέλει αυξάνονται τα εισοδήματα των εργαζομένων και κατοίκων τους. Επεσήμανε ότι οι πόλεις αυτές έχουν τοπικούς θεσμούς διακυβέρνησης με αρμοδιότητα στα ζητήματα της ανάπτυξης και αυτή είναι η σημαντική διαφορά με την πατρίδα μας όπου η ανάπτυξη βασίζεται σε ένα ξεπερασμένο, συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό μοντέλο.
Στη πρώτη τοποθέτηση που ακολούθησε αναλύθηκε η άνοδος του τουρισμού στην Αθήνα και πως μπορούν να επωφεληθούν οι περιφερειακές αγορές; Η περίπτωση του παραλιακού μετώπου. Οκος Γιώργος Τσακίρης, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν συνέργειες με στόχο την ανάδειξη της Αθήνας σε City Break προορισμό. Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, τόνισε παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακίρης το ΞΕΕ έχει ξεκινήσει την προσπάθεια δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων αλλά το εγχείρημα δεν έχει στεφθεί με επιτυχία λόγω απροθυμίας των επιχειρηματιών και έλλειψης κεντρικού συντονισμού, έναν ρόλο που θα μπορούσε να επιτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση.
Ακολούθως, στη δεύτερη τοποθέτηση με θέμα ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη των τοπικών αγορών και του τουριστικού προϊόντος, ο Δήμαρχος Γλυφάδας κος Γεώργιος Παπανικολάου παρέθεσε σειρά αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που έχει λάβει η διοίκησή του στο Δήμο Γλυφάδας και παρουσίασε τα προβλήματα γραφειοκρατίας και επικάλυψης αρμοδιοτήτων που συναντά στην προσπάθεια αυτή. Όπως τόνισε ο κ. Δήμαρχος, ο κρατικός παρεμβατισμός και οι αγκυλώσεις του δεν επιτρέπουν στο Δήμο Γλυφάδας να αξιοποιήσει εποικοδομητικά όλες τις αναπτυξιακές πηγές του. Τέλος τόνισε ότι ο ΕΟΤ θα πρέπει να λειτουργεί σε στενή σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης.
Αμέσως μετά η Άννα Καυκά , Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας,παρουσίασε τα μεγέθη της τοπικής αγοράς και το στόχο που έχει θέσει ο σύλλογος για τη μετατροπή της αγοράς της Γλυφάδας σε open mall. Η κυρία Καυκά τόνισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων και εξήρε τη συμβολή της Δημοτικής Αρχής στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Η τέταρτη τοποθέτηση είχε θέμα “χωροθέτηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και ο σχεδιασμός του χώρου: Εμπειρίες από Ελλάδα και Ευρώπη” όπου ο κος Παύλος-Μαρίνος Δελλαδέτσιμας,Καθηγητής Γεωγραφίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ,παρουσίασε τα προβλήματα στη χωροθέτηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης ενός μοντέλου χρήσης γης και διαχείρισης αξιών και ανέφερε καλές πρακτικές από το εξωτερικό. Επίσης ανέφερε ως μεγάλα ζητήματα που καθυστερούν την ανάπτυξη, την απουσία Κτηματολογίου και μηχανισμών υπεραξίας γης αλλά και τη μη εφαρμογής της καλής νομοθεσίας όπου αυτή υπάρχει. Τέλος επεσήμανε την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει περισσότερες αρμοδιότητες στα ζητήματα χρήσεων γης και περισσότερους άμεσους πόρους από αυτήν.
Ολοκληρώνοντας τις ομιλίες ο λόγος δόθηκε στους παρευρισκόμενους οι οποίοι απεύθυναν ερωτήσεις προς τους ομιλητές με αποτέλεσμα ένα ζωντανό κι ενημερωτικό διάλογο.
Τη συζήτηση έκλεισε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Ρόδη Κράτσα, η οποία αφού ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον συνεργαζόμενο Δήμο Γλυφάδας, τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η ανταλλαγή απόψεων με τις τοπικές κοινωνίες και τα συμπεράσματά της για την διαμόρφωση προτάσεων ενός σύγχρονου κι αποτελεσματικού αναπτυξιακού μοντέλου, χρήσιμου στον δημόσιο διάλογο στην χώρα μας και οπωσδήποτε για το κυβερνητικό πρόγραμμα που επεξεργάζεται η Ν.Δ.
Το προσεχές διάστημα έχουν προγραμματιστεί μέσα στο ίδιο πλαίσιο συζήτησης και άλλες εκδηλώσεις στην Αττική όπου Τοπική Αυτοδιοίκηση και Τοπική Κοινωνία καλούνται να συμμετέχουν το ίδιο ενεργά.