Εκλογικός Νόμος: Επιλέγοντας κανόνες αντιπροσώπευσης

04.02.2020 11:59 Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκης

Δελτίο Τύπου

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκης από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα “Εκλογικός Νόμος: Επιλέγοντας κανόνες αντιπροσώπευσης”.

Ομιλητές:
Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός Εσωτερικών
Ηλίας Νικοκαλόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Παν. Αθηνών
Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πολ. Επιστήμης
Ανδρέας Δρυμιώτης, Αρθρογράφος στην Καθημερινή
Μαρία Καρακλιούμη, Πολιτική Αναλύτρια στην RASS

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε τη συνέπεια, της παρούσας κυβέρνησης, δεδομένου ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής ήταν κεντρική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπερασπίσθηκε το κλιμακωτό bonus ως δικαιότερο σύστημα, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν ευθύνεται ο εκλογικός νόμος για το σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων συνεργασίας. «Ο νέος εκλογικός νόμος είναι πιο αντιπροσωπευτικός από αυτόν που ίσχυε έως τις προηγούμενες εκλογές. Καμία αυτοδυναμία με ποσοστό κάτω του 25% – κλιμακωτή πριμοδότηση με έδρες έως το ποσοστό του 20%. Τα μικρά κόμματα θα ελάμβαναν ακριβώς τον ίδιο αριθμό εδρών». Πρόσθεσε μάλιστα πως πραγματικά πλειοψηφικό σύστημα έχουν, χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες και σημείωσε: «Με τα ποσοστά της -του περασμένου Ιουλίου- με τον νόμο του 1990 (νόμο Κούβελα) η Νέα Δημοκρατία θα κατείχε σήμερα 185 έδρες». Μίλησε για τον τερματισμό του ξενυχτιού στο βράδυ των εκλογών, καθώς η σύνδεση όλων των εκλογικών συστημάτων με το αυτόματο σύστημα θα δίδει τη δυνατότητα για τελικό αποτέλεσμα ως τις 10 το βράδυ και καταμετρημένους τους σταυρούς προτίμησης μέχρι τα μεσάνυχτα. Για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο όπου ένα κόμμα με λιγότερες ψήφους να κερδίζει περισσότερες έδρες και τόνισε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Επίσης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το σταυρό προτίμησης λέγοντας ότι ευνοούνται εκείνοι που είναι τηλεοπτικά αναγνωρίσιμοι. Προανήγγειλε δε, και σύντομα μάλιστα, τη συζήτηση αν θα υιοθετηθεί η λίστα ή αν θα τεμαχιστεί η επικράτεια σε 4-5 περιφέρειες.
Αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Λιβάνιος μίλησε για την πλειοψηφία του δημάρχου/ περιφερειάρχη στο αντίστοιχο συμβούλιο και έφερε το πρόσφατο παράδειγμα της Πάτρας, εκεί όπου ο δήμαρχος θα κληθεί φέτος να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό που υπερψήφισαν τα, συνασπισμένα, κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, χαρακτήρισε λάθος επιλογή το bonus, είτε προκαθορισμένο είτε κλιμακωτό με την επισήμανση ότι παρασυρόμαστε από τη θεώρηση ότι το κομματικό σύστημα θα παραμείνει αναλλοίωτο. Η υπεροπλία του πρώτου κόμματος αντιφάσκει με τις Συνταγματικές διατάξεις για τις διερευνητικές εντολές, καθώς το πρώτο κόμμα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τα υπόλοιπα,

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, υποστήριξε ότι το πραγματικό bonus κυμαίνεται μεταξύ 27 και 30 εδρών, χαρακτηρίζοντας «θεσμικό καρκίνωμα» την απλή αναλογική. Και ανέτρεξε στην πολιτική ιστορία του τόπου μας λέγοντας ότι η μέση διάρκεια των κυβερνήσεων που προέκυψαν με αναλογικό σύστημα, ήταν μόλις… τέσσερις μήνες (εξαιρείται η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη).

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, σχολίασε ότι ο πρώτος είναι πρώτος και αυτό δεν συνιστά ληστρικό σύστημα, κατέθεσε τις ενστάσεις του για το προσφάτως ψηφισθέν σύστημα, αφού κάνει την αυτοδυναμία δυσκολότερη. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του σταυρού προτίμησης, ενώ χαρακτήρισε την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως τη «μεγαλύτερη ηλιθιότητα» (επί λέξει). Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη λειτουργικότητα της διάταξης για την ψήφο των ομογενών ότι η κυβέρνηση έπρεπε να επιμείνει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τέλος, εκτίμησε ότι θα ψηφίσουν 15-20.000 άνθρωποι

Η Μαρία Καρακλούμη, τάχθηκε υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Παρουσιάζοντας διαχρονικές τάσεις (π.χ. υπέρ της αναλογικότητας, κατά του bonus, υπέρ του 3% κ.α.). Το Βέλγιο έκανε 589 ημέρες χωρίς κυβέρνηση, εμείς αντέχουμε …89 ημέρες, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, κατά την άποψή της, οι αναγκαίες τομές μπορούν να γίνουν μόνο από ισχυρές κυβερνήσεις. Κατέληξε ότι η είσοδος της χώρας στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, την ΟΝΕ έγινε από μεγάλους ηγέτες με όραμα και μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.