1ο Συνέδριο Πολιτικής Επιστήμης και Διακυβέρνησης: προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Κοινωνία του Κόσμου, της Χώρας και της Περιοχής

02.04.2025 10:17 Κεντρικό Αμφιθέατρο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Δελτίο Τύπου

Με εξαιρετική επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το «1ο Συνέδριο Πολιτικής Επιστήμης και Διακυβέρνησης: προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Κοινωνία του Κόσμου, της Χώρας και της Περιοχής», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Απριλίου 2025 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή.
Το συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ., τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) και υποστηρίχθηκε από σειρά θεσμικών και επιστημονικών φορέων. Η συμμετοχή κορυφαίων μελών της κυβέρνησης, των πρυτανικών αρχών, πανεπιστημιακών, ερευνητών, πολιτικών και διανοουμένων από όλη την Ελλάδα ανέδειξε την δυναμική του συνεδρίου ως έναν καταλυτικό κόμβο γόνιμου διαλόγου, θεωρητικής προσέγγισης και πρακτικής σκέψης γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα της διακυβέρνησης και της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης.
Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής κ. Φώτης Μάρης, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν εκ μέρους του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Εμμανουήλ Ταπατζάς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων, ο Διευθυντής του Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, κ. Πάνος Σταθόπουλος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, κ. Κωνσταντίνος Δικαίος.
Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στρογγυλές τράπεζες, θεματικές ενότητες και ακαδημαϊκές παρεμβάσεις που αφορούσαν ζητήματα όπως η δημοκρατική διακυβέρνηση, η πολιτική συμμετοχή, η περιφερειακή ανάπτυξη, η εξωτερική πολιτική και η παγκόσμια τάξη, οι οικονομικές προκλήσεις, καθώς και οι κοινωνικές ανισότητες και η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
Το συνέδριο πλαισιώθηκε και από την παρουσία αρκετών μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανο Γκίκα και τον Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Αρμόδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση κ. Νικόλαο Παπαϊωάννου, ενώ βιντεοσκοπημένες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης κυρία Σεβαστή Βολουδάκη και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και η Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Βόρεια Ελλάδα κυρία Έλενα Σώκου.
Ξεχωριστής βαρύτητας ήταν η διεξαγωγή για πρώτη φορά, υπό την ακαδημαϊκή στήριξη του Δ.Π.Θ. του κλειστού πάνελ για την εθνική ασφάλεια με συμμετοχή του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρέσβη κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, Δρ. Θάνου Ντόκου σε ακροατήριο απαρτιζόμενο από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην περιοχή της Θράκης.
Καταλυτικής επίσης σημασίας ήταν το πάνελ για την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση το οποίο συντόνισε η Καθηγήτρια και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Δ.Π.Θ., κυρία Μαρία Μιχαλοπούλου με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Χριστόδουλου Τοψίδη και των δημάρχων Κομοτηνής κ. Ιωάννη Γκαράνη, Ξάνθης κ. Ευστράτιου Κοντού και Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννη Ζαμπούκη
Ιδιαίτερη επιτυχία του Συνεδρίου αποτέλεσε ακόμα η διοργάνωση πάνελ με την θεσμική συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα Τμήματα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών της χώρας, μια πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο και ανέδειξε την αναγκαιότητα του θεσμικού διαλόγου μεταξύ των επιμέρους ακαδημαϊκών κοινοτήτων.
Η θερμή ανταπόκριση της πανεπιστημιακής κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεσμικών εκπροσώπων και πλήθους φοιτητών υπογράμμισε την σημασία ανάλογων πρωτοβουλιών στον δημόσιο διάλογο και την σύνδεση της ακαδημαϊκής γνώσης με τις ανάγκες και τις προκλήσεις της κοινωνίας και της πολιτείας.
Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Συνεδρίου Επίκουρος Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαναστασόπουλος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους τους συμμετέχοντες και τους υποστηρικτές του συνεδρίου, καθώς και την πρόθεσή τους να καθιερώσουν τον θεσμό, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και την στρατηγική ανάδειξης της Θράκης σε γέφυρα της ακαδημαϊκής γνώσης με την εφαρμοσμένη πολιτική.
Το 1ο Συνέδριο Πολιτικής Επιστήμης και Διακυβέρνησης αποτέλεσε ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του επιστημονικού διαλόγου και της συστηματικής προσέγγισης των πολιτικών ζητημάτων της εποχής μας.

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.