Μετανάστευση και Γεωπολιτικές Προκλήσεις της Ευρώπης στην Αν. Μεσόγειο

09.04.2020 16:07

Press release

Διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Μετανάστευση και Γεωπολιτικές Προκλήσεις της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο» διοργάνωσε την Πέμπτη 9/4 το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με το Martens Centre for European Studies.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κομουτσάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Antonio López-Istúriz και ο Αντιπρόεδρος του German Marshall Fund US κ. Ian Lesser.

Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα της παρουσίας του συνόλου της ευρωπαϊκής ηγεσίας στα ελληνικά σύνορα, κατά τη διάρκεια της «ενορχηστρωμένης», όπως τη χαρακτήρισε, πρόκλησης της Τουρκίας στον Έβρο, «με στόχο την επίτευξη γεωστρατηγικών της στόχων».  “Η παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας στα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους/μέλους πρώτης γραμμής στην υποδοχή και αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, όπως η Ελλάδα, δεν ήταν μόνον ένα γεγονός ισχυρού συμβολισμού.
Ήταν ένα γεγονός με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις για το παρόν και το μέλλον” τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. Υπογράμμισε, επίσης,  ότι η Ευρώπη δε θα πρέπει να υποτιμά τις τουρκικές δηλώσεις για  “άνοιγμα των μεταναστευτικών πυλών” και να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση.
Έδωσε τέλος έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης και βελτίωσης της υπάρχουσας Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας με στόχο να γίνει πιο λειτουργική και αποτελεσματική, στη βάση αυστηρών κανόνων για την πλήρη τήρησή της.

Ο Γ.Γ. του ΕΛΚ κ. López-Istúriz από την πλευρά του συνεχάρη κατ’ αρχάς την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον υποδειγματικό τρόπο που διαχειρίζεται αποτελεσματικά την διπλή κρίση του κορωνοϊού και μετανάστευσης.

Ως προς το μεταναστευτικό, τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να λάβουν μέρος στην προσπάθεια κοινής αντιμετώπισης της πρόκλησης, αποδεικνύοντας στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και εξήρε την πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ένωσης.

Σχετικά με την Τουρκία ανέφερε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί κανένα είδος εκβιασμού, παρά το ότι σταθερά επιδιώκει μια καλή – λειτουργική σχέση με την Άγκυρα, λέγοντας ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις από την πλευρά της Ευρώπης στα κριτήρια αυτής της σχέσης».

Κάλεσε την Τουρκία να μην επαναλάβει τα όσα συνέβησαν στον Έβρο, να σταματήσει αμέσως τη συστηματική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, την παραβίαση των Κυπριακών χωρικών υδάτων και βεβαίως να συμβάλει ειλικρινώς στην επίλυση του Κυπριακού.

Εκτίμησε ότι αυτή η στάση της Άγκυρας δεν δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον ανάπτυξης των ευρωτουρκικών σχέσεων και διαμήνυσε ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στις προκλήσεις. Να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί ή μέσο πίεσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να γίνει σαφές,  ότι μελλοντικές μας διαπραγματεύσεις θα γίνουν μέσα σε αυτό το ξεκάθαρο πλαίσιο.

Τέλος υπερθεματίζοντας στην τοποθέτηση του κ. Κουμουτσάκου χαρακτήρισε εμβληματική την επίσκεψη των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου με τον Έλληνα Πρωθυπουργού στον Έβρο. Υπογράμμισε ότι η επίσκεψη αυτή έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και προάσπισης των ευρωπαϊκών συνόρων, μια εικόνα που θα πρέπει να δουν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες για το πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στηρίζουν τα κοινά μας σύνορα και συμφέροντα.

Ο κ. Ian Lesser εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, στη συγκυρία που έχει διαμορφωθεί, ότι η κατάσταση στην Συρία δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και αυτό θα αποτελεί πίεση τόσο για την Τουρκία όσο και κατ επέκταση για την ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες συμβάλουν στην «υπερθέρμανση».

Επισήμανε την έλλειψη ενεργού αμερικανικής παρουσίας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων με την Άγκυρα, ειδικά εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας και ύφεσής, αλλά και εν όψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Σημείωσε τέλος ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει έναν αποπροσανατολισμό από μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται στη Μέση Ανατολή, την ανατολική Μεσόγειο και τη βόρειο Αφρική, αναδεικνύοντας τη σημασίας εντονότερης ευρωπαϊκής παρεμβατικότητας στη διεθνή σκηνή.

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας θα συνεχίσει τη δράση του με μια σειρά αντίστοιχων διαδικτυακών συζητήσεων το επόμενο διάστημα

Search

Sorry, no results were found.