Το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ευρώπης

15.04.2022 10:02
Στο 7ο Delphi Economic Forum συμμετείχε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ως “content partner”. Σε συνεργασία με το Wilfried Martens Centre for European Studies (think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) διοργάνωσε συζήτηση σχετικά με το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ευρώπης στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.
Στη συζήτηση συμμετείχε:
Antonio Lopez-Isturiz White | Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Tasos Chatzivasileiou – Τάσος Χατζηβασιλείου | Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος,
Dr. Daniela Schwarzer | Διευθύντρια του Open Society Foundations .
Συντονισμός:
Panagiotis Kakolyris | Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν ότι ο αγώνας για την ειρήνη και τη δημοκρατία, δεν μπορεί να μην έχει κόστος, αλλά οφείλουμε να το καταβάλουμε.
O Antonio Lopez-Isturiz White, πως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα υπάρξει ένα τίμημα για την Ευρώπη από τη σύγκρουση με τον Πούτιν. Προκειμένου να προασπίσουμε τις βασικές μας αρχές και αξίες, είμαστε αποφασισμένοι να το πληρώσουμε, καθώς ήδη η Ένωση έχει εμφανιστεί αποφασισμένη και έτοιμη να πάρει σκληρές αλλά και δύσκολες αποφάσεις». Τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία κρίνεται το εάν θα επιτρέψουμε το μέλλον της Ευρώπης να καθορίζεται από ανθρώπους όπως ο Πούτιν και ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ρωσία, αλλά η σημερινή ρωσική ηγεσία. Ως προς τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας ανέφερε ότι «πρέπει να ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία μετά τον πόλεμο και να συνεργαστούμε με τη δημοκρατική αντιπολίτευση στη Ρωσία». Εξήρε επίσης τον ρόλο του Έλληνα Πρωθυπουργού Kyriakos Mitsotakis, ο οποίος, όπως είπε, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στήριξης του αγώνα ενάντια στον απολυταρχισμό και υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας στηρίζοντας την Ουκρανία έναντι της ρωσικής εισβολή. Επίσης, τόνισε ότι οποιαδήποτε ανοχή στην αναθεωρητική τακτική Πούτιν θα έστελνε το λάθος μήνυμα στον Ερντογάν, απέναντι στον οποίο η ΕΕ πρέπει να έχει κοινή και αυστηρή θέση. Μάλιστα ανέφερε ότι πρέπει να γίνει σαφές πως δεν υπάρχει καμία προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπάρχει όμως σημαντικό περιθώριο οικονομικής συνεργασίας, αμοιβαίου οφέλους. Τόνισε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν έχουν διασφαλισθεί οι καλές διμερείς σχέσεις.
Ο Tasos Chatzivasileiou – Τάσος Χατζηβασιλείου, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να χτίσει ένα τείχος δημοκρατίας απέναντι στον αναθεωρητισμό. Υποστήριξε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μία ισχυρή αμυντική πολιτική που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ». Επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει το κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, προκειμένου η ΕΕ να πάψει να αποτελεί έναν οικονομικό ογκόλιθο με αδύναμο γεωπολιτικό αποτύπωμα, αλλά να διαμορφώσει ένα γεωστρατηγικό αποτύπωμα αντίστοιχο του οικονομικού της. Ο κ. Χατζηβασιλείου έβαλε επίσης στη συζήτηση και τη διάσταση την ευρωπαϊκής διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας πως ανήκουν γεωγραφικά, ιστορικά και οικονομικά στην Ευρώπη. «Η προοπτική της ευρωπαϊκής τους ένταξης θα πρέπει να αναζωογονηθεί στη βάση των συμφωνηθέντων. Το 2022 πρέπει να είναι μία χρονιά εξελίξεων, καθώς η διατήρηση ενός κλίματος αστάθειας στην περιοχή επιτρέπει την επιρροή από τρίτους παράγοντες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη γεωπολιτική σημασία των δυτικών Βαλκανίων για την ΕΕ συμφώνησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ καταλήγοντας ότι «η Ευρώπη μόνο ενωμένη μπορεί να προχωρήσει, ενώ διαιρεμένη είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
Daniela Schwarzer, διαπίστωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο βλέπει την κρίση η ΕΕ είναι μια πάλη για την ελευθερία στην ήπειρο μας, και όχι απλώς ένας πόλεμος στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν λειτουργεί με τον τρόπο που είχε προαναγγείλει, δεν είναι έκπληξη. Για δεκαετίες οι κοινωνίες μας θεωρούσαν δεδομένη την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη στην Ευρώπη, γιατί είχαμε έναν συνεργάτη, τη Ρωσία. Πλέον αυτό δεν ισχύει».
Ο Panagiotis Kakolyris, κατά την εισαγωγή του, παρατήρησε ότι χρειάστηκε δυστυχώς ένας πόλεμος για να φέρει στην επιφάνεια τη σημασία και την αναγκαιότητα της ΕΕ ως προς τη διασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην ήπειρό μας. «Ένας πόλεμος γέννησε την ευρωπαϊκή ιδέα, ένας ακόμα πόλεμος κάνει πιο επιτακτική την ουσιαστική συζήτηση για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Έγινε πλέον σαφές και στις δικές μας τις γενιές ότι η ειρήνη και η δημοκρατία δεν είναι δεδομένες, χρειάζονται διαρκείς προσπάθειες για να παραμένουν ζωντανές». Εκτίμησε ότι η παρούσα κρίση μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την πορεία της ΕΕ, καθώς αποδείχθηκε ότι πολιτικές που έμοιαζαν αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια όχι μόνον ελήφθησαν, αλλά και υλοποιούνται. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι μετά το τέλος του πολέμου, η ΕΕ και οι πολίτες της θα συνεχίσουν να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα ως προς το μέλλον της Ένωσης.
Το Delphi Economic Forum πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου και τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Katerina Sakellaropoulou.
 

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.