Το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας

15.11.2022 13:13 Βρυξέλλες

Press release

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φιλελεύθερη δημοκρατία εστίασε η συζήτηση που διοργάνωσε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022, στις Βρυξέλλες, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε συνεργασία με το Wilfried Martens Centre for European Studies.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ “net@work” των think tanks του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ομιλητές:
Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θανάσης Μπακόλας, Γενικός Γραμματέα του ΕΛΚ
Miriam Lexmann, Ευρωβουλευτής από τη Σλοβακία
Συντονιστής
Παναγιώτης Κακολύρης, Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής
Ο κ. Μπακόλας εξέφρασε την άποψη ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν είναι σε κίνδυνο, αλλά χρειάζεται να υπάρξει μια επαναπροσέγγιση εκ μέρους του πολιτικού συστήματος ώστε να μπορέσει η πολιτική να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, ειδικά της νέας γενιάς που δείχνει πιο αποστασιοποιημένη από την πολιτική διαδικασία. Ανέφερε ότι τα παραδοσιακά κόμματα, όπως το ΕΛΚ, καλούνται να προτείνουν ρεαλιστικές πολιτικές προκειμένου να απαντήσουν στις υπεραπλουστεύσεις των λαϊκιστών και να ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τους πολίτες καλύπτοντας με ουσιαστικό τρόπο τις ανάγκες τους.
Ο ΓΓ του ΕΛΚ προανήγγειλε μια πιο δυναμική προεκλογική καμπάνια του ΕΛΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές που θα μπαίνει στην ουσία του πολιτικού διακυβεύματος. Τόνισε ότι στη νέα στρατηγική του ΕΛΚ περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της ενεργού συνεργασίας με όλα τα κόμματα της οικογένειας προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός και το πολιτικό μήνυμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η πολιτική χρειάζεται να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες, μέσα από αποτελεσματικές πολιτικές, αλλά κι ένα ουσιαστικό αφήγημα που θα απαντά στις νέες πραγματικότητες της παγκοσμιοποίησης, στις προκλήσεις του λαϊκισμού καθώς και σε αυτό που αποκαλείται “δημοκρατική κόπωση”. Εστίασε στο ότι χρειάζεται μια αποφασιστική απάντηση στον λαϊκισμό, όχι μόνο με την απλή τεκμηρίωση των θέσεων του ΕΛΚ, αλλά με δυναμικό τρόπο, εξηγώντας στους πολίτες ότι ο λαϊκισμός αποτελεί μια πραγματική απειλή για την κοινωνία, ειδικά για όσους βρίσκονται σε ασθενέστερη θέση. Επεσήμανε ότι το ΕΛΚ, έχοντας διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος τις τελευταίες δεκαετίες, χρειάζεται πλέον να ανανεωθεί και να επανεφεύρει τον εαυτό του. Ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στη σημασία των κοινωνικών πολιτικών ως απάντηση στις ανάγκες της κοινωνίας, περιγράφοντας πώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να διαμορφώσει ένα ευρύ πλαίσιο κοινωνικών πολιτικών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν χρειάζεται να λες ότι είσαι ευαίσθητος αλλά να αποδεικνύεις στην πράξη ότι μπορείς να είσαι αποτελεσματικός», παρουσιάζοντας ως παράδειγμα την αναδιάρθρωση του συστήματος απονομής συντάξεων που μέσα σε μήνες κατάφερε -με μια ρηξικέλευθη για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση- να αντιμετωπίσει παθογένειες δεκαετιών.
Η κα. Lexmann υπερθεμάτισε ως προς τη σημασία που έχουν οι κοινωνικές πολιτικές στην αντιμετώπιση του λαϊκισμού που εμφανίζεται έντονα τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο. Υποστήριξε ότι χρειάζεται η ΕΕ να κάνει μια επαναπροτεραιοποίηση των πολιτικών της, προκειμένου να μην χάνεται σε επιμέρους ζητήματα, αγνοώντας τη μεγάλη εικόνα και τα μεγάλα ζητήματα που πραγματικά αφορούν τους πολίτες. Επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση αυταρχικών καθεστώτων μέσω της οικονομικής συνεργασίας με την ελπίδα του εκδημοκρατισμού τους απέτυχε παταγωδώς, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ρωσία. Τόνισε ότι η δημοκρατία χρειάζεται διαρκή φροντίδα για να είναι λειτουργική και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Τη εκτίμηση ότι τα φαινόμενα δυσλειτουργικότητας της δημοκρατίας συνδέονται με την άνοδο της ακροδεξιάς, του απολυταρχισμού και του εθνικιστικού λαϊκισμού στην Ευρώπη, έκανε κατά την εισαγωγή του ο κ. Κακολύρης, τονίζοντας ότι η υφιστάμενη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση δίνει οξυγόνο σε εν δυνάμει επικίνδυνες αντισυστημικές πολιτικές τάσεις. Επεσήμανε την ανάγκη μιας νέας – πιο “intellemo” προσέγγισης στην πολιτική επικοινωνία που να συνδυάζει τα επιστημονικά δεδομένα και τις εξελιγμένες τεχνολογικές δυνατότητες με την ενσυναίσθηση, προκειμένου να ενδυναμωθεί η σχέση πολιτικής και πολιτών.
Στην εκδήλωση παρέστη, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος ο οποίος, σε σύντομη παρέμβασή του, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και στην ανάγκη εξασφάλισης μιας ολοένα και πιο συμπεριληπτικής δημοκρατίας. Παρευρέθη επίσης ο Πρώην Πρωθυπουργός της Σλοβακίας και πρόεδρος του Martens Centre κ. Μίκουλας Τζουρίντα, καθώς επίσης εκπρόσωποι από ευρωπαϊκά think tanks και θεσμούς.

Photos & Video

Event Photos

Search

Sorry, no results were found.