Ψηφιακή εποχή, πανδημία και προστασία προσωπικών δεδομένων. Αναζητώντας τις λεπτές ισορροπίες

10.06.2020 10:12 Τηλεδιάσκεψη

Press release

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποίησε την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 διαδικτυακή εκδήλωση «Webimar» με θέμα: «Ψηφιακή εποχή, πανδημία και προσωπικά δεδομένα»

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

  • Κώστας Μενουδάκος, Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
  • Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Φερενίκη Παναγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συντονιστής ήταν ο Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Συζητήθηκαν τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν, μεταξύ άλλων, από την καταγραφή και κοινοποίηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τη χρησιμοποίηση συστημάτων γεωεντοπισμού και άλλων παρόμοιων εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα, το «διαβατήριο υγείας», την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση. Κοινή διαπίστωση των εισηγητών υπήρξε η αναγκαιότητα προστασίας της ανθρώπινης υγείας και αντιμετώπισης των έκτακτων περιστάσεων που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού, με ταυτόχρονη όμως τήρηση των ορίων που τίθενται από το Σύνταγμά μας και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. προστασία της ανθρώπινης αξίας, αρχή της αναλογικότητας). Η εύρεση των «λεπτών ισορροπιών» αυτών αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση του σύγχρονου νομικού πολιτισμού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη συζήτηση επί ερωτημάτων του κοινού.

 

Το video της εκδήλωσης μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο παρακάτω λινκ:

https://www.youtube.com/watch?v=KAe5mlqenp8

Search

Sorry, no results were found.