Πώς αλλάζει τον κόσμο μας ο κορωνοϊός – Οι προκλήσεις για την ΕΕ και την ευρωπαϊκή οικονομία

04.05.2020 13:30

Invitation

Press release

Webinar «Πώς αλλάζει τον κόσμο μας ο κορωνοϊός – Οι προκλήσεις για την ΕΕ και την ευρωπαϊκή οικονομία»

Οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν να είναι η Ευρώπη η απάντηση στην κρίση του κορωνοϊου και την ανάγκη οικονομικής ανάκαμψης

 

Διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Πώς αλλάζει τον κόσμο μας ο κορωνοϊός – Οι προκλήσεις για την ΕΕ και την ευρωπαϊκή οικονομία», διοργάνωσαν την Τετάρτη 22/4 το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα  Hanns Seidel.

Ομιλητές ήταν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Συντονιστής του ΕΛΚ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και Πρόεδρος του HSS κ. Markus Ferber και ο Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βουλευτής ΝΔ και Μέλος Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΔΚΚ κ. Χρήστος Ταραντίλης.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην Ευρώπη, οι επί μέρους κοινωνίες, βιώνουμε, με μικρότερο ή μεγαλύτερο κόστος, μια τεράστια υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση, της οποίας η έκταση και οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι αρχικά είχε προβλεφθεί. Οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες και η αβεβαιότητα που τις συνοδεύει, επιβάλλουν άμεσες, δραστικές και συνεκτικές λύσεις, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των κοινωνιών και των οικονομιών. Παράλληλα, και ένα βήμα πίσω από την αντιμετώπιση του αιτίου, απαιτείται να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να κερδίσουμε όλοι μαζί – Κράτη, πολίτες και επιχειρήσεις – το κρίσιμο στοίχημα της στήριξης και επανεκκίνησης της οικονομίας στην εποχή μετά τον κορωνοϊό. Η επίτευξη των παραπάνω στόχων προϋποθέτει ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και δυναμισμό, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί καμία χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη ώστε να ανταπεξέλθει μόνη της στις τεράστιες επιβαρύνσεις που γεννά η πανδημία. Γι’ αυτό οι προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή οικονομία είναι μεγάλες, και μπροστά της.

Απολύτως ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για τα «βουβάλια» ούτε για τους «βατράχους». Ο εχθρός είναι κοινός. Επομένως, απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Λύσεις ουσιαστικές, τολμηρές και ανάλογες με τη σοβαρότητα της κατάστασης, απαλλαγμένες από όρους, περιορισμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Ο Πρόεδρος του HSS κ. Ferber τόνισε  πως δεν υπάρχει κράτος που να μην το αφορά η κρίση. «Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να είναι πιο γρήγορη ή πιο αργή για τα κράτη, αλλά μπορούμε να την πετύχουμε μόνο σε συνεργασία», τόνισε, απευθύνοντας την έκκληση, «να δουλέψουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, κάθε χώρα αντιμετωπίζει ειδικά θέματα, π.χ. η Ελλάδα με τον τουρισμό», υπογραμμίζοντας την ανησυχία του για τον τομέα αυτό. Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή αντέδρασε άμεσα και έχουν ληφθεί σημαντικά – σωστά έκτακτα μέτρα για να στηριχθεί η εργασία και να δοθεί πρόσβαση στην πιστοληπτική γραμμή και δυνατότητα ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή, χρειαζόμαστε ένα τεράστιο, θαρραλέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με χρηματοδοτικά μέσα καθώς και να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές  επιχειρήσεις από ενδεχόμενες επιθετικές εξαγορές από τρίτες χώρες. Επισήμανε ότι από την κρίση του κορωνοϊου ήρθε στην επιφάνεια το πόσο εξαρτημένοι είμαστε στην Ευρώπη από τις παγκόσμιες αγορές, συμπεραίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ανασυγκρότηση της ευρωπαϊκής παραγωγής προκειμένου να υπάρχει εξασφάλιση σε αναγκαία προϊόντα.

Ο κ. Ferber ευχήθηκε να καταλήξουν οι ευρωπαίοι ηγέτες σε αποφάσεις στο Συμβούλιο της 23ης Απριλίου και να στείλουν ένα πρώτο μήνυμα ελπίδας. Διευκρίνισε πάντως, ότι δεν είναι και τόσο αισιόδοξος ότι θα συμφωνήσουν σε όλα, και εξέφρασε την ελπίδα «τουλάχιστον να τεθούν οι βάσεις». Οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν να είναι η Ευρώπη η απάντηση για την οικονομική ανάκαμψη, ήταν το συμπέρασμα του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την έκδοση ευρωομολόγου, διατύπωσε τη θέση ότι δεν χρειάζονται νέες διαδικασίες, υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία. Το ζητούμενο δεν είναι να δοθούν νέα δάνεια στα κράτη, αλλά να βοηθηθούν να επενδύσουν μέσα από πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και των Διαρθρωτικών Ταμείων.

Ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Ταραντίλης κατά την τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «καθήκον τον πολιτικών ηγετών της ΕΕ είναι να εξηγήσουν και να επικοινωνήσουν στους Ευρωπαίους πολίτες ότι η αλληλεξάρτηση (σκεφτείτε την έννοια του σχοινοσύντροφου στην ορειβασία) που δημιουργεί η ΕΕ μεταξύ των κρατών-μελών δεν αποτελεί βαρίδι αλλά αντίθετα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες να προστατευτούν τώρα που εισερχόμαστε στην περίοδο που η παγκοσμιοποίηση κυοφορεί πλανητικά προβλήματα, όπως η υγειονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα ή πιθανά μελλοντικά προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα αυτή η αλληλεξάρτηση δημιουργεί και τις απαραίτητες συνέργειες μεταξύ των κρατών μελών ώστε να προοδεύσουν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον, με ισχυρούς και φιλόδοξους “παίκτες”. Ένα περιβάλλον που δεν θα επιτρέψει στην ΕΕ διχασμούς και διαιρέσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι «είναι η ώρα οι αρχηγοί των κρατών μελών να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Να αναπτύξουν κλίμα συναίνεσης και όχι συμβιβασμού ώστε στο τέλος της διαδικασίας όλες οι χώρες να αισθάνονται ότι έχουν την ιδιοκτησία των αποφάσεων. Χρειάζεται ένα άμεσο και ξεκάθαρο ευρωπαϊκό όραμα που θα περνά το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα έχει στόχο την ευημερία όλων των ευρωπαίων και θα σβήσει την αναποτελεσματική γραφειοκρατία, την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, βασισμένη πάντα στο θεμέλιο του δυτικού πολιτισμού που είναι ο ανθρωπισμός και η λογική».

Τέλος ο κ. Ταραντίλης επισήμανε την ανάγκη υπεράσπισης της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ευρώπη καθώς όπως είπε, αν υπάρχουν στην Ένωση αυταρχικά καθεστώτα που εκμεταλλεύονται την κρίση, θα βάζουν συνεχώς εμπόδια για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών της Ε.Ε..

Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η δημοσιογράφος κα. Μαριάνα Πυργιώτη, η οποία ανέφερε κατά την έναρξη της συζήτησης ότι η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα για την Ευρώπη τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν, σχετικά με την πορεία της, την αποτελεσματικότητά της και τη δυνατότητα αντιμετώπισης μεγάλων κρίσεων όπως η σημερινή.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στον ακόλουθο σύνδεσμο.

https://www.youtube.com/watch?v=_IfXJAIy5Vk&fbclid=IwAR1frt2skouEDTuU07uUUvKcJD5zGsr7hE0LhJi1EL80UoxXYgp4Ph5WEVk

Material

Material of event

Search

Sorry, no results were found.