«Περισσότερη Ευρώπη» για τις γυναίκες: η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών

13.05.2011 12:10 Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.

Press release

Ένα νέο θεσμό άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράζει και προωθεί πολιτικές ισότητας και φύλου εγκαινίασαν στην Ελλάδα με κοινή εκδήλωσή τους και με θέμα «“Περισσότερη Ευρώπη” για τις γυναίκες: η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών», το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Robert Schuman, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2011, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών, μίας πολιτικής που θεσπίστηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας ως νέο μέσο αποτελεσματικής συμμετοχής των πολιτών στη χάραξη πολιτικής της Ε.Ε. Η Πρωτοβουλία παρέχει τη δυνατότητα σε τουλάχιστον 1.000.000 Ευρωπαίους πολίτες, υπηκόους από το ένα τέταρτο των κρατών-μελών, να ζητήσουν απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για ζητήματα που τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.

 

Το πρόγραμμα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Robert Schuman εγκαινιάζει τον δημόσιο διάλογο με φορείς και με την κοινωνία των πολιτών για την προώθηση εξειδικευμένων πολιτικών της Ε.Ε σε ζητήματα φύλου και ισότητας. Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 21 Σεπτεμβρίου 2011.

 

Η εκδήλωση έδωσε έμφαση στην εξοικείωση των γυναικών με την Πρωτοβουλία και στη σύνδεσή της με θέματα που αφορούν την καθημερινότητα που βιώνουν, όπως:

  • ο συμβιβασμός εργασιακού-ιδιωτικού βίου
  • η πρόσβαση σε θέσεις ευθύνης
  • οι μισθολογικές ανισότητες
  • η εκπαίδευση
  • η κοινωνική ένταξη κ.ά.

 

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα. Στις εισηγήσεις τους, η επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου ανέλυσε τη θεσμική καινοτομία που συνιστά η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών, ενώ η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ζητήματα φύλου. Από την πλευρά της, η Ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Λάουρα Αλιπράντη-Μαράτου παρουσίασε το ρόλο του φύλου στην ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, ενώ η Αναπλ. Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Τέτα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συμμετοχής των Ευρωπαίων γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Τέλος, η Αναπλ. Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας Χαρά Καραγιαννοπούλου ανέπτυξε την προοπτική δημιουργίας συμμαχιών σε ζητήματα φύλου που διανοίγεται από την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας των Ευρωπαίων Πολιτών. Την εκδήλωση συντόνισε η Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου.

Photos & Video

Event Photos

Search

Sorry, no results were found.