Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Hanns Seidel και το Wilfried Martens Centre for European Studies
Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες συζήτηση με θέμα «Η Ελλάδα μετά τις εκλογές», την οποία συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το γερμανικό ΊδρυμαHanns Seidel και το Wilfried Martens Centre for European Studies(think tank του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος).
Εναρκτήριες εισηγήσεις έκαναν, ο Ευρωβουλευτής – Αντιπρόεδρος του Hanns Seidel Stiftung Markus Ferber και ο επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς. Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των Ευρωβουλευτών Μαρίας Σπυράκη και Γιώργου Κύρτσου, του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Siegfried Muresan, και του δημοσιογράφου της εφημερίδας Το Βήμα ‘Aγγελου Αθανασόπουλου.
Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε μία ριζική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα καθότι η νέα κυβέρνηση δεν τοποθετείται εντός του κυρίαρχου παραδείγματος εναλλαγής κυβερνήσεων επάνω στον παραδοσιακό άξονα Κεντροδεξιάς- Κεντροαριστέρας, αλλά βρίσκεται καθαρά στο αριστερό άκρο του πολιτικού συστήματος. Υπήρξε η εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις της νίκης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μπορεί να είναι εκτεταμένες στον πολιτικό τομέα, αλλά περιορισμένες στον οικονομικό, αν και πολιτικά ενδέχεται να παρασύρει τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα προς μία πιο αριστερή κατεύθυνση.
Ο κίνδυνος πιθανής μετάδοσης της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι πολύ μικρός, δεδομένου ότι πλέον υπάρχουν μηχανισμοί θωράκισης, αλλά και ότι η έκθεση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα έχει περιοριστεί ουσιαστικά. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει ή να ακολουθήσει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας ή να οδηγήσει τη χώρα σε μία πρωτόγνωρη οικονομική και πολιτική περιπέτεια.
Εκφράσθηκε η ανησυχία για το ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ανατρέψει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα.
Κοινή εκτίμηση των ομιλητών ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει έντονα το ιδεολογικό του υπόβαθρο, ενώ απομένει να αποδειχθεί το κατά πόσο είναι σε θέση να διαπραγματευτεί και να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του.
Επίσης αμφιβολίες εκφράστηκαν και ως προς τη βιωσιμότητα της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.
Επισημάνθηκε η αξία των παραδοσιακών κεντροδεξιών αξιών όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τονίσθηκε ότι η μη αυτοδύναμη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται ως μία πραγματική διάθεση των ψηφοφόρων για αλλαγή της πολιτικής, ωστόσο εντός του πλαισίου της Ευρωζώνης. Τέλος, δόθηκε σχολιάστηκε εκτενώς η διαφαινόμενη στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς μία πιο διαλλακτική προσέγγιση απέναντι της Ρωσίας.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Zeit, Matthias Krupa.