Επίσημα εγκαίνια Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ

19.12.2012 13:24 Αθήνα

Press release

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ

Τα επίσημα εγκαίνια της αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2013, στο Μουσείο της Ακρόπολης με τη συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ κ. HansGert Pöttering. 

«Χαιρετίζω όχι τα εγκαίνια αλλά την επιστροφή του ιδρύματος Αντενάουερ στην Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα: «Αναβαθμίζεται και αναβαπτίζεται ένας διάλογος που ξεπερνά τα ζητήματα της επικαιρότητας και αγγίζει θέματα αρχών και αξιών». Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε δύο μεγάλους πολιτικούς της Γερμανίας τον Κόνραντ Αντενάουερ και τον Γκούσταβ Στρέσεμαν που συνέβαλλαν στην εδραίωση της ειρήνης στην Ευρώπη και δημιούργησαν μία κοινή πολιτική κληρονομιά. Και οι δύο, είπε ο κ. Σαμαράς, συνέβαλλαν στην σταθεροποίηση της χώρας τους μετά από καταστροφές και πολέμους. Ο Στρέσεμαν απέδειξε ότι μπορεί κάποιος να είναι πατριώτης, ευρωπαίος και φιλελεύθερος συγχρόνως είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι ήταν ο πολιτικός που κατήγγειλε την συνθήκη των Βερσαλλιών και κατηγορήθηκε για εθνικισμό και λαϊκισμό. Παράλληλα συνέβαλλε στην σταθεροποίηση της οικονομίας και στην αποκατάσταση των γαλλογερμανικών σχέσεων.

Έπλεξε δε το εγκώμιο του Αντενάουερ λέγοντας: «ένωσε τις αρχές της οικονομίας της αγοράς και του κοινωνικού κράτους. Πρώτη φορά έγινε καγκελάριος το 1949 και κέρδισε τις επόμενες τρεις εκλογές πρωταγωνιστώντας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και οι δύο πρωθυπουργοί καταδίκασαν τους όρους που επιβλήθηκαν στην χώρα τους μετά από ήττες, αναστήλωσαν την αξιοπιστία της χώρας τους στο εξωτερικό και αποκατέστησαν την συνοχή στο εσωτερικό ενώ άλλαξαν τις συνθήκες που είχαν επιβληθεί τονώνοντας την οικονομία της αγοράς και αναβαθμίζοντας το κοινωνικό κράτος».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντενάουερ, κ. HansGert Pöttering, ξεκίνησε την ομιλία του στα Ελληνικά λέγοντας «ότι είναι μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι μαζί σας απόψε το βράδυ εδώ στην Αθήνα». Συνεχίζοντας είπε ότι «Βιώνουμε μία δύσκολη περίοδο και ξέρω τι επιτυγχάνετε εσείς στην Ελλάδα. Λέω στους συμπατριώτες μου ότι δεν μπορεί να ξεχνάτε τι βιώσαμε εμείς μετά τον εθνικοσοσιαλισμό και ότι οι άλλοι λαοί μας έδωσαν χείρα βοηθείας. Βιώνετε μία δύσκολη περίοδο αλλά έχετε κάθε λόγο να είσαστε αισιόδοξοι. Η Ευρώπη περνάει κρίση χρέους, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, καλείται να αντιμετωπίσει πολλά θέματα». Είπε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος καθώς η χώρα μείωσε το σύνολο του ελλείμματός της κατά τα δύο τρίτα. Τέτοια εκτεταμένη εξυγίανση των οικονομικών δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός υποφέρει και γι αυτό τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Το διακύβευμα για τους επόμενους μήνες είναι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Στην Γερμανία ακούστηκαν απαξιωτικές απόψεις. Εναντιώθηκα και είπα ότι όσοι είπαν αυτές τις ανοησίες δεν θα το πράξουν στο μέλλον». Τόνισε δε την ανάγκη της αλληλοβοήθειας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για να ξεπεραστεί η κρίση.

Photos & Video

Event Photos

Search

Sorry, no results were found.