Το επίκαιρο και κρίσιμο ζήτημα του οικονομικού αναλφαβητισμού και οι σχέσεις του με τον λαϊκισμό παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με το Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού, ενώ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του νέου πρόγραμματος «Διάλογοι Πολιτών» του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το πρόγραμμα «Διάλογοι Πολιτών» στοχεύει να αναδείξει τη σημασία που εχει η ενημέρωση για αυτούς για θέματα που αφορούν τη σύνθετη πραγματικότητα στην οποία και ζουν και εργάζονται.
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα ανάφερε ότι ο οικονομικός αλφαβητισμός συνιστά μια σύγχρονη πρόκληση για την ευημερία των πολιτών καθώς και για τη «θωράκισή» τους απέναντι στο λαϊκισμό, όπως αναγνωρίζουν ό διεθνείς οργανισμοί και πολλά κράτη Η πρόσφατη -πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια- χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 ανέδειξε τις πολύπλοκες διαστάσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της παγκόσμιας οικονομίας που επηρεάζουν τις ζωές των πολιτών και τις πολιτικές των κρατών. Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής φιλοδοξεί να προσφέρει γνώση και εργαλεία για την κατανόηση των σύγχρονων αυτώνπροκλήσεων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου το Ινστιτούτο Δημοκρατίας επιδιώκει τη συνεργασία με φορείς της οικονομίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.
Στο χαιρετισμό του, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, αναφέρθηκε ότι είναι αναγκαία η επιμόρφωση και εκπαίδευση των πολιτών για σημαντικά οικονομικά ζητήματα, που αφορούν την καθημερινότητά τους, την εργασία καθώς και τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης κ.Γιάννης Παπαγεωργίου, τόνισε τη σημασία συμμετοχής των νέων ανθρώπων στο δημόσιο διάλογο για την δημιουργία μίας κοινωνίας υπεύθυνων πολιτών.
Ο κ. Νικόλαος Φίλιππας, καθηγητής του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πειραιά και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Ανααλφαβητισμού, αναφέρθηκε στο ότη η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας και των χρηματοοικονομικών προϊόντων δημιουργούν πολλές δυνατότητες αλλά και κινδύνους για τους πολίτες που είναι λιγότερο εκπαιδευμένοι και εξοικειωμένοι με τη νέα οικονομία. Ο κ. Μιχάλης Αργυρού, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιου του Cardiff, παρουσίασε την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα βάσει του ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου. Στη συνέχεια ο κ. Σάκης Μουμτζής, Ιστορικός και Πολιτικός Αναλυτής, αναφέρθηκε στο φαινόμενο του λαϊκισμού που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά σε παθογένειες του οικονομικού συστήματος της χώρας που οδήγησαν στην κρίση. Σνυτονίστρια της συζήτησης ήταν η Βασιλική Νάκου, Δημοσιογράφος και Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.