Οι διαχρονικοί Ελληνοβαυαρικοί δεσμοί

10.06.2021 13:15

Δελτίο Τύπου

Με αφορμή την έκδοση του ιστορικού βιβλίου «Αφοσιωμένος σε μια ιδέα – Ο βασιλιάς Όθων και η Ελλάδα», το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Hanns Seidel διοργανώνουν διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο

«Οι διαχρονικοί Ελληνοβαυαρικοί δεσμοί»,

την Τρίτη 15 Ιουνίου, στις 18.30.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Χαιρετισμός

Markus Söder

Πρωθυπουργός της Βαυαρίας

 

Ομιλητές

Άγγελος Συρίγος

Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Πάντειου Πανεπιστημίου

 

Robert Brannekämper 

Βουλευτής – Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βαυαρικής Βουλής

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός
Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη
Δημοκρατία

Αντώνης Κλάψης

Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συγγραφέας του βιβλίου «Αφοσιωμένος σε μια ιδέα – Ο βασιλιάς Όθων και η Ελλάδα»

Συντονιστής

Γιώργος Παππάς

Δημοσιογράφος ΕΡΤ, Τα Νέα (Βερολίνο)

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά και τα γερμανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Το βιβλίο «Αφοσιωμένος σε μια ιδέα – Ο βασιλιάς Όθων και η Ελλάδα», του Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αντώνη Κλάψη που εξέδωσε το ίδρυμα Hanns Seidel «δεν υπενθυμίζει μόνο το ιστορικό βάθος των ελληνοβαυαρικών σχέσεων, αλλά γίνεται αφορμή να υπενθυμιστεί η σημερινή του σπουδαιότητά» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Ευρωβουλευτής Markus Ferber.

Εισαγωγικό χαιρετισμό στην έκδοση απευθύνουν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδος και της Βαυαρίας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η φιλελληνική αύρα της εποχής του Λουδοβίκου και του Όθωνα παραμένει ζω­ντανή στις καρδιές των Βαυαρών φίλων μας. Και η έκδοση του Ιδρύματος Hanns Seidel για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης το επιβεβαιώνει. Έρχεται να συμβάλει σε μια νέα ανάγνωση των πρώτων χρόνων της ελεύθερης Ελλάδας, αλλά και να εμπλου­τίσει μια εκτενή βιβλιογραφία για τις ελληνογερμανικές σχέσεις.  Με αφετηρία το παρελθόν, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η κυκλοφορία του τόμου αυτού συμπίπτει και με μία οκταετία επιτυχημένης λειτουργίας του Γραφείου του Ιδρύματος Hanns Seidel στην Αθήνα. Επισφραγίζοντας τη στενή συνεργασία μας με τον Πρωθυπουργό Markus Söder και με τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση, δυναμι­κό μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και καταδεικνύοντας ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και το ενοποιητικό της εγχείρημα.

Όλα αυτά, στην αυγή του τρίτου αιώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας. Αλλά και στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής, γεμάτης πρωτόγνωρες προκλήσεις, για ολόκληρη την ήπει­ρό μας».

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Dr. Markus Söder, επισημαίνει: «Το «ύψιλον» (y) στην αναγραφή του ονόματος «Bayern» της χώρας μας φέρνει καθη­μερινά στη μνήμη μας τους στενούς δεσμούς οι οποίοι συνδέουν, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, τη Βαυαρία με την Ελλάδα, κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο φιλελληνισμός, η αγάπη στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της έχουν και σήμερα τη θέση τους στη Βαυαρία: είναι το ωραιότερο θέαμα που αντικρίζει κάποιος στην Königsplatz, τη βασιλική πλατεία του Μονάχου. Γι’ αυτό και η Βαυαρία διέθεσε το πο­σό των 17 εκατ. ευρώ για τη γενική ανακαίνιση της Γλυπτοθήκης, του αρχαιότερου Μου­σείου του Μονάχου και του μοναδικού στον κόσμο με αποκλειστικές συλλογές γλυπτών της αρχαιότητας.

Η ελληνοβαυαρική φιλία ακμάζει, είναι ανάμεσα στους ανθρώπους, ενωμένους στην Ευρώπη και στην καρδιά της βαυαρικής πρωτεύουσας».

Ο δε συγγραφέας Αντώνης Κλάψης κλείνει την έκδοση γράφοντας: «Με τις αρετές και με τα ελατ­τώματά του, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, με τις ορθές και τις λανθασμένες επιλογές του, με την απόλυτη αφοσίωσή του στη Μεγάλη Ιδέα αλλά και με την έλλειψη ρεαλιστικού πνεύματος ως προς την πορεία υλοποίησής της, ο Όθων σφράγισε με την παρουσία του στον ελληνικό θρόνο τις πρώτες τρεις δεκαετίες του ελεύθερου ελληνικού εθνικού βίου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Όθων ερωτεύτηκε την Ελλάδα. Την επηρέασε, αλλά και επηρεάστηκε βαθιά από αυτή. Προσπάθησε όσο μπορούσε να την υπηρετή­σει. Δεν το κατόρθωσε πάντα με τον τρόπο που θα ήθελε, αλλά και με την αποτελεσμα­τικότητα που προσδοκούσαν οι Έλληνες. Ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι οι προθέσεις του ήταν αγαθές, έστω κι αν οι ικανότητές του δεν αρκούσαν πάντα για να τις υποστηρίξουν».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Ο Όθων βασίλευσε στην Ελλάδα για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Στο διάστημα αυτό επηρέασε κάθε πτυχή του ελληνικού εθνικού βίου, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο σε όλες τις εξελίξεις που σχετίζονταν με τα πρώτα βήματα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Βαυαρός στην καταγωγή, ο Όθων αγάπησε βαθιά την Ελλάδα, στην οποία αφοσιώθηκε με ειλικρίνεια, θέτοντας ως έναν από τους κυριότερους στόχους του την πλήρη εθνική της ολοκλήρωση, έτσι ώστε να συμπεριλάμβανε στα διευρυμένα όριά της όλους τους αλύτρωτους Έλληνες. Η βασιλεία του σημαδεύτηκε από πολλά συνταρακτικά γεγονότα, τα οποία κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο του 1862 με την εξέγερση που κατέληξε στην εκθρόνισή του».

Η έκδοση διατίθεται ηλεκτρονικά και μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Δημοσίευσης

Video Δημοσίευσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.