Ταμείο Ανάκαμψης: Το εμβόλιο για την ευρωπαϊκή οικονομία;

03.03.2021 10:50 Τηλεδιάσκεψη

Δελτίο Τύπου

Η διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει το καλύτερο πρόγραμμα στην Ευρώπη, έδωσε τον τόνο στη διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο, «Ταμείο Ανάκαμψης: Το εμβόλιο για την ευρωπαϊκή οικονομία;» που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Hanns Seidel την Τετάρτη 3 Μαρτίου. Τα εύσημα στη χώρα μας απέδωσε ο Markus Ferber, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος του Ιδρύματος Hanns Seidel, ενώ τους φιλόδοξους μεταρρυθμιστικούς στόχους της κυβερνητικής πρότασης υπογράμμισε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση συμμετείχαν επίσης, η Άννα Διαμαντοπουλου, πρόεδρος του «Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», πρώην Επίτροπος ΕΕ και υποψήφια για τη θέση Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, ο Αλέξανδρος Κρητικός, Διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Οικονομικών ερευνών του Βερολίνου και καθηγητής Πανεπιστημίου Potsdam, όπως και ο Μιχάλης Αργυρού, Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιώς και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στην εισαγωγική παρατήρηση του συντονιστή της εκδήλωσης δημοσιογράφου Gerd Hohler (ανταποκριτής της εφημερίδας Handelsblatt), ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα, ο Markus Ferber συμπλήρωσε ως εκτίμηση της γερμανικής πλευράς ότι «το ελληνικό πρόγραμμα ανάκαμψης αποτιμάται πολύ θετικά». Και τούτο γιατί «η Ελλάδα δεν συνέλεξε από όλα τα υπουργεία τι ήθελε το καθένα, αλλά κοίταξε εν γένει τι χρειαζόταν η χώρα», προσθέτοντας, ότι θα ευχόταν «όλα τα κράτη μέλη να έπρατταν όπως έπραξε η Ελλάδα». Επεσήμανε επίσης την έμφαση που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για δουλειές και το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε δουλειές στην Ευρώπη, λέγοντας ότι αυτός ακριβώς είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, «να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο θα ανακάμψουμε, αλλά θα είμαστε και ανθεκτικοί, θα μπορούμε επί μακρόν να δημιουργήσουμε σταθερές θέσεις εργασίας». Ο κ Ferber υπενθύμισε επίσης ότι ο γενικός τίτλος του σχεδίου ανάκαμψης είναι NextGenerationEU, που σημαίνει, ότι αποτελεί κύριο στόχο να κληρονομηθούν στην επόμενη γενιά πλεονεκτήματα και προοπτικές και όχι χρέη. Είναι ένα πρόγραμμα που στρέφεται στο μέλλον, ανέφερε, τονίζοντας ότι, «αν το καταφέρουμε θα τα έχουμε πράξει όλα σωστά», συμπληρώνοντας, «το λέω ξεκάθαρα, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό  δρόμο ως προς αυτό και έχει να παρουσιάσει το καλύτερο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη».

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε ότι «η βασική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας πριν τη νέα κρίση της πανδημίας, ήταν το επενδυτικό της κενό», επομένως, είναι απόλυτη ανάγκη να αξιοποιηθεί ακόμα και το τελευταίο ευρώ μέσα στο πρόγραμμα. Ο στόχος είναι, με τα 32 δισ. του προγράμματος να κινητοποιηθούν τουλάχιστον 45 ως 50 δισ. επενδύσεις. Αναγνωρίζοντας ότι  στην κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί «ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων», περιέγραψε τρεις ειδικότερους στόχους του σχεδίου: Η κάλυψη του επενδυτικού κενού, η απόλυτη αλλαγή του κράτους και ο πράσινος μετασχηματισμός. «Οι τρεις αυτοί βασικοί στόχοι μαζί με την κοινωνική συνοχή συνοψίζουν την “καρδιά” του σχεδίου», δήλωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας επίσης ως μεσο-μακροχρόνιο στόχο που εμπεριέχεται στο Ταμείο Ανάκαμψης  την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου με στόχο να είμαστε διεθνώς ανταγωνιστικοί, που σημαίνει κυρίως να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος όλων των ειδών επιχειρήσεων. Παραλλήλως, ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για «ένα πολύ δύσκολο Ταμείο» που θέλει να πετύχει με λίγα χρήματα (σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες) πολλούς στόχους, διακινδυνεύοντας  έτσι την επιτυχία του σχεδίου, τονίζοντας όμως ότι, «αυτό είμαι απολύτως βέβαιος ότι στο ελληνικό σχέδιο δεν θα γίνει», αλλά «έχει μεγάλη σημασία το σύνολο της Ευρώπης να μπορέσει να ανακάμψει δυναμικά». Κλείνοντας, στο δεύτερο κύκλο της συζήτησης και απαντώντας στην ερώτηση αν τον ανησυχεί η συσσώρευση νέων χρεών, ο Θ. Σκυλακάκης διευκρίνισε πως αυτό που τον ανησυχεί, «δεν είναι το μεσο-μακροπρόθεσμο, γιατί έχουμε καταφέρει και έχουμε κρατήσει τον προϋπολογισμό απείραχτο από μόνιμες επιβαρύνσεις. Είναι ένας προϋπολογισμός που μπορεί να παράγει πολύ καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα από την ώρα που η οικονομία θα επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία». Όπως είπε, «περισσότερο με ανησυχεί ο επόμενος μήνας, παρά τα επόμενα χρόνια».

Από την πλευρά της η ‘Αννα Διαμαντοπούλου απαντώντας αρχικά στην  ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης για την προσπάθεια της να διεκδικήσει την ηγεσία του ΟΟΣΑ φτάνοντας μέχρι το Top-3, επεσήμανε, ότι η Ελλάδα «απέδειξε ότι μπορεί να διεκδικήσει και διεθνείς οργανισμούς», τονίζοντας ότι, «με αυτή την πορεία και αυτή τη θέση που πήραμε ως χώρα για πρώτη φορά, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε στην Ελλάδα, “Welcome back” στο διεθνή ανταγωνισμό». Ως προς το θέμα της συζήτησης, η πρώην επίτροπος ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει ένα ορόσημο, όντως ως «εμβόλιο» για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ταμείο αυτό, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο για το Νότο και τους φτωχούς, αλλά για όλη την Ευρώπη και από την άποψη αυτή «έχει ισχυρότερη ενοποιητική δύναμη εν συγκρίσει με τα ΕΣΠΑ». Απαντώντας επίσης στην παρατήρηση του M. Ferber, ότι «περικοπές χρεών δεν υπάρχουν στην ατζέντα και δεν πρέπει να συζητούμε κάτι τέτοιο», η Α. Διαμαντοπούλου αναγνώρισε ότι είναι «πολύ επικίνδυνο» να μιλήσουμε για χρέος, αλλά το θέμα θα μπει στην ατζέντα, δεδομένου ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει σημαντικός αριθμός χωρών, ανάμεσά τους μεγάλες χώρες, που λόγω της πανδημίας κινδυνεύουν με χρεοκοπία». Κλείνοντας, η κ. Διαμαντοπούλου επεσήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ότι ο κύριος στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής εποχής, με θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις τόσο του εκπαιδευτικού συστήματος όσο και της δια βίου εκπαίδευσης.

Ο Αλέξανδρος Κρητικός, αφού ανέφερε ότι παρακολουθεί από κοντά τα ελληνικά πράγματα λόγω και του δεσμού της καταγωγής, επεσήμανε ότι για  πρώτη φορά η Ελλάδα κατάφερε να διαθέτει ένα πολύ καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα το οποίο μάλιστα κατέθεσε νωρίς, ήταν από τις πρώτες χώρες, υπογραμμίζοντας όμως ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν πολλά ακόμα βήματα. Το πολύ καλό σχέδιο είναι το πρώτο βήμα, πρέπει όμως να ακολουθήσουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις ιδίως στους τομείς στόχευσης (ψηφιοποίηση, εκπαίδευση, προστασία του κλίματος) οι οποίες  θα δίνουν το έναυσμα και για ιδιωτικές επενδύσεις, σημειώνοντας πάντως ότι ήδη έχουν γίνει ορισμένες εμβληματικού τύπου επενδύσεις. Παράλληλα, μέσω του Ταμείου, μπορούν να τεθούν σημαντικοί στόχοι, όπως η παραγωγική ανάπτυξη που αποδίδει νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, η μείωση της γραφειοκρατίας κ.α. ενώ και η στόχευση σε μεγαλύτερο μέγεθος των επιχειρήσεων, παρατήρησε, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Σε κάθε περίπτωση, κεντρικός άξονας είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, ανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι το πρόγραμμα είναι απαιτητικό, αλλά ελπίζει ότι η ΕΕ θα καταφέρει να το δρομολογήσει και να το υλοποιήσει, παρότι έχει καθυστερήσει και θα ήταν καλύτερα να είχε ψηφιστεί στα τέλη του 2020. Αναφερόμενος γενικότερα στις καθυστερήσεις, όπως π.χ. φάνηκε στη στρατηγική του εμβολισμού, ο κ.Κρητικός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να δημιουργήσει μια ατζέντα που θα τις επιτρέψει να λαμβάνει πιο γρήγορα αποφάσεις, ώστε να είναι τελικά πιο αποτελεσματική.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μεγάλη ευκαιρία, τόνισε ο Μιχάλης Αργυρού. Υπενθυμίζοντας τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας που είχαν διαπιστωθεί ήδη από το τέλος του 2019 (επενδυτική δαπάνη, ψηφιακή υστέρηση, Brexit, διεθνείς εμπορικές εντάσεις κ.α.) σημείωσε ότι πάνω σε αυτό το υπόβαθρο ήρθε το σοκ του κορονοϊού που έβαλε την ευρωπαϊκή οικονομία σε μεγάλη ύφεση. Ωστόσο, όπως είπε, «στην Ευρώπη έχουμε διδαχθεί από την προηγούμενη κρίση, γι’ αυτό και η αντίδρασή της ήταν πολύ πιο γρήγορη». Υπογράμμισε επίσης τη συμφωνία του με την οικονομική λογική του Ταμείου Ανάκαμψης, ότι δηλαδή «πρέπει να υποστηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα την περίοδο της κρίσης, δηλαδή να τονωθεί η πλευρά της ζήτησης, ούτως ώστε να μην καταρρεύσουν επιχειρήσεις και να μην αυξηθεί η ανεργία, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με στοχευμένο τρόπο ώστε στο μέλλον να μη μείνουν μόνο χρέη». Με αυτή τη λογική, συμπέρανε, «θα αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και των κρατών – μελών, και αυτό αντανακλάται στη λογική, οι επενδύσεις να συνδυάζονται με μεταρρυθμίσεις». Κλείνοντας, ο κ. Αργυρού επεσήμανε ως αξιοθαύμαστο τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί την κατάσταση οι κοινωνίες, στην Ελλάδα και αλλού, επομένως, τόνισε, «θα έλεγα ότι υπάρχει ελπίδα ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη οικονομικά και καλύτερη πολιτικά στο σύνολο της Ευρώπης».

Την εκδήλωση προλόγισαν, εκ μέρους των συνδιοργανωτών, η Τζένη Καπέλλου, διευθύντρια του γραφείου Αθηνών του Ιδρύματος Hanns Seidel, και ο Πάνος Σταθόπουλος, διευθυντής του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.