Περιφερειακή Ανάπτυξη, Χρηματοδοτικά Εργαλεία και δυνατότητες Επόμενη μέρα για την Θεσσαλία

02.12.2016 15:47 Ξενοδοχείο Volos Palace, Ξενοφώντος & Θρακέων, Βόλος

Δελτίο Τύπου

Σε συνεργασία με Περιφέρεια Θεσσαλίας

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργάνωσαν εκδήλωση στον Βόλο με θέμα: «Περιφερειακή Ανάπτυξη, Χρηματοδοτικά Εργαλεία και Δυνατότητες: Επομένη Μέρα για την Θεσσαλία», την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου.

 

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής Ρόδη Κράτσα ανέφερε ότι ο στόχος της εκδήλωσης είναι η έναρξη διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς για τα εργαλεία ανάπτυξης και την προετοιμασία για την αξιοποίηση τους με μια νέα κυβέρνηση αναπτυξιακής πνοής. Τόνισε επίσης ότι τα συμπεράσματα θα αξιοποιηθούν από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής παράλληλα με τις βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξης από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στην διαμόρφωση προτάσεων για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας βασισμένο στην περιφερειακή και κοινωνική συνοχή.

 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε στην σημασία που έχει για την περιφερειακή ανάπτυξη η συνεργασία με τους Δήμους, σε ένα ευρύ πρόγραμμα αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της περιφέρειας αλλά και κοινωνικής πολιτικής, κυρίως λόγω οικονομικής κρίσης. Ανέφερε ιδιαίτερα τις δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας για την Πράσινη Περιφέρεια και τα Πράσινα Λιμάνια.

 

Ο πρ. Υπουργός Ανάπτυξης, βουλευτής Τρικάλων και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενεργείας ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, τόνισε την σημασία των Ευρωπαϊκών πόρων, κυρίως των ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής για την περιφερειακή ανάπτυξη. Ανέφερε ότι η Θεσσαλία απορρόφησε συνολικά 1,5 δισ. την περίοδο 2007 – 2013, αλλά παραμένει μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Τόνισε ότι, ενώ οι νόμοι για την εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει καμία διαδικασία.

 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης αναφέρθηκε στις δομικές αδυναμίες της περιφέρειας Θεσσαλίας με χαρακτηριστική την αύξηση της ανεργίας στο 25% και με την απειλή ενός μη βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος για τους εργαζόμενους.

Εξέφρασε την άποψη επίσης ότι το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά εστιασμένο σε προνομιακούς τομείς για την ανάπτυξη της περιφέρειας, όπως ο αγροτικός και ο εκσυγχρονισμός της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία έχει ακόμη τα πρότυπα του ’80 και ‘90. Τέλος επισήμανε τον ρόλο που παίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τα αναπτυξιακά σχέδια της περιφέρειας.

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Αχιλλέας Νταβέλης εστίασε στο τρίπτυχο οικονομική ανάπτυξη – περιβάλλον – κοινωνική συνοχή, για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στην ανάγκη κινήτρων για προσλήψεις προσωπικού αλλά και στήριξης των εργαζομένων. Τόνισε επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, της δημιουργίας Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων αλλά και αντιμετώπισης των υψηλών επιτοκίων δανεισμού των Ελληνικών επιχειρήσεων, κάτι που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

 

Ο βουλευτής Κορινθίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης ΝΔ Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε σε στοιχεία και αναλύσεις που αποδεικνύουν ότι για πρώτη φόρα το 2015 και 2016 στην χώρα μας, οι ευέλικτες μορφές εργασίας υπερτερούσαν ως προς τις μόνιμες μορφές απασχόλησης, ενώ η ανεργία των νέων εκτινάχτηκε στο 40%. Ανέφερε επίσης, ότι το 2016 για πρώτη φόρα ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν ξεπέρασε τον αριθμό αυτών που άνοιξαν, ενώ 1 δις. ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις δημιουργεί η κυβέρνηση κάθε μήνα, και η καθυστέρηση στην επένδυση του Ελληνικού στοίχισε 1 δισ. ευρώ. Χαρακτήρισε ανεδαφικό τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2017 με αυτά τα δεδομένα και κυρίως τον στόχο της αύξησης των εξαγωγών κατά 5,1%.

 

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Μπουκώρος,στον χαιρετισμό του, χαρακτήρισε «τραπεζική» την ελληνική οικονομία η οποία στερείται, λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης, ενός τραπεζικού συστήματος για την χρηματοδότηση της ανάκαμψης και τόνισε την σημασία που έχει για τις ελληνικές περιφέρειες το ΕΣΠΑ, αφού οι ανάγκες ανάκαμψης της χώρας απαιτούν 100 δισ. για την επόμενη πενταετία.

 

Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων έκαναν παρεμβάσεις και κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, για την διεύρυνση του κύκλου των αρμοδιοτήτων της, την απλοποίηση του υπάρχοντος χωροταξικού σχεδιασμού, όπως και της νομοθεσίας σε ειδικές περιπτώσεις. Οι παραγωγικοί φορείς εξέφρασαν την ετοιμότητα τους για επενδύσεις και εξωστρέφεια σε ένα πλαίσιο που θα πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τις μεταρρυθμίσεις και στην ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας, έλξης ξένων κεφαλαίων και αξιοπιστίας της χώρας.

 

Την συζήτηση συντόνισε η πρ. Υφυπουργός και πρ. Βουλευτής Μαγνησίας,Ζέττα Μακρή, Γραμματέας του ΔΣ του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής.

Υλικό

Υλικό εκδήλωσης

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.