Ο αντίκτυπος των γερμανικών εκλογών

18.09.2013 16:01 Αθήνα

Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής εκδήλωση με θέμα: «Ο αντίκτυπος των γερμανικών εκλογών».

 

Η συζήτηση είχε τρεις θεματικούς κύκλους:

– Τα μετεκλογικά σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας

– Μια άλλη πολιτική για την Ελλάδα;

– Ορόσημο για την Ευρώπη;

Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Klemens Semtner εξήγησε τις ιδιαιτερότητες του γερμανικού εκλογικού συστήματος και τόνισε ότι «ένα χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών είναι το υψηλό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος ψηφοφόρων που θα αποφασίσει τις τελευταίες ημέρες πριν τις κάλπες. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που κάνει την πρόβλεψη του αποτελέσματος πολύ δύσκολη».

Τόνισε επίσης χαρακτηριστικά: «Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και είναι ενδεικτικό ότι πλέον δεν υπάρχει καμία συζήτηση επί του θέματος. Θέλουμε όμως ένα ευρώ που θα μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές. Η Ευρώπη ως ολότητα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και το ζωτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας είναι να αποτελέσει η Ελλάδα το success story της Ευρώπης». Εκτίμησε τέλος ότι η πρόκληση για την ΕΕ θα είναι η διαχείριση μιας αντιευρωπαϊκής τάσης που μπορεί να εκδηλωθεί έντονα στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

 

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας ότι η προχθεσινή δολοφονική επίθεση «αποτελεί ευθεία βολή στη δημοκρατία και οφείλουμε να απομονώσουμε τόσο τη Χρυσή Αυγή όσο και την ισοπεδωτική λογική έναντι του πολιτικού συστήματος η οποία γεννά το φασισμό».

Επεσήμανε ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν είναι πρωτίστως οικονομικό, όσο πολιτικό και γεωστρατηγικό. Θα πρέπει να διδαχθούμε πολλά από την ευέλικτη πολιτική των ΗΠΑ η οποία ξέρει να υιοθετεί τα πλεονεκτήματα και να εξάγει μειονεκτήματα. Εμείς προχωρήσαμε στη νομισματική ένωση χωρίς παράλληλη οικονομική και πολιτική ένωση, γεγονός το οποίο ενθάρρυνε τη διάθεση εσωτερικών ηγεμονισμών, μείωσε την αποτελεσματικότητα της ΕΕ και έθεσε σε δοκιμασία την ευρωατλαντική σχέση».

Σχετικά με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών εκτίμησε ότι «οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή δεν σημαίνει θεαματική αλλαγή για την Ελλάδα, καθώς οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των κομμάτων δεν είναι τόσο μεγάλες, ενώ ήταν σχεδόν κοινή η στάση τους απέναντι στη χώρα μας.

«Το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών είναι περισσότερο μια σύγκρουση των κομμάτων εσωτερικά, παρά μεταξύ τους. Από τη μια η άποψη του Κολ που ήθελε μια ισχυρή Ευρώπη για να υπάρχει μια δυνατή Γερμανία και από την άλλη το νεωτεριστικό δόγμα που επιθυμεί μια γερμανική Ευρώπη. Ωστόσο ήδη βλέπουμε μια αργή στροφή της Μέρκελ προς την πρώτη σκέψη γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερη Ευρώπη, για αποκατάσταση της ευρωατλαντικής ισορροπίας και επιστροφή στην πραγματική οικονομία».

«Η Ελλάδα με το 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ  μπορεί να αναδειχθεί ευκολότερα σε ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης παρά σε αιτία της συνολικής κρίσης. Αλλά για να γίνει αυτό δεν πρέπει να πάμε σε κλωνοποίηση των μοντέλων διαχείρισης, αλλά να καταστήσουμε συγκριτικό πλεονέκτημα την πολυμορφία των εθνικών πολιτισμών και να αξιοποιήσουμε τη συμπληρωματικότητα του γερμανικού και του ελληνικού μοντέλου.

Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία άμεσα εκλεγμένη από τους ευρωπαϊκούς λαούς, που θα διασφαλίζει ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και κατανομή ρόλων στα κράτη μέλη».

Τέλος ανέφερε ότι «πρέπει να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική για τη χώρα και να εντοπίσουμε σε ποιους τομείς της πραγματικής οικονομίας μπορούμε να επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε νέο πλούτο. Πώς να προχωρήσουμε ριζικές μεταρρυθμίσεις μαζί με την κοινωνία και όχι απέναντι. Πώς θα μπορέσουμε τα μικρά προσωπικά όνειρα να τα χωρέσουμε σε ένα εθνικό αναπτυξιακό όραμα για την Ελλάδα».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Έχουμε μια δολοφονία με πολιτικό κίνητρο». Τόνισε ότι «τη Χρυσή Αυγή την ανέβασε το μνημόνιο και η λιτότητα. Έτσι σήμερα βρισκόμαστε πλέον σ’ ένα σημείο καμπής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οργάνωσης από τους κρατικούς μηχανισμούς και όλο το πολιτικό φάσμα. Έχουμε ένα επαρκέστατο νομικό οπλοστάσιο το οποίο όμως δεν εφαρμόζεται. Η ανοχή και αίσθηση παντοδυναμίας έδωσε την αίσθηση ότι μπορούν να μαχαιρώνουν και να παραμένουν ατιμώρητοι.

Ο τόπος έχει υποφέρει πολλά από το φασισμό, το ναζισμό αλλά και τον εμφύλιο. Σήμερα θέλουμε αντιπαράθεση για τα προβλήματα του 2013 και όχι την επιστροφή στα πάθη του 1950. Χρειάζεται όμως απόλυτη ηθική απομόνωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης. Αυστηρή αντιμετώπιση των ποινικά κολάσιμων πράξεων».

Σχετικά με τις προσδοκίες από τις γερμανικές εκλογές ανέφερε: «Μην περιμένουμε ότι τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα τη δώσουν οι Γερμανοί. Είναι δική μας υπόθεση. Πρέπει να κάνουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, να θεσπίσουμε δίκαιη και αποτελεσματική φορολογία για να πείσουμε ότι χρειαζόμαστε χρόνο, αλληλεγγύη και βοήθεια. Να μην περιμένουμε μεγάλες αλλαγές στην ασκούμενη πολιτική, αν και για την Ελλάδα το λιγότερο κακό είναι ο μεγάλος συνασπισμός».

«Στην Ευρώπη πρέπει να ξαναθυμηθούμε τη συνοχή. Θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη, περισσότερη Ευρώπη και μια Γερμανία η οποία να μην κάθεται αφ’ υψηλού στη θέση του οικονομικά ισχυρού, αλλά να σκέφτεται με όρους ευρωπαϊκής προοπτικής. Η Ευρώπη ως οικονομική μηχανή δεν μπορεί να εμπνεύσει τους λαούς».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι στη Γερμανία υπάρχει μια κουλτούρα συνεργασιών, και παρότρυνε την αξιωματική αντιπολίτευση να σκεφτεί το ενδεχόμενο οι επόμενες εκλογές να την αναδείξουν σε πρώτο κόμμα και να κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επεσήμανε ότι «τα γερμανικά κόμματα απευθύνονται στους ψηφοφόρους τους και λαϊκίζουν για το θέμα της Ελλάδας διότι γνωρίζουν κατά βάθος ότι από την κρίση δεν έχασε ο Γερμανός πολίτης αλλά αντίθετα κέρδισε». Ανέφερε ότι χρειαζόμαστε «περισσότερη Ευρώπη προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, ενώ για την Ελλάδα εκτίμησε ότι χρειάζεται ένα «σχέδιο κοινής λογικής».

Από την πλευρά του καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση και υποστήριξε πως η οικονομική κρίση έχει μεγάλη ευθύνη για την άνοδο της Χρυσής Αυγής όπως επίσης και η προτροπή ανυπακοής απέναντι στο κράτος: «Αυτή η ανυπακοή και ο διαχωρισμός που επιχειρήθηκε ανάμεσα σε προδότες και πατριώτες φέρνει τα σημερινά αποτελέσματα».

Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Πανεπιστημίου Κρήτης Κώστας Λάβδας εξήγησε τις λεπτομέρειες του γερμανικού εκλογικού συστήματος. Εκτίμησε ότι είναι πιθανή η εξακομματική εκπροσώπηση στη νέα Βουλή και αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε ένα παράγοντα παροδικής αστάθειας που θα οδηγήσει στην ανάγκη ενός ακόμα ευρύτερου συνασπισμού κομμάτων. Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο τελικά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κυβερνητική σταθερότητα σε σχέση μ’ έναν συνασπισμό CDU – SPD καθώς όλα τα κόμματα θα γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρχει καμία άλλη κυβερνητική εναλλακτική.

Εκτίμησε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας εξαρτάται περισσότερο από τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρώπη, παρά από την κοινοβουλευτική ισορροπία στη Γερμανία και υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε άμεσα ένα όραμα για την Ευρώπη και η έλλειψη του μπορεί να αποδειχθεί τραγική».

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας και Βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας καταδίκασε τη δράση της Χρυσής Αυγής και την προχθεσινή δολοφονία, ενώ τόνισε ότι η απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα πρέπει να είναι συντεταγμένη και απόλυτη.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη, ο κ. Τασούλας σχολίασε: «Ξέρουμε όλοι το πρόβλημα, αλλά ο καθένας το παρουσιάζει όπως τον εξυπηρετεί. Βεβαίως η Χρυσή Αυγή  ανέβηκε από την κρίση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από την ίδια κρίση. Δυστυχώς έχουν μπερδέψει ορισμένοι την αντιπολίτευση και την αντίσταση. Έχουμε αντιστασιακούς επί  δημοκρατίας. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα. Έχουμε πολλούς οι οποίοι όχι μόνο σταδιοδρόμησαν  αλλά και συνταξιοδοτήθηκαν ως αντιστασιακοί επί δημοκρατίας. Αυτό το μεγάλο μπέρδεμα πρέπει να σταματήσει. Η δημοκρατία σηκώνει και επιζητά μόνο αντιπολίτευση. Όσοι κάνουν αντίσταση επί δημοκρατίας απλά την υπονομεύουν».

Ο Πρόεδρος του ΙΔΚΚ εκτίμησε ότι οι γερμανικές εκλογές «έχουν ενδιαφέρον και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Ωστόσο, ως προς την επίδραση που θα έχει το όποιο αποτέλεσμα στη χώρα μας, όλοι συμφωνούμε ότι εμείς θα αποφασίσουμε πως θα ξεφύγουμε από την δοκιμασία στην οποία έχουμε περιέλθει. Εμείς αποφασίζουμε που θέλουμε να πάει η Ελλάδα. Όσες φορές στο παρελθόν κάποιοι είχαν την προσδοκία ότι εξωτερικοί παράγοντες θα άλλαζαν τα δεδομένα στη χώρα, διαψευσθήκαν από τις εξελίξεις.  Σήμερα είναι η εποχή του πραγματισμού και της αξιοποίησης των δικών μας δυνάμεων για κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα».

 

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Μαριάνα Πυργιώτη 

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.