Δημογραφική Πτώση και Μετανάστευση: Ψάχνοντας την Ευρωπαϊκή Χρυσή Τομή

16.10.2019 10:44 Βρυξέλλες

Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου η εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του Martens Centre for European Studies στις Βρυξέλλες με θέμα το δημογραφικό.

Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ των think tanks του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «net@work», παρουσιάστηκαν στοιχεία για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη που καταδεικνύουν ότι από το 2019 έως το 2080 το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων θα είναι αρνητικό. Η ΕΕ θα χάσει 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε εργασιακή ηλικία μέχρι το 2050, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί σημαντικά αριθμός των ανθρώπων στις ηλικίες 80-90. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας των ευρωπαίων από τα 38,3 στα 41,6 έτη.

H Υφυπουργός Εργασίας κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, ως κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση  ανέδειξε τις σημαντικές διαστάσεις που έχει το δημογραφικό πρόβλημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη συνολικά. Παρουσίασε τη στρατηγική αντιμετώπισής του, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα που έχει λάβει ή προγραμματίζει η ελληνική κυβέρνηση, όπως το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε γέννα,  η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1,000 ευρώ για κάθε παιδί, η μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη στο 13%, η διασφάλιση θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ.  Η κα. Μιχαηλίδου τόνισε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα μέτρα, αλλά κομμάτια ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας και ενδυναμώνει το θεσμό της οικογένειας.

Αναφορικά με τη σχέση του δημογραφικού με το μεταναστευτικό επεσήμανε ότι «η απάντηση στη δημογραφική πρόκληση θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη νόμιμη μετανάστευση. Αυτό όμως δεν πρέπει να συμβεί σε μια απλουστευτική και μονοδιάστατη βάση. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η επιτυχημένη ενσωμάτωση των μεταναστών στις κοινωνίες των χωρών εγκατάστασης.

Η θέλησή τους να κάνουν αποδεκτούς τους κανόνες της ανοικτής κοινωνίας, ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η αποδοχή των κοινωνικών υποχρεώσεών τους θα πρέπει να  θεωρούνται αδιαμφισβήτητες προϋποθέσεις για λειτουργική κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις η μετανάστευση μπορεί να εκληφθεί από τους τοπικούς πληθυσμούς ως παράγοντας που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και συνεπακόλουθα να θεωρηθεί ως ακατάλληλη απάντηση στη δημογραφική ύφεση».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής κ. Γιώργος Πρεβελάκης, Πρέσβης στον ΟΟΣΑ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΔΚΚ,  επέμεινε στην γεωπολιτική σημασία του δημογραφικού παράγοντα· υπογράμμισε τις μεγάλες ανισορροπίες οι οποίες δημιουργούνται ανάμεσα στην γηράσκουσα Ευρώπη και την εκρηκτικά αναπτυσσόμενη Αφρική. Σε συνδυασμό με την μεσανατολική αστάθεια, εκτίμησε ότι πρέπει να αναμένονται ευρείες μεταναστευτικές κινήσεις. «Το μεγάλο ευρωπαϊκό διακύβευμα για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι η ομαλή ενσωμάτωση των πληθυσμιακών ροών. Το ζήτημα της ταυτότητας αναδεικνύεται ως μείζονος σημασίας. Πρέπει να αποφευχθεί ένας ενδο-ευρωπαϊκός ανταγωνισμός για την προσέλκυση ενός πληθυσμιακού δυναμικού με ευκολία ένταξης. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αναίρεση, μέσω της δημογραφίας, του στόχου της σύγκλισης».

Η κα. Πόπη Καλαϊτζή, ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας braingain αναφέρθηκε στις σημαντικές επιπτώσεις του brain drain στο δημογραφικό. Επισήμανε ότι στα χρόνια τις κρίσης έχουν φύγει από την Ελλάδα πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες. Ωστόσο περίπου ένας στους τρεις Έλληνες του εξωτερικού θα επέστρεφε στην Ελλάδα αν έβρισκε μια δουλειά ακόμα και με χαμηλότερο μισθό, αρκεί στη χώρα μας να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές, που σχετίζονται με την μείωση της φορολογίας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις ελληνικές πόλεις και την αξιοκρατία.

H κα. Καλαϊτζή, ως γιατρός, τόνισε ότι το σύστημα υγείας οφείλει να προετοιμαστεί κατάλληλα προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο υγιής γήρανση του πληθυσμού διότι σε αντίθετη περίπτωση το υγειονομικό κόστος του δημογραφικού προβλήματος θα είναι τεράστιο.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Παναγιώτης Κακολύρης, μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων ανέφερε ότι για τις επόμενες δεκαετίες η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα ραγδαία μείωση και γήρανση του πληθυσμού της. Επεσήμανε ότι το δημογραφικό θα έχει πολυδιάστατη επίδραση και θα αποδειχθεί ένας καθοριστικός παράγοντας που θα διαμορφώσει το μέλλον της ΕΕ και την ευημερία των πολιτών της.

Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός από εκπροσώπους άλλων think tanks, ήταν οι έλληνες Ευρωβουλευτές κύριοι Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Γιώργος Κύρτσος, ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, εκπρόσωποι της ΝΟΔΕ και της ΟΝΝΕΔ Βρυξελλών

Υλικό

Υλικό εκδήλωσης

Φωτογραφίες & Video

Φωτογραφίες Εκδήλωσης

Αναζήτηση

Συγνώμη, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα.