Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 το κλειστό Policy Meeting που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωσταντίνος Καραμανλής στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά με θέμα:
“Η παρουσία της Κίνας στο σύγχρονο κόσμο και οι ελληνοκινεζικές σχέσεις”
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Κυβερνητικού κινεζικού Πανεπιστημίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Xie Chuntao, μαζί με αντιπροσωπεία διευθυντών το ιδίου ιδρύματος, ο οποίος σημειώνεται πως διευθύνει πλέον των δυόμισι χιλιάδων κυβερνητικών σχολών του Κομμουνιστικού κόμματος στην Κίνα. Στην εκδήλωση συμμετείχε και παρενέβη στη συζήτηση και ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Σιάο Τζουντσένγκ.
Την εκδήλωση προλόγισε το Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και τονίζοντας στην αρχική του εισήγηση την κρισιμότητα της σημερινής εποχής στην οποία η Κίνα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους οριοθέτησε τη συζήτηση στο ρόλο της Κίνας στην εποχή της διάσπασης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος (fragmentation) ύστερα από μια εκτεταμένη περίοδο παγκοσμιοποίησης στην οποίαν πρωταγωνίστησε αλλά και ωφελήθηκε τα μέγιστα η Κίνα. Ζήτησε επίσης να περιστραφεί η συζήτηση πάνω στις όποιες προσπάθειες της Κίνας για διεθνή συνεργασία και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο Γιώργος Ξηραδάκης ο οποίος ανέλαβε να παρουσιάσει τον εκλεκτό προσκεκλημένο, αναφέρθηκε εκτεταμένα στις συνεχώς αναπτυσσόμενες οικονομικές ελληνοκινεζικές σχέσεις με στοιχεία ιστορικά που αφορούσαν κυρίως τη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην εκκίνηση της κινεζικής αναπτυξιακής μηχανής από τη δεκαετία του ´80.
Ο Αντιπρόεδρος και Καθηγητής του Κυβερνητικού Κινεζικού Πανεπιστημίου του κομμουνιστικού κόμματος στη μακρά του ομιλία τόνισε την συμβολή του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό, και στην πολιτισμική εξέλιξη της Κίνας. Τόνισε ότι η Κίνα κάνει ήδη πολλά για την κλιματική αλλαγή έχοντας συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα του προβλήματος, ενώ αναφέρθηκε σε ένα ψυχρό πόλεμο ο οποίος φαίνεται να έχει ακόμη δρόμο να διανύσει στο διεθνές σύστημα. Τόνισε επίσης ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί γιατί πιστεύει ότι μόνο έτσι μπορεί να αυξηθεί η ευημερία όλων των εμπλεκομένων χωρών στο διεθνές σύστημα. Έδωσε έμφαση στο εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των χωρών της Κίνας και της Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε στον Πειραιά τονίζοντας την πρόθεση να μετατραπεί σε ένα ναυτιλιακό πάρκο όπου ανθρώπινο και τεχνικό δυναμικό από την Ελλάδα θα απασχολείται όλο και περισσότερο, με σκοπό το πάρκο αυτό να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό, ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά δώρα ενώ διατυπώθηκε η πρόθεση να συνεχιστεί η επαφή αυτή με μια ανάλογη επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο.