Πίσω

Αναστασόπουλος Γιώργος

Αναστασόπουλος Γιώργος
Διδάκτωρ του Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου

Ο Γιώργος Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Κηφισιά. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών και από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Συγκριτικό Δίκαιο στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στη δημοσιογραφία στο Medill School of Journalism των ΗΠΑ. Διδάκτωρ του Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1953 στην Καθημερινή και συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης, αρθρογράφος κ.λπ. (Μεσημβρινή, Ακρόπολις, Ναυτεμπορική, Βραδυνή, Έθνος, Εικόνες, Εκλογή κ.ά.). Κατά την περίοδο της δικτατορίας έγραψε άρθρα στην παράνομη εφημερίδα των «Ελεύθερων Ελλήνων» και το καθεστώς έκλεισε την 1η Δεκεμβρίου 1973 την εφημερίδα Βραδυνή για τη δημοσίευση του άρθρου του «Μετά τας προγραμματικάς δηλώσεις της κυβερνήσεως Ανδρουτσοπούλου». Διετέλεσε κατόπιν Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (1974-1981) και Διευθυντής της Εφημερίδας Μεσημβρινή (1983-1984). Εξελέγη τέσσερις φορές διαδοχικά Πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (1976-1984) και τρεις φορές μέλος της Διοικήσεως της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (1978-1984).

Χρημάτισε υπηρεσιακός Υφυπουργός Προεδρίας στις Κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή (1977) και Γ. Ράλλη (1981), και Πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής των εκλογών του 1981.

Εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1984, το 1989 και το 1994. κατά την πρώτη του θητεία αναδείχθηκε δύο φορές Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Ευρωβουλής και υπήρξε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής στα θέματα γενικών κατευθύνσεων της πολιτικής μεταφορών, της ναυτιλιακής πολιτικής και της πολιτικής της αεροπορικής ασφάλειας.

Διετέλεσε ακόμη Πρόεδρος της Διασκέψεως των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Ευρωβουλής.

Το 1989, το 1994 και το 1997 εξελέγη μεταξύ των πρώτων αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανέλαβε ειδικότερα την ευθύνη για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της πληροφορικής της Ευρωβουλής και της πολιτικής της πληροφόρησης, τη συμπροεδρία της διαθεσμικής ομάδας εργασίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πληροφόρηση και τις εισηγήσεις για την πρώτη οδηγία προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, τον αποκωδικοποιητή κ.λπ. Διαμόρφωσε τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, με τη θέσπιση κοινών αρχών για ένα ενιαίο εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές.

Έχει συγγράψει τα βιβλία Πρόσκληση του 1992, μαζί με άλλους, Τάσεις εν όψει της Διακυβερνητικής Διασκέψεως του 1996 (1995), Διπλή απειλή για το Κοινοτικό Δίκαιο (1996) και Κοινές αρχές για ένα ευρωπαϊκό εκλογικό σύστημα (1999).

Έχει τιμηθεί με τους ανώτερους ταξιάρχες ή τους ταξιάρχες της αξίας της Γερμανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Αιγύπτου και Αργεντινής, τη γαλλική λεγεώνα της Τιμής, το μετάλλιο Ρομπέρ Σουμάν και με εκκλησιαστικές τιμητικές διακρίσεις. 

Copyright © 2011 idkaramanlis | All rights reserved.

Επικοινωνία

Πειραιώς 62
18346, Μοσχάτο
Τηλ. 2109444303
Fax. 2109444860
e-mail: info[at]idkaramanlis[dot]gr