Πίσω

Υποκριτική η γερμανική πολιτική στη Μέση Ανατολή

Υποκριτική η γερμανική πολιτική στη Μέση Ανατολή

13/07/11

Νέα σειρά επικριτικών δημοσιευμάτων και πολιτικών τοποθετήσεων εναντίον της κυβέρνησης Μέρκελ προκάλεσε η απόφαση του Βερολίνου να πουλήσει σύγχρονα τεθωρακισμένα στη Σαουδική Αραβία.

Έθνος

 

Η γερμανική πολιτική δεν εμφανίζεται διπρόσωπη και κυρίως αναποτελεσματική μόνο στη διαχείριση της κρίσης χρέους στην ΕΕ. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και στην πολιτική που ακολουθεί στα θέματα άμυνας και εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή και τις αραβικές χώρες.

 

Μετά την άρνηση να εμπλακεί στρατιωτικά στην επέμβαση της Δύσης στη Λιβύη, κατά του καθεστώτος Καντάφι, η Γερμανία εξόργισε τους επικριτές της (και τους αντιπάλους της κυβέρνησης Μέρκελ στο εσωτερικό), με την επιβεβαίωση της πώλησης 200 αρμάτων μάχης Leopard 2 στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το Der Spiegel το αντίτιμο φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ.

Η ισχυροποίηση της άμυνας μίας χώρας που καταπιέζει εμφανώς τους πολίτες της και βρίσκεται σαφώς σε περιοχή "σε κρίση", έφερε καταιγισμό δημοσιευμάτων. Η Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων, έστειλε ενισχύσεις στο Μπαχρέιν για να κατασταλούν οι εκεί διαδηλώσεις.

Η αλλαγή στάσης ωστόσο έρχεται και με οικονομικά οφέλη, που αντισταθμίζουν το πολιτικό κόστος. Σήμερα η Γερμανία είναι ο τρίτος παγκοσμίως εξαγωγέας όπλων, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με το μερίδιό της να φτάνει το 11% της αγοράς.

Ολα αυτά, πίσω από την βιτρίνα μίας πολιτικής που είναι κατά του πολέμου, αλλά από πίσω το εγχώριο συμβούλιο ασφαλείας κλείνει οικονομικές συμφωνίες, που επιβεβαιώνονται πολύ αργότερα.

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με αμυντικές δαπάνες χαμηλότερες από τη Βρετανία ή τη Γαλλία, εξάγει περισσότερα όπλα. Είναι και το γεγονός ότι πολλά πάνε σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ...

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63219296

Copyright © 2011 idkaramanlis | All rights reserved.

Επικοινωνία

Πειραιώς 62
18346, Μοσχάτο
Τηλ. 2109444303
Fax. 2109444860
e-mail: info[at]idkaramanlis[dot]gr