Πίσω

Σπρώχνουν τις ελληνικές τράπεζες στον "Βράχο"

Σπρώχνουν τις ελληνικές τράπεζες στον "Βράχο"

28/09/11

Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι μετά τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock θα ζητηθούν από τις τράπεζες επιπλέον κεφάλαια ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ. Στο ύψος αυτό υπολογίζουν τις πρόσθετες καλύψεις που θα χρειαστεί να πάρουν οι τράπεζες για τα καθυστερούμενα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ημερησία

Στις συμπληγάδες του rollover και της BlackRock βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, ενώ το οικονομικό επιτελείο τις ωθεί βίαια στην αγκαλιά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ανοίγει την «κερκόπορτα» για την κρατικοποίησή τους και τον πλήρη αφελληνισμό τους στη συνέχεια.

Αυτό υποστηρίζουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές και ταυτόχρονα σημειώνουν πως: μέσα σε 20 μέρες οι τραπεζικές μετοχές έχασαν το 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Οι κρατικοποιήσεις τραπεζών σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία) οδήγησαν την αξία της μετοχής από τα 24ευρώ ακόμα και στα 0,05σεντς (Allied Irish).

Ταυτόχρονα προσπαθούν να απαντήσουν σε σειρά εύλογων ερωτημάτων όπως ποιοι εξυπηρετούνται από τον αφελληνισμό των τραπεζών, ποια κέντρα απεργάζονται την κατάρρευση των μετοχών και εποφθαλμιούν την περιουσία τους, αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες που θα χρηματοδοτούσαν τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μετά την αναδιάρθρωση του χρέους. Οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες στον κλάδο είναι καταιγιστικές, όπως λένε στελέχη της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ η προσφυγή στο ΤΧΣ θα φέρει «σεισμικές» αλλαγές σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας με την ύφεση να βαθαίνει περισσότερο καταδικάζοντας σε αργό θάνατο κάθε απόπειρα ανάπτυξης και δημιουργώντας νέα τάξη νεόπτωχων νοικοκυριών.

Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι μετά τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock θα ζητηθούν από τις τράπεζες επιπλέον κεφάλαια ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ. Στο ύψος αυτό υπολογίζουν τις πρόσθετες καλύψεις που θα χρειαστεί να πάρουν οι τράπεζες για τα καθυστερούμενα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σε αυτά τα 13 δισ. ευρώ θα πρέπει να προστεθούν και τα 5 δισ. ευρώ που είναι οι απώλειες από το εφάπαξ hair cut της τάξης του 21% στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων.

Δηλαδή σε μία περίοδο που οι αγορές βιώνουν μείζονα οικονομική κρίση, με την κατάσταση στην Ελλάδα να είναι δυσχερέστερη, οι τράπεζες καλούνται να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να αντλήσουν από τις «κλειστές» ευρωπαϊκές αγορές και τους Ελληνες μικροεπενδυτές 18 δισ. ευρώ.

Η γιγαντιαία αυτή αύξηση μετοχικών κεφαλαίων τις οδηγεί μαθηματικά στην αγκαλιά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές και υποστηρίζουν πως:

Θα μπορούσε να βρεθεί μία λύση ήπιας προσαρμογής και να δοθεί χρόνος ώστε οι τράπεζες να απορροφήσουν τους κραδασμούς και να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Αντίθετα τους ζητείται εφάπαξ hair cut της τάξης του 21% στα ομόλογα (για να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανταλλαγής του ελληνικού χρέους).

Και εδώ υπογραμμίζουν πως το κράτος επανειλημμένα «επέβαλλε» στις τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Καταλύτης για τις εξελίξεις είναι και ο έλεγχος που ξεκινά αύριο στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών με έδρα την Ελλάδα από την Black Rock.

Πιάνουν δουλειά οι 300 της BlackRock

Από αύριο Δευτέρα οι 300 ελεγκτές της BlackRock πιάνουν δουλειά στις ελληνικές τράπεζες. Και θα εξετάσουν ενδελεχώς δάνεια 250 δισ. ευρώ.

Ο έλεγχος θα διενεργηθεί κατά τα πρότυπα του ελέγχου στην Ιρλανδία, στην οποία η BlackRock εξέτασε 700.000 δάνεια όλων των κατηγοριών και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης ζητήθηκαν από τις τράπεζες κεφάλαια ύψους 24 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβαν από το κράτος. Οι κατηγορίες δανείων που εξετάστηκαν ήταν τα στεγαστικά δάνεια από ιδιώτες, τα στεγαστικά που λάμβαναν επιχειρήσεις για επενδυτικούς λόγους, τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά.

Εξονυχιστικός έλεγχος. Ακόμα οι ελεγκτές της BlackRock στον εξονυχιστικό έλεγχο που θα διενεργήσουν θα εξετάσουν και όλα τα SPVs (οχήματα ειδικού σκοπού) στα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται δάνεια.

Στο μεταξύ οι Ελληνες τραπεζίτες «βλέπουν» σημαντική άνοδο των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια τα επόμενα τρίμηνα, και εκτιμούν ότι το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις θα φτάσει κοντά στα επίπεδα του 60%, από 45% που κινείται σήμερα σε μέσο όρο για το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, φέτος οι τράπεζες αναμένεται να διαγράψουν δάνεια της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 10% από πέρυσι.

Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν να κάνουν με τις δυσοίωνες προβλέψεις για την ύφεση, που αναμένεται στα επίπεδα του 5%, αλλά και με τα αποτελέσματα του ελέγχου των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από την BlackRock.

Οι επιλογές για την ανταλλαγή ομολόγων

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να απαντήσουν οι τράπεζες αν αποδέχονται τους όρους του PSI για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής-μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες, καθώς έλαβαν το σύμφωνο κατανόησης (ΜοU).

Το σύμφωνο επεκτείνει τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που μπορεί να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα μέχρι και το 2024 για τις τρεις από τις τέσσερις διαθέσιμες επιλογές. Ειδικότερα μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα ομόλογα που λήγουν το 2013. Πρόκειται για την ανταλλαγή των υφιστάμενων σε νέα 15ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με hair cut 20% και μεσοσταθμικό κουπόνι 5,90%.

Το κεφάλαιο του νέου ομολόγου θα είναι εγγυημένο κατά 80%.

Επίσης υπάρχουν οι επιλογές:

Ανταλλαγής των ομολόγων με νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75% και εγγυημένο το κεφάλαιο στη λήξη με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγησης ΑΑΑ.

Ανταλλαγής των υφιστάμενων με νέα 30ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με κούρεμα 20%, και μεσοσταθμικό κουπόνι 6,62%. Και σε αυτήν την επιλογή το κεφάλαιο στη λήξη θα είναι εγγυημένο πλήρως με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση ΑΑΑ.

Μετακύλισης των ομολόγων σε νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75%. Το κεφάλαιο στη λήξη θα είναι εγγυημένο με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση ΑΑΑ. Συνολικά το δημόσιο χρέος που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών με λήξη το 2020 εκτιμάται στα 135 δισ. ευρώ.

Απαξίωση σε πέντε στάδια...

Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αντλήσουν τα 18 δισ. ευρώ.

Αυτό σε πρώτη φάση θα σημάνει την κρατικοποίησή τους, αφού όποια προσφύγει -είτε από μόνη της είτε επειδή της ζητηθεί από την ΤτΕ- στο ΤΧΣ η συμμετοχή του Δημοσίου θα γίνεται με κοινές μετοχές. Για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά: Το Μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι αυτό θα γίνεται με κοινές μετοχές.

«Σεισμικές» θα είναι οι εξελίξεις για την οικονομία γενικότερα αν πάμε σε κρατικοποίηση, λένε οι αναλυτές και εξηγούν ότι αν περάσουν σε κρατικό mana­gement:

Εκμηδενίζονται οι αξίες των μετοχών, που σε ποσοστό 40% με 50% τις κατέχουν Ελληνες μικροεπενδυτές.

Για να πετύχουν μείωση του λειτουργικού κόστους, θα προχωρήσουν σε κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις προσωπικού.

Θα αναγκαστούν να ξεπουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία, όπως και τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό.

Θα οδηγηθούμε σε βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας, αφού η χρηματοδότηση θα είναι πανάκριβη και ανύπαρκτη για τους πολλούς.

Το χειρότερο όλων είναι ότι με βάση τις ρυθμίσεις του ΤΧΣ όταν θα χρειαστεί να βγουν από την ομπρέλα του θα αποτελέσουν «εύκολη λεία» και θα πέσουν στα χέρια ξένων χρηματοπιστωτικών ομίλων, για πενταροδεκάρες. Για παράδειγμα, στην Ιρλανδία οι μετοχές των τραπεζών που κρατικοποιήθηκαν κατακρημνίστηκαν, αφού υποχώρησαν ακόμα και στα 5 λεπτά του ευρώ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111955160

Copyright © 2011 idkaramanlis | All rights reserved.

Επικοινωνία

Πειραιώς 62
18346, Μοσχάτο
Τηλ. 2109444303
Fax. 2109444860
e-mail: info[at]idkaramanlis[dot]gr