Πίσω

Νέο πρόγραμμα για τις Καινοτόμες ιδέες των νέων

Νέο πρόγραμμα για τις Καινοτόμες ιδέες των νέων

13/07/11

EurActiv.gr

 

Οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων (λομπίστες) με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκουν έγκριση από την Επιτροπή ενός νέου κονδυλίου τύπου «Εrasmus» για να βοηθήσουν τους καινοτόμους νέους να μεταφέρουν τις ιδέες τους από το σχεδιασμό στην αίθουσα συνεδριάσεων.

 

Στα πλαίσια του συστήματος, το οποίο σχεδιάστηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νέων Καινοτόμων (EYIF), νέοι μεταξύ των 16 και 36 θα μπορούν απλά να πληκτρολογήσουν μία ιδέα σε ένα κουτί στον ιστότοπο και να το στείλουν να εξεταστεί για χρηματοδότηση.

Η πρόταση υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι βουλευτές Damien Abad(Γαλλία- Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και Judith Merkies (Ολλανδία- Σοσιαλδημοκράτες) μεταξύ άλλων κοινοβουλευτικών υποστηρικτών επιδιώκουν να αποκτήσουν μία σαφή υποστήριξη για το πρόγραμμα μέσα στη πρόταση Ψηφίσματος που αφορά τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., και το οποίο θα ψηφιστεί εντός του χρόνου.

Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Κοινοβούλιο και εν συνεχεία θα επιτρέψει στο σύστημα να συγκεντρώσει την ευρύτερη θεσμική υποστήριξη.

Η νέα χρηματοδότηση ελπίζει να υποστηρίξει πάνω από 100 Καινοτόμους Νέους να περάσουν χρόνο σε άλλο κράτος-μέλος, όπου θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε οργανισμούς υποδοχής, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών, ΜΜΕ, πανεπιστήμιων, κυβερνητικών γραφείων ή ΜΚΟ.

Οι καινοτόμοι νέοι διαφέρουν από τους επιχειρηματίες 

Η ιδέα διαφέρει από το ήδη υπάρχον  Erasmus για τους Νέους Επιχειρηματίες, που εστιάζει στη χρηματοδότηση πλήρους κοστολόγησης επιχειρηματικών σχεδίων, τα οποία δεν χρειάζεται να είναι ρητά καινοτόμα.

Το σύστημα, που στοχεύει στους Ευρωπαίους μεταξύ 16 και 36, είναι σχεδιασμένο να γεφυρώνει το κενό στην αγορά των ιδεών για ανάπτυξη που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, να παρακινήσει τη λήψη ρίσκου από νέους Ευρωπαίους, και να προωθήσει έναν πολιτισμό καινοτομίας.

Η Maria Dantz, διευθυντής του προγράμματος της πρωτοβουλίας του EYIF, δήλωσε: « Το πρόγραμμα κινητικότητας Καινοτόμων Νέων σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τις διπλές προτεραιότητες της σμίκρυνσης του κενού στην ευρωπαϊκή καινοτομία αλλάζοντας την νοοτροπία και προωθώντας διασυνοριακή κινητικότητα.»

 «Οραματιζόμαστε το κόστος κάθε προγράμματος κινητικότητας να χρηματοδοτείται μερικώς από την Ε.Ε., με τους καινοτόμους και ταυτόχρονα την εταιρεία υποδοχής να συμβάλλουν στα υπόλοιπα. Έτσι το ρίσκο της καινοτομίας θα μοιραζόταν ανάμεσα στους τρεις παράγοντες,» πρόσθεσε η  Dantz.

Ιδέα εμπνευσμένη από το νέο πρόγραμμα καινοτομίας 

Η ιδέα αντικατοπτρίζει μία νέα προσέγγιση στην καινοτομία στην οποία πρωτοπόρος ήταν η εταιρεία ΙΤ Ericsson. Υπό το σύστημα της Ericsson, όλα τα μέλη του προσωπικού στην πολυεθνική εταιρεία παρακινούνται να στέλνουν  τις ακατέργαστες καινοτόμες ιδέες τους στο τμήμα καινοτομίας της εταιρείας.

Το τμήμα μετά επιλέγει τις ιδέες που του αρέσουν, και ζητά από τον διευθυντή  του αντίστοιχου τμήματος να ξεκουράσει το μέλος του προσωπικού για δύο εβδομάδες, δίνοντας του μία πιστωτική κάρτα με 500$ όριο. Εάν –μετά από δύο εβδομάδες- μία πιο χειροπιαστή ιδέα έχει αναπτυχθεί, ο εργαζόμενος παίρνει παραπάνω χρόνο και χρήματα για να αναπτύξει την ιδέα του περαιτέρω. 

 

http://euractiv.gr/ekpaideysi/neoprogrammagiatiskainotomesideestonneon?page=0%2C0%2C0%2C0%2C0%2C5

Copyright © 2011 idkaramanlis | All rights reserved.

Επικοινωνία

Πειραιώς 62
18346, Μοσχάτο
Τηλ. 2109444303
Fax. 2109444860
e-mail: info[at]idkaramanlis[dot]gr