Πίσω

Μήνυμα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Μήνυμα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

23/07/14

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Μήνυμα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

 

40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας

 

Όταν τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσγειωνόταν στην Αθήνα, η μεγαλειώδης υποδοχή που του επιφυλάχθηκε από χιλιάδες λαού δεν αρκούσε για να τον κάνει έστω και για μια στιγμή να ξεχάσει το σπουδαίο καθήκον που είχε να επιτελέσει. Μετά από 11 χρόνια αυτοεξορίας, επέστρεφε στην Ελλάδα για να φέρει εις πέρας μια αποστολή, η οποία φαινόταν σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθεί: να αποκαταστήσει τη δημοκρατική ομαλότητα, την ίδια ώρα που η τουρκική εισβολή στην Κύπρο είχε επιφέρει μια εθνική καταστροφή. Για τον Καραμανλή δεν ήταν ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για αποφασιστική δράση. Η επιτυχία ήταν αμφίβολη. Η αποτυχία πιθανότατα θα οδηγούσε τη χώρα σε εμφύλιο αλληλοσπαραγμό και σε νέες διεθνείς ταπεινώσεις. Ήταν έργο που μόνο ένας εθνικός ηγέτης θα μπορούσε να ολοκληρώσει.

Χωρίς να έχει τον απόλυτο έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων και δίχως να είναι βέβαιος ότι κάποιοι αμετανόητοι νοσταλγοί της δικτατορίας δεν θα επιχειρούσαν να τον ανατρέψουν διά της βίας, ο Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός και ηγήθηκε της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Οι περιστάσεις δεν θα μπορούσαν να είναι λιγότερο ευνοϊκές. Κι όμως, μέσα σε εντυπωσιακά γρήγορο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να οδηγήσει την Ελλάδα με αναίμακτο τρόπο από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Τα δεσμά της επτάχρονης καταπίεσης της ελευθερίας του ελληνικού λαού έσπασαν. Η διεξαγωγή εκλογών τον Νοέμβριο του 1974, με τη συμμετοχή του νόμιμου για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο πόλεμο ΚΚΕ, επιβεβαίωσε την επιστροφή στον κοινοβουλευτισμό. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το δημοψήφισμα για το πολιτειακό έλυσε οριστικά ένα θέμα που είχε ταλανίσει επί δεκαετίες την ελληνική πολιτική ζωή. Η ψήφιση νέου Συντάγματος τον Ιούνιο του 1975 ολοκλήρωσε τον κύκλο που είχε ξεκινήσει 11 μήνες νωρίτερα. Μετά από χρόνια περιπετειών, και αφού στο μεταξύ είχε υποστεί τη δοκιμασία της στρατιωτικής δικτατορίας με όλα τα δεινά που είχε επισωρεύσει, η δημοκρατία όχι μόνο είχε αποκατασταθεί, αλλά επιπλέον είχε θεμελιωθεί σε ισχυρότατες βάσεις. Η μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974 σηματοδότησε ταυτόχρονα το τέλος ενός κεφαλαίου και την αρχή ενός νέου. Και η συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο γύρισμα της ιστορικής σελίδας υπήρξε κάτι περισσότερο από αποφασιστική.

Σήμερα, ακριβώς τέσσερις δεκαετίες μετά την ιστορική 24η Ιουλίου 1974, η επέτειος δεν προσφέρεται για πομπώδεις εορτασμούς, αλλά για περισυλλογή. Η δημοκρατία μας δεν απειλείται πλέον από μία δράκα επίορκων αξιωματικών που μηχανεύεται στα παρασκήνια την ανατροπή του πολιτεύματος, αλλά από την εξοικείωση μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας με εξτρεμιστικές, βίαιες και ευθέως αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου να ανταποκριθούν. Όπως μας δίδαξε το καλοκαίρι του 1974, η εθνική ενότητα είναι η καλύτερη ασπίδα της δημοκρατίας.

 

 

Copyright © 2011 idkaramanlis | All rights reserved.

Επικοινωνία

Πειραιώς 62
18346, Μοσχάτο
Τηλ. 2109444303
Fax. 2109444860
e-mail: info[at]idkaramanlis[dot]gr