Πίσω

Η Ευρώπη θα μετασχηματισθεί ή θα διαλυθεί

Η Ευρώπη θα μετασχηματισθεί ή θα διαλυθεί

14/07/11

Μία χαλαρή ένωση αγορών δεν ενοχλεί. Όμως, μία ενοποιημένη Ευρώπη με το πιο ισχυρό νόμισμα αποτελεί εμπόδιο σε πολλά σχέδια και βλέψεις.

 

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ημερησία

 

Η Ευρώπη ή θα μετασχηματιστεί ή θα διαλυθεί. Το επισημαίναμε πριν από λίγο καιρό και τα γεγονότα γοργά επιβεβαίωσαν αυτό που φαινόταν, αλλά αρνούνταν να δουν οι Ευρωπαίοι και δη οι Γερμανοί ηγέτες.

 

Ο μετασχηματισμός συνεπάγεται την εμβάθυνση της ενοποίησης, την ενίσχυση της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης, την αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να νοιάζεται για την ανάπτυξη και όχι μόνο τον πληθωρισμό, την απόκτηση συνείδησης ότι η Ευρώπη μπορεί να ευημερήσει ενωμένη ή να μαραζώσει και να παρακμάσει διαλυμένη.

Η επίθεση στην Ιταλία είναι ο καταλύτης που βοήθησε ή θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους (πρωτίστως τους ηγέτες) πως με ημίμετρα δεν αντιμετωπίζεται η κρίση του χρέους και πως ο στόχος των αγορών δεν είναι η Ελλάδα, αλλά το ευρώ και η ενωμένη και ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μία χαλαρή ένωση αγορών δεν ενοχλεί. Όμως, μία ενοποιημένη Ευρώπη με το πιο ισχυρό νόμισμα αποτελεί εμπόδιο σε πολλά σχέδια και βλέψεις.

Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν νωρίτερα παραμερίσει τους ανόητους -ιδίως στον καιρό της παγκοσμιοποίησης- εθνικισμούς και εθνικά μικροσυμφέροντα, θα είχαν δοθεί εγκαίρως οι σωστές λύσεις και το κόστος για τα κράτη μέλη, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά θα ήταν μικρότερο.

Όμως, δυστυχώς στην πιο δύσκολη, την πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της η Ευρώπη κυβερνάται από ηγέτες που δεν έχουν τη στόφα εκείνων που γράφουν ιστορία και αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους.

 

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=111605287

Copyright © 2011 idkaramanlis | All rights reserved.

Επικοινωνία

Πειραιώς 62
18346, Μοσχάτο
Τηλ. 2109444303
Fax. 2109444860
e-mail: info[at]idkaramanlis[dot]gr