Πίσω

Φιλελεύθερη Έμφαση, τεύχος 51 (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2012)

Φιλελεύθερη Έμφαση, τεύχος 51 (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2012)

24/07/12

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του τριμηνιαίου περιοδικού του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Φιλελεύθερη Έμφαση (τεύχος 51). Το τεύχος είναι μονοθεματικό και τιτλοφορείται «Ελληνική εξωτερική πολιτική: αναζητώντας ασφαλή πορεία πλεύσης».

 

Στην ενότητα Άρθρα Γνώμης προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και της επιστήμης περιγράφουν τους περιορισμούς που θέτει στη χάραξη και την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, σκιαγραφώντας ταυτόχρονα τις νέες προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταπεξέλθει η Ελλάδα.

 

Στις επιμέρους ενότητες του περιοδικού, πανεπιστημιακοί και ειδικοί επιστήμονες:

  • αναλύουν τις νομικές και τις τεχνικές προκτάσεις του θέματος της ανακήρυξης της ΑΟΖ και τις επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,
  • υπογραμμίζουν την ιδιαίτερη σημασία της οικονομικής διπλωματίας στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο διεθνές σύστημα και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα,  
  • αποτυπώνουν τις εξελίξεις που συντελούνται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία –παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει–εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πλέον υπολογίσιμους διεθνείς δρώντες, και
  • επισημαίνουν τις προκλήσεις που θέτουν στις παραδοσιακές μορφές διακυβέρνησης οι ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία, αλλά και καινοφανή φαινόμενα, όπως οι ογκούμενες μεταναστευτικές ροές από χώρες του Τρίτου Κόσμου προς τον ανεπτυγμένο Βορρά. 

 

Στις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο περιοδικό, ο Διευθυντής του Centre for European Studies, κ. Tomi Huhtanen, και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Panthéon-Sorbonne, κ. Γιώργος Στυλιανός Πρεβελάκης, παρουσιάζουν τις απόψεις τους για τις πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταθέτοντας παράλληλα τις προβλέψεις τους για το μέλλον.

 

Το τεύχος ολοκληρώνεται με την κριτική παρουσίαση νέων ελληνικών και ξενόγλωσσων εκδόσεων, οι οποίες συντελούν στην πληρέστερη κατανόηση της σύγχρονης διεθνούς πραγματικότητας.

Copyright © 2011 idkaramanlis | All rights reserved.

Επικοινωνία

Πειραιώς 62
18346, Μοσχάτο
Τηλ. 2109444303
Fax. 2109444860
e-mail: info[at]idkaramanlis[dot]gr