Πίσω

Φιλελεύθερη Έμφαση, Τεύχος 42 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2010)

Φιλελεύθερη Έμφαση, Τεύχος 42 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2010)

20/04/10

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Φιλελεύθερη Έμφαση (τεύχος 42, Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2010) από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.  Το τεύχος περιέχει ειδικό αφιέρωμα για τη μεταναστευτική πολιτική και την απόδοση ιθαγένειας, που εξετάζονται σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ έμφαση δίνεται ειδικότερα στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την απόκτηση  της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς. Γράφουν οι: Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης, Έλενα Μανδαλενάκη, Ιωάννης Κωτούλας, Άγγελος Συρίγος, Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Το περιοδικό περιλαμβάνει επίσης δύο θεματικούς φακέλους. Ο πρώτος φάκελος συγκεντρώνει αναλύσεις για την κρίσιμη καμπή την οποία διέρχεται το τελευταίο διάστημα η ελληνική οικονομία, αναζητώντας τις απαρχές της διόγκωσης του δημόσιου χρέους και σχολιάζοντας κριτικά τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Γράφουν οι: Γιώργος Α. Βάμβουκας, Αντώνης Ιωαννίδης, Γεώργιος Σ. Βλάχος. Ο δεύτερος φάκελος επικεντρώνεται στο φλέγον θέμα της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής προστασίας, διερευνώντας τις δυνατότητες μιας φιλικής προς το περιβάλλον βιώσιμης ανάπτυξης. Εξετάζονται τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου της Κοπεγχάγης και αναδεικνύονται σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Γράφουν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης, Ρόϊδω Μητούλα, Αντωνία Ζερβάκη.

Στην ενότητα «Ειδικά Θέματα», ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου αναλύει τις δυσχέρειες που αντιμετώπισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή κατά το πρώτο έτος της θητείας του, ενώ ο Αστέρης Χουλιάρας αναφέρεται στις σημαντικές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν ιδιώτες για την ανακούφιση των θυμάτων του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού της Αϊτής.

Στην ενότητα «Άρθρα Γνώμης» ο Στρατής Ε. Στρατήγης προτείνει η αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία να αποτελέσει ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας και για ένα νέο ξεκίνημα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Δημοσιεύεται επίσης άρθρο του Στάθη N. Καλύβα για τη χρόνια οικονομική εξάρτηση της Ελλάδας από την ξένη στήριξη.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη, με κριτικές παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και με προτάσεις πολιτιστικών δρώμενων για τους επόμενους μήνες.

Copyright © 2011 idkaramanlis | All rights reserved.

Επικοινωνία

Πειραιώς 62
18346, Μοσχάτο
Τηλ. 2109444303
Fax. 2109444860
e-mail: info[at]idkaramanlis[dot]gr