Πίσω

Διασφαλίζοντας «Ευημερία για Όλους», Αξίες και Πολιτικές της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς

Διασφαλίζοντας «Ευημερία για Όλους», Αξίες και Πολιτικές της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς

05/11/10

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το συνέδριο με θέμα: Διασφαλίζοντας «Ευημερία για Όλους»: Αξίες και Πολιτικές της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς που διοργάνωσαν στις 4 και 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (Αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αιόλου 82-84).

Το συνέδριο εξέτασε τη μετεξέλιξη της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς στις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης και οικονομικής κρίσης. Η Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς εφαρμόστηκε στη Γερμανία για να διαχυθεί στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ευρώπη ως σύστημα που διασφαλίζει συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Αποτέλεσε θεμέλιο του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας που συνδυάζει την ατομική ελευθερία στις αγορές με την κοινωνική ασφάλεια. Αποτέλεσε, επίσης, στυλοβάτη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η ανανέωση της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς είναι ένα από τα βασικά πεδία ενδιαφέροντος των δύο Ιδρυμάτων που διοργάνωσαν το συνέδριο και σχετίζεται άμεσα με την ιστορία, την πολιτική και την ιδεολογία των κεντροδεξιών πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα και στη Γερμανία, της Νέας Δημοκρατίας και της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), αντίστοιχα.

Το θέμα στις επιμέρους πτυχές του ανέλυσαν πολιτικές προσωπικότητες, διαπρεπείς πανεπιστημιακοί, ερευνητές και στελέχη οικονομικών οργανισμών από την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Το συνέδριο άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Όταν ήλθε η διεθνής κρίση, βγήκαν στην επιφάνεια όλες οι αδυναμίες και όλες οι στρεβλώσεις του ελληνικού οικονομικού μοντέλου. Πρέπει λοιπόν, να κάνουμε και τα δύο: και δημοσιονομική εξυγίανση και τόνωση της αγοράς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε αρνήθηκε να κάνει το πρώτο. Διακήρυσσε τότε, ότι δεν χρειάζονται μέτρα περικοπών. Το ζητάγαμε εμείς στη Βουλή, αλλά δεν μας άκουγε. Όταν βρέθηκε σε πανικό, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία κατά 180 μοίρες και έκανε μόνο το δεύτερο: Περικοπές παντού – χωρίς, ωστόσο, να χτυπήσει τις πολλές σπατάλες που υπάρχουν στο ελληνικό κράτος. Και αύξηση εσόδων με φοροεπιδρομές – χωρίς να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή.

Το αποτέλεσμα ήταν να παραλύσει η οικονομία, να βουλιάξει η αγορά, να πολλαπλασιαστούν τα λουκέτα και η ανεργία και να πατώσουν τα έσοδα. Η ύφεση απορροφούσε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Είχαμε υπερδοσολογία φαρμάκου, και χειροτέρευση της ασθένειας. Σήμερα, λοιπόν, παίρνονται περιοριστικά μέτρα, ενός μεγέθους που ξεπερνά το ίδιο το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας. Και δεν το περιορίζουν ούτε στο μισό! Επιμένουμε ότι για να αποδώσουν τα μέτρα πρέπει να τονωθεί η αγορά, με μέτρα μηδενικού ή χαμηλού δημοσιονομικού κόστους. Ώστε να πάρει μπρος η οικονομία, να αρχίζει να παράγει εισόδημα για τους εργαζόμενους, κέρδη για τους επιχειρηματίες, τζίρους για τις επιχειρήσεις. Ώστε να βρει το κράτος κάτι να φορολογήσει».

Μιλώντας για τη σημασία που αποδίδουν στη διαφύλαξη των αρχών της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέφερε:

«Η Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς προσαρμόστηκε επανειλημμένως στο παρελθόν σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Γιατί το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημά της είναι ότι δεν αποτελεί κλειστό δόγμα, αλλά μίγμα αξιών δοκιμασμένων στον χρόνο που έχουν ένα διπλό σημείο αναφοράς: την πρόοδο του ανθρώπου και του κοινωνικού συνόλου ταυτόχρονα. Ο συνδυασμός κράτους και αγοράς προάγει την προκοπή του ατόμου χωρίς να αγνοεί την κοινωνία, και αντίστροφα, στηρίζει την κοινωνική συνοχή χωρίς να ισοπεδώνει το άτομο.

Αυτό το μίγμα ιδεών και πολιτικών βρίσκεται σε συνεχή ζύμωση ιδιαίτερα σε εποχές κρίσεων όπως είναι η σημερινή. Η σοσιαλιστική αντίληψη περί ανάπτυξης επέβαλε στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80 ένα ιδιότυπο σύστημα κρατισμού. Το επέβαλε στην πράξη, αλλά και σε επίπεδο ιδεών, γεγονός που στρέβλωσε τη σχέση κράτους-οικονομίας και κράτους-κοινωνίας. Σαν αποτέλεσμα, πέρασαν στο περιθώριο αξίες όπως η επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η ατομική πρωτοβουλία, η ιδιοκτησία, οι επενδύσεις. Κατά ιστορική ειρωνεία, η σημερινή οικονομική κρίση δικαιώνει την κεντροδεξιά αντίληψη ότι το κράτος οφείλει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να λειτουργεί παραγωγικά η οικονομία. Ούτε να την πνίγει ούτε να την αφαιμάσσει με επαχθή φορολογία που σκοτώνει την ατομική πρωτοβουλία και διώχνει τις επενδύσεις. Είναι ανάγκη οι ξεχασμένες αξίες των ανοιχτών αγορών να επανέλθουν σήμερα και αυτό απαιτεί τον ανάλογο ιδεολογικό εξοπλισμό, όχι ευκαιριακές ρυθμίσεις. Γιατί αν σε μια πολιτική λείπει το ιδεολογικό θεμέλιο, πολύ γρήγορα εξαντλείται σε επιδερμικές ρυθμίσεις. Φαίνεται ότι, για να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες στις νέες συνθήκες, θα χρειαστεί η αναθεώρηση του συνταγματικού και θεσμικού πλαισίου της χώρας μας. Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας μελετά συστηματικά το ζήτημα προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε μια τέτοια διαδικασία αναθεώρησης».

Copyright © 2011 idkaramanlis | All rights reserved.

Επικοινωνία

Πειραιώς 62
18346, Μοσχάτο
Τηλ. 2109444303
Fax. 2109444860
e-mail: info[at]idkaramanlis[dot]gr