Πίσω

«Οχι» αντεκδίκηση, «ναι» στην προστασία από την αστυνομία.

«Οχι» αντεκδίκηση, «ναι» στην προστασία από την αστυνομία.

22/05/11

Ιωάννα  Μάνδρου
Η Καθημερινή


Ισως το πιο εντυπωσιακό εύρημα της επιστημονικής προσέγγισης που επιχείρησαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, για τις επιπτώσεις της αυξανόμενης εγκληματικότητας στους κατοίκους του πολύπαθου κέντρου της Αθήνας, είναι η ωριμότητα και η αντοχή που επιδεικνύουν οι πολίτες σε αυτό το περιβάλλον. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία δύο καθηγητών, του Νέστορα Κουράκη και της Χριστίνας Ζαραφωνίτου, και τα αποτελέσματά της σοκάρουν. Κι αυτό, γιατί καταγράφουν την οδυνηρή πραγματικότητα χιλιάδων Αθηναίων που βιώνουν ακραίες καταστάσεις σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη θυματοποίησή τους.
Παρ’ όλα αυτά, δεν παύουν να σκέπτονται νηφάλια. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε ποσοστό 52,9% οι κάτοικοι της Αθήνας απορρίπτουν την αυτοδικία ως μέσο αντίδρασης στην εγκληματικότητα, ενώ συντριπτικά είναι τα ποσοστά και εκείνων που αρνούνται την προσφυγή σε «σκληρές» λύσεις, όπως για παράδειγμα η οπλοκατοχή. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το ποσοστό των κατοίκων που τάσσονται κατά της χρήσης όπλων, καθώς τη θεωρούν επικίνδυνη, αγγίζει το 73,4%.
Προστασία
Αντίθετα, υψηλά είναι τα ποσοστά εκείνων που ζητούν αποτελεσματική παρέμβαση της αστυνομίας και αισθάνονται απροστάτευτοι, καθώς πια δεν εμπιστεύονται το ποινικό σύστημα και την απονομή δικαιοσύνης. Το πόσο απροστάτευτοι και μόνοι αισθάνονται οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας φαίνεται, για μία ακόμα φορά, από τα ποσοστά και της συγκεκριμένης έρευνας. Το 70,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει καταγγείλει περιστατικά εγκληματικότητας στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής του, δίχως ωστόσο να γίνει κάτι με αφορμή τις καταγγελίες του, ενισχύοντας την αίσθηση πως οι αστυνομικές παρεμβάσεις είναι από ανύπαρκτες έως αναποτελεσματικές.
Το ίδιο αναποτελεσματικό θεωρούν οι πολίτες και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, που πια δεν εμπιστεύονται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, αφού κατ’ αρχήν δεν κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος.
Φόβος
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι στο κέντρο αλλά και σε άλλες περιοχές της Αθήνας σε σχέση με την εγκληματικότητα, η οποία πλέον καθορίζει ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής τους; Τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά.

Η μεγάλη τους αγωνία, σε καθημερινή βάση, είναι το πώς θα αποφύγουν να γίνουν ο επόμενος στόχος. Στο πλαίσιο αυτό αποφεύγουν να κυκλοφορούν πολύ, επιλέγουν τις ώρες και τους χώρους όπου θα κινηθούν και προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη δημόσια έκθεσή τους. Στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι στο κέντρο, όχι μόνον οι ημεδαποί αλλά και οι φιλήσυχοι αλλοδαποί, βιώνουν μια καθημερινότητα γκέτο.
Τα ποσοστά όσων ζουν υπ’ αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με την έρευνα, ξεπερνούν κατά πολύ τα 2/3 του πληθυσμού του κέντρου της πρωτεύουσας, καθώς φθάνουν στο 75,7%. Ποσοστά αντίστοιχα καταγράφονται και σε συνοικίες της δυτικής Αθήνας, που μπορεί να μη βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, εντούτοις βιώνουν με ένταση τον φόβο λόγω της εγκληματικότητας (71,3%). Τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα σε περιοχές «ακριβές» ή καλύτερα φρουρούμενες.
Ο φόβος για την εγκληματικότητα, που πυροδοτείται από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος και την ερημοποίηση του κέντρου, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, επιτείνεται από την ίδια την εγκληματική πραγματικότητα. Κι είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, με κάποιο τρόπο, αυτή τη βία την έχουν βιώσει σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Συγκεκριμένα, το 85,1% έπεσε θύμα κλοπών, διαρρήξεων ή αρπαγής τσάντας, ενώ τα ποσοστά εκείνων που έμμεσα έχουν θυματοποιηθεί είναι αντίστοιχα. Το 60,4% δηλώνει ότι θύματα εγκληματικότητας έχουν στο στενό φιλικό τους περιβάλλον ή στην οικογένειά τους, εκτοξεύοντας στα ύψη τις πιθανότητες να είναι οι ερωτηθέντες τα επόμενα θύματα, αν το έχουν αποφύγει μέχρι σήμερα. Κι όλα αυτά, εν μέσω ενός γενικευμένου κλίματος ανασφάλειας, αναποτελεσματικότητας του κράτους για λήψη μέτρων που οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση και βαθιά απαισιοδοξία που δεν αμβλύνεται από τα κατά καιρούς μέτρα, όπως τα πρόσφατα που εξήγγειλε το υπουργικό συμβούλιο για αντιμετώπιση της εφιαλτικής κατάστασης που καθημερινά επιδεινώνεται.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_22/05/2011_443056


Copyright © 2011 idkaramanlis | All rights reserved.

Επικοινωνία

Πειραιώς 62
18346, Μοσχάτο
Τηλ. 2109444303
Fax. 2109444860
e-mail: info[at]idkaramanlis[dot]gr