Πίσω

Επικαιρότητα 1-19 Απριλίου 2011

Η αδιάκοπη φημολογία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει οδηγήσει στην άνοδο του επιτοκίου δανεισμού δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στην πρωτογενή αγορά δημιουργώντας την αίσθηση της επικείμενης κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας. Αυτό που συζητείται σε κλειστούς κύκλους και ανεπισήμως είναι ο τρόπος, ο χρόνος και η έκταση, δηλαδή αν θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών (αποτελεί την κυρίαρχη τάση), πότε θα γίνει και αν θα καλύπτει το ελληνικό χρέος στο σύνολό του (εδώ). Αν και κερδίζει έδαφος η άποψη περί αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας μας, το κόστος για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για τον τραπεζικό τομέα φαντάζει εφιαλτικό (εδώ). Η απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι πρωτίστως στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης (εδώ).

 

Η διάχυτη ατμόσφαιρα ανομίας που έχει επικρατήσει στη χώρα το τελευταίο διάστημα εκφράζεται με το κίνημα «Δεν πληρώνω» (εδώ κι εδώ) και με τις συγκρούσεις των δυνάμεων των ΜΑΤ με τους κατοίκους της Κερατέας (που φαίνεται να βαίνει προσωρινά σε εκτόνωση). Καταστάσεις που παλαιότερα δε θα έβρισκαν τη θέση τους στα δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες, αυτή την περίοδο γίνονται σχεδόν πρωτοσέλιδα, όπως η περίπτωση του ελεγκτή του ΟΑΣΑ που τον πυροβόλησε επιβάτης (εδώ).

 

Η αποτυχία της κυβέρνησης να προχωρήσει ακόμα και στη σκιά των αλλαγών τις οποίες έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει οφείλεται στην αδυναμία της να ξεπεράσει τις αντιστάσεις των συνδικαλιστών του κυβερνώντος κόμματος που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει εκθρέψει τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η στάση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και οι απειλές των ηγετικών στελεχών του σωματείου πως προβούν σε κινητοποιήσεις και θα κατεβούν σε απεργίες (εδώ).

 

Οι αντιστάσεις στην περιστολή των δημοσίων δαπανών έγιναν γνωστές με τρανταχτά παραδείγματα στο χώρο της Υγείας, όπως η ψευδής κρίση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» για υποτιθέμενη ανεπάρκεια υλικών και κλινών και οι έλεγχοι στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και ΚΑΤ που έδειξαν την επάρκεια υλικών για την πραγματοποίηση επεμβάσεων. Τα παραπάνω γεγονότα δεν αποτελούν άλλοθι για τις εσφαλμένες επιλογές της κυβέρνησης οι οποίες οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας των νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγηνήτειο».

Copyright © 2011 idkaramanlis | All rights reserved.

Επικοινωνία

Πειραιώς 62
18346, Μοσχάτο
Τηλ. 2109444303
Fax. 2109444860
e-mail: info[at]idkaramanlis[dot]gr